Umrla je Shelley Duvall, najbolj znana po vlogi v Kubrickovi mojstrovini

Shelley Duvall v filmu Izžarevanje
Shelley Duvall v filmu Izžarevanje Foto: on tmdb

V 75. letu starosti, le nekaj dni po njenem rojstnem dnevu, je umrla Shelley Duvall. Igralka je umrla v spanju zaradi zapletov s sladkorno boleznijo, je potrdil njen partner Dan Gilroy.

»Moja draga in prečudovita življenjska sopotnica in prijateljica nas je zapustila,« je povedal za javnost in dodal, da je zdaj svobodna po težkem obdobju.

Od Altmanove muze do Kubrickovega Izžarevanja

Najbolj znana je po vlogi Wendy Torrance v filmu Izžarevanje (The Shining), ki ga je po romanu Stephena Kinga posnel Stanley Kubrick. Prav ta vloga je bila tista, ki jo je psihično in čustveno načela. Ni pa bila ta edina v njenem bogatem repertoarju, za katerega je tudi legendarni Roger Ebert rekel, da mu ni para med mladimi igralkami.

Pred tem je v sedemdesetih letih blestela v filmih Roberta Altmana, med katerimi izstopajo Tri ženske, Brewster McCloud in Nashville. Sledile so še vloge v Annie Hall, ki ga je režiral Woody Allen, in vloga Olive v Popaju.

V devetdesetih se je vsake toliko pojavila v filmih, predvsem v stranskih vlogah. Spomnimo na The Underneath Stevena Soderbergha in The Portrait of a Lady, ki jo je režirala Jane Campion. Njena zadnja filmska vloga za več kot dvajset let je bila v filmu Manna from Heaven, nato pa se je vrnila v grozljivki The Forest Hills, ki je izšla lani.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekChatGPT ima novo konkurenco, Moshi je šokiral industrijo
Naslednji članekEkonomska fakulteta žaluje, nenadna smrt cenjenega profesorja
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.