Titanik se vrača na filmska platna v izboljšani obliki

Titanik se vrača v kina za svojo 25. obletnico
Titanik se vrača v kina za svojo 25. obletnico Foto: on imdb

Ob svoji 25. obletnici se v kinodvorane vrača eden najbolj cenjenih in priljubljenih filmov vseh časov. Govora je seveda o Titaniku Jamesa Camerona, ki je leta 1997 postal najdonosnejši film vseh časov, trenutno pa stoji na tretjem mestu za Maščevalci: Zaključek in Avatarjem. Prejemnik 11 oskarjev se z začetkom februarja vrača tudi v slovenske kinematografe.

Titanik prihaja v kina za svojo 25. obletnico

Najboljši film, najboljša režija, najboljša kinematografija, najboljša filmska montaža, najboljša kostumografija, najboljša izvirna glasba, najboljša izvorna pesem, najboljši zvok, najboljša montaža zvočnih učinkov, najboljši vizualni učinki in najboljša umetniška režija. Vse to je Titanik in še 115 drugih nagrad v filmskem svetu. No, ne pozabimo še na 2,2 milijardi zaslužka, nepozabne šale o vratih, ki zdržijo eno oziroma dve osebi in glas Celine Dion.

Titanik bo v prenovljeni različici svojo pot po po slovenskih kinematografih začel 9. februarja. V novi in izboljšani 4K 3D tehnologiji.

Titanik prihaja v kina tik pred valentinovim

10. april 1912. Tehnologija že dobršen del preteklih dveh desetletij proizvaja tok čudežev in ljudje so začeli ta neusahljivi vir napredka jemati za nekaj samoumevnega. Je mogoče dokazati človeško prevlado nad naravo s čim boljšim, kot je Titanik, največjim in najbolj luksuznim objektom, kar jih je kdaj zgradila človeška roka? A štiri dni in pol pozneje se svet spremeni. Krstno potovanje »ladje sanj« se konča v nepredstavljivi nočni mori in zaupanje človeštva v neukrotljivost lastnih moči je za vedno uničeno – zaradi povsem človeških slabosti: prevzetnosti, zaverovanosti vase in pohlepa.

James Cameron je leta 1997 poskrbel za zgodovinski mejnik v svetu filma
James Cameron je leta 1997 poskrbel za zgodovinski mejnik v svetu filma Foto: on imdb

»Tragedija Titanika je v naši kolektivni domišljiji prešla v domala mitsko razsežnost,« pravi Cameron. »Pa vendar jo je tok časa oropal človeškosti in vitalnosti. Upam, da bo razmerje med Rose in Jackom nekakšen čustven strelovod, ki bo gledalcem omogočil, da se v film potopijo s srcem in umom in spet oživijo zgodovino,« je takrat povedal James Cameron. Zdaj so lahko njegove besede zapisane v zgodovini, saj se Titanik kot eden najbolj uspešnih filmov vseh časov vrača na filmska platna.

Verjetno ni potrebno posebej naštevati, a vseeno. V glavnih vlogah Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Bill Paxton, Billy Zane, Kathy Bates, Gloria Stuart, Bernard Hill, Jonathan Hyde in mnogi drugi.

Titanik spremlja zgodbo ostarele Rose, ki pripoveduje svojo izkušnjo na ladji Titanik
Titanik spremlja zgodbo ostarele Rose, ki pripoveduje svojo izkušnjo na ladji Titanik Foto: on imdb

James Cameron pravi, da ga je tako potrebno videti

Kot je ob uradni naznanitvi 3D projekta maja lani v objavi za javnost studia Paramount izjavil režiser, Titanika »tako, kot ga je treba videti – namreč na velikih platnih – niso videle že cele generacije. In to bo Titanik, kakršnega še niste videli: digitalno izboljšan s tehnologijo 4K in nato pretvorjen v 3D format, pri čemer smo z velikim trudom pazili na sleherno podrobnost. Čustvena silovitost ostaja nedotaknjena in podobe so mogočnejše in močnejše kot kdajkoli prej, zato bo to izkušnja epskih razsežnosti tako za oboževalce kot za nove gledalce.« Verjetno bo s februarjem na voljo tudi njegov Avatar: Pot vode, kar ustvarja lep maraton ogledov.

O filmu Titanik je bilo povedanega že mnogo, zanimivo poslušanje pa je vsekakor 126. epizoda podkasta FilmFlow. Zala Mojca Jerman Kuželički, Maja Peharc in Ana Šturm se pogovarjajo o največji ladijski katastrofi vseh časov.

Titanic: 25th Anniversary [Titanik: 25. obletnica] | trailer | v kinu od 9. februarja

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekFilmi, ki so uničili največ avtomobilov
Naslednji članekRimski beton navdušuje: Kako je beton Rimljanov tako obstojen?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.