Prihaja 34. Liffe! Kaj prinaša Ljubljanski filmski festival?

Liffe 2023
Filmski predlogi za Liffe 2023! Foto: on Liffe

Ljubljana bo v začetku novembra že tradicionalno postala evropska prestolnica sedme umetnosti. 34. Liffe (Ljubljanski mednarodni filmski festival), ki bo potekal med 8. in 19. novembrom bo ponudil pregled najbolj sveže izbrane filmske produkcije. Kot je ob predstavitvi letošnjega filmskega programa izpostavil programski direktor festivala Simon Popek je letošnji izbor zelo drzen: “Zadovoljen sem s tem, koliko drznih del bomo prikazali letos – drznih tako v formalnem smislu kot po politični nekorektnosti.”

Tradicionalnim lokacijam se pridružuje nova dvorana

Festival bo kot je že ustaljeno potekal na različnih prizoriščih v prestolnici, nekaj filmov pa si bo mogoče ogledati tudi v Mariboru (Maribox), Novem mestu (Anton Podbevšek Teater Novo mesto) in Celju (Kino Metropol Celje).

V Ljubljani bo festival gostoval na šestih festivalskih prizoriščih: v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Kinu Bežigrad in letos prvič –  v dvorani Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani – UL AGRFT, ki zapolnjuje vrzel pomanjkanja dvoran ob zaprtju Kina Komuna.

Kinodvorana.
Trinajst celovečercev bo na ogled tudi v sistemu videa na daljavo (VOD), praksa, ki ostaja še iz koronskih časov. Foto: igoriss iz iStock

89 celovečercev in trije sklopi kratkih filmov

Na ogled bo 89 celovečernih filmov in trije sklopi kratkih filmov v skupno 10 programskih sklopih. Poleg ustaljenih: Perpektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Ekstravaganca, Kinobalon (otroški in mladinski program), Jadranske mreže festivalov in Evrope na kratko (tekmovalnega programa kratkega filma); bo Retrospektiva letos posvečena italijanskemu političnemu filmu, z kar osmimi celovečerci se bodo poklonili velikanu Francescu Rosiju; Fokus pa bo namenjen argentinski kinematografiji.

Priscilla | Official Trailer HD | A24

Med Predpremierami bo najbrž največje pozornosti deležen novi celovečerec grškega ekscentrika Jorgosa Lantimosa, domišljijska kostumska drama Nesrečna bitja, ki je bila okronana z beneškim zlatim levom, ali pa Priscilla, biografska drama, v kateri velika analitičarka popkulture Sofia Coppola z nove perspektive pogleda na mit kralja rokenrola.

POOR THINGS | Official Teaser | Searchlight Pictures

Številne festivalske nagrade

Podelili bodo več festivalskih nagrad, 10 filmov iz sklopa Perspektive pa se poteguje za glavno nagrado festivala – vodomec. O nagrajencu bo odločala tričlanska žirija v sestavi scenaristke in dramaturginje Ize Strehar, direktorja Mednarodnega filmskega festivala v Tirani Agrona Domija in režiserja Luisa Fulvia Baglivija.

Ob že omenjeni bodo podelili še nagrado FIPRESCI mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, nagrado za najboljši kratki film, nagrado žirije Art kino mreže Slovenije in nagrado občinstva zmaj. Kinotripova mladinska žirija
si bo ogledala pet celovečernih filmov iz različnih programskih sklopov, ki prikazujejo
zgodbe njihovih (filmskih) vrstnikov oziroma se dotikajo tem, aktualnih in pomembnih za
mlade ter podelila tudi nagrado mladinske žirije Kinotrip.

Festival bodo otvorili Varuhi formule

Festival bo otvoril film Varuhi formule (Čuvari formule; Srbija, Slovenija, Severna Makedonija, Črna gora, 2023), režiserja Dragana Bjelogrlića, ki razkriva ozadje dogodkov neposredno po dolgo zamolčani nuklearni nesreči v srbski Vinči, ki so pripeljali do prelomnega izuma v medicini.

Varuhi formule | v kinu od 16.11.2023

Film bo v času festivala na programu tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu v programskem sklopu Predpremiere.

Znižane vstopnice za študente

Cena ene vstopnice za filme v Ljubljani bo 6,80 EUR, s popustom za mlajše od 25 let, starejše od 65 let in upokojence (6,20 EUR). Cenejše bodo tudi vstopnice v programskih sklopih Kinobalon in Retrospektive (5 EUR), ter za filma Čuden način življenja (3,50 EUR) in Trenque Lauquen (4 EUR). V času predprodaje vstopnic, ki poteka do 7. novembra ponujajo posebne festivalske popuste ob nakupu večjega števila vstopnic. V drugih mestih bo enotna cena vstopnica za ogled filma 6 EUR.

Več informacij o vstopnicah in filmskem programu dobite na povezavi. Nekaj predlogov za Liffe 2023 pa sledi v nadaljevanju.

Prejšnji članekRobotski sesalnik, ki “dostavi”, kar obljublja
Naslednji članekKomentar: Oboroževalno hujskanje politične propagande

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.