Prva premiera slovenskega filma od doma bo Tihi večeri

Danes si lahko ogledaš prvo slovensko premiero od doma. Igrano dokumentarni film Tihi večeri bo na voljo ob 20. uri, možno pa si ga bo ogledati na spletni strani Ksaver. Film o Francu Ksaverju Mešku bo tako prva premiera v zgodovini slovenskega filma, ki bo potekala od doma. V teh čudnih časih je to vsaj en način, da slovenski film živi naprej.

Franc Ksaver Meško

Franc Ksaver Meško je danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra. Režiser David Sipoš je o filmu povedal: »Film Tihi večeri je nastajal dobri dve leti. Velik izziv je bil vzpostaviti edinstven ustvarjalni proces; na eni strani oblikovati čim bolj strokovno in objektivno podobo duhovnika in pisatelja Meška, na drugi strani pa se prepustiti domišljiji in skočiti v literarni svet njegovih del.«

Utrinek iz filma Tihi večeri
Utrinek iz filma Tihi večeri

Tihi večeri

Film pod skupnim naslovom Tihi večeri sestavljata dokumentarni in igrani del. Slednji je kolaž različnih povesti, likov in zgodb s podnaslovom Onkraj poljan in prinaša zgodbo, polno mladostnih čustev sredi neprijaznega sveta. O Mešku spregovorijo literarni zgodovinarji, profesorji, sorodniki, njegovi farani in drugi, ki so se na svoji profesionalni ali osebni poti srečali z njim in njegovim delom. Drugi del pa predstavlja kratki igrani film Onkraj poljan. Ta je nastajal vzporedno s pripravo dokumentarnega filma Tihi večeri. Zgodba Mance in Tineta tako zgodovinskemu orisu doda globino literarnega sveta in nas popelje skozi svetove, ustvarjene izpod Meškovega peresa.

25. oktober ob 20:00

Premiero si lahko ogledaš na spletni strani Ksaver.si. Obenem pa lahko več o filmu pa lahko prav tako izveš na spletni strani.

Urednik portala Student.si

VIRksaver.si
Prejšnji članekOcena filma: Padati
Naslednji članek3 ideje za romantičen jesenski večer v dvoje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.