Vredno ogleda: Jeff Bridges

Če ste prebrali novo številko Študenta ste zagotovo naleteli tudi na zloglasno film Tron Legacy, ki se trenutno vrti v kinih in predstavlja še en spektakel mojstrov 21. stoletja.Film pa ima poleg dobrih efektov še nekaj drugega: dobro igralsko zasedbo.
Največji plus je zagotovo Jeff Bridges, ki je pravzaprav že legenda. Tako je prav, da si pogledate še kak drug njegov film, poleg Trona seveda.

King Kong
Film, ki je še starejši od prvega Trona in ga poznate prav vsi si morda zares zasluži, da ga omenimo prvega. Film iz leta 1976 kljub svoji starosti ni prvi film posnet o King Kongu. Je remake filma iz leta 1933. Jeff Bridges v filmu uprizarja paleontologa primatov. Zanimivo, nas ta različica popelje na otok, kjer ekipa podjetja olja naleti na pleme, katero živi v obzidanem mestu in se skriva pred pošastjo imenovano Kong. Pleme ugrabi Dwan, amatersko igralko, z namenom, da jo žrtvujejo Kongu. A zgodi se nepričakovano. Dwan z lepimi besedami udomači Konga. Ekipa ga tako vzame s sabo nazaj v Ameriko, kjer se kaos začne.

Wild Bill
Westerni so že zdavnaj iz mode filmskih platen, med ljudmi pa so še vedno deležni prav posebne pozornosti. Wild Bill Hickok je zgodovinska ikona ameriškega westerna. In kdo drug bi bil primeren za takšno vlogo, kot pa Jeff Bridges. Zgodba govori o slavi Wild Billa. Kamor koli pride, se moški zgledujejo po njem, vse ženske si želijo ljubimkati z njim. Bill, ki se pa vseeno zaveda, da so mu dnevi šteti se odloči uživati življenje do konca v igrah, alkoholu in izzivih. Njegova odločitev je, da ne bo zavrnil nobenega poziva za dvoboj.

K-pax
Leta 2001 je izšel film K-pax, ki je zagotovo eden izmed boljših v katerem smo videli Jeffa Bridgesa. Posnet po istoimenskem romanu, film nudi zanimivo zgodbo izvenzemeljskih razsežnosti. Ne, ni znanstveno fantastični film. Predstavlja le brezmejnost človeškega uma. Bridges in Kevin Spacey ustvarita enega izmed najzanimivejših filmskih parov v zgodovini filma. Ker film ni bil preveč odmeven v medijih in kinih, ga je vsekakor treba pogledati za razumevanje njegove unikatnosti. Tipična zgodba psihiatra (Jeff Bridges) in pacienta (Kevin Spacey) se razvije v skrivnostno uganko, ki povsem zabriše meje verjetnega in neverjetnega. Prot, pacient, trdi, da prihaja s planeta K-pax in je v tem tako prepričljiv, da mu vsi pacienti verjamejo in tudi doktor Mark Powell, se začne spraševati o verjetnosti zgodbe, ko Prot oznani, da bo s seboj, ko se vrne domov, vzel eno osebo. In ta istočasno izgine kot Prot. O celotni vsebini filma ni smiselno govoriti, saj je enostavno preveč zapletena, nudi pa vpogled različnih metod zdravljenja, kot je na primer hipnoza.

The men who stare at goats
Lenskoletni filmski izdelek, ki je požel veliko zanimanja, marsikoga zadovoljil, marsikdo pa je filmu namenil ostre kritike. Kakorkoli, film bi lahko uvrstili kot komični vojni film in temelji na istoimenskem romanu. Bridges upodablja Billa Djanga, ki po nesreči pade s helikopterja in se znajde v provinci Vietnama in se prepusti raziskovanju ‘new age movementa’. Zanimivo, v filmu spet zaigra ob Kevinu Spaceyju. Ob njima pa je možno videti še Georgea Clooneyja in Ewana Mc Gregorja. Film je povsem drugačen od tega kar gledalci po navadi pričakujemo, nasmeji, šokira, je celo absurden, ampak ravno zaradi teh posebnosti, se ga splača pogledati.

Tron
Za konec pa še slavni Tron. Kot Kevin Flynn se je Bridges preizkusil že leta 1986, v prvem delu. Igra hkrati računalniškega genija, kot tudi njegovega nasprotnika, programa, ki ga je genij sam ustvaril po svojem vzoru. V drugem delu je bil velik izziv prikazati program Clu, ki izgleda kot mlajši Jeff Bridges, kar je zahtevalo digitalno obdelavo. Film Tron je po svojih efektih ustvarjen za 3D predvajanje in v določenih pogledih celo presega Avatar. Kritični gledalci mu bodo očitali podobnosti s filmi Star Wars in nekoliko površno zgodbo, za katero v vsej akciji ni dovolj časa, da bi se razvila. Zato so se ustvarjalci zgodbe posvetili predvsem predstavitvi in razvijanju odnosa med očetom Kevinom in sinom Samom. Jeff Bridges v vlogi Kevina Flynna ne navduši kaj preveč, saj je lik izredno pasivne narave, je pa toliko bolj prepričljiv kot program Clu, ki predstavlja tirana v računalniškem svetu.

Torej, ko si boste ogledali novega Trona, in če vas bo Bridges navdušil, se spomnite tega seznama. Zagotovo obstaja vsaj en njegov film (filmov je seveda več kot so tukaj našteti), ki ga niste videli.

 

 

Maja Orešnik

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.