Vredno ogleda: Johnny Depp

Johnny Depp je nedvomno eden izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najboljših, igralcev, ki jih lahko vidimo na televiziji in platnih kinodvoran.
Še posebej dober je v upodabljanju karikiranih likov in včasih se mi zdi, da nas stereotipno uvrščanje med lepe, lepše, najlepše, seksi itd. siromaši videnja njegovih igralskih sposobnosti. Med celo vrsto filmov, v katerih se je pojavil, težko izberemo najboljše, so pa eni nedvomno tisti, ki izstopajo.

Pirati s Karibov
Trije deli divje pustolovščine na širnem morju (in v naslednjem letu prihajajoči četrti del) so zagotovo filmi, ki jih je pogledal vsak, ki ga Johnny Depp (ali pa Orlando Bloom) vsaj malo zanima. Slavni ekscentrični pirat Jack Sparrow je po mnenju večine ljudi Deppova najboljša vloga do sedaj. Za to vlogo je bil nominiran za oskarja in zlati globus.
Zgodba v filmu se zapleta predvsem med mladim Willom Turnerjem in Jackom Sparrow-om, ki ju ves čas budno spremlja v filmih nepogrešljiv ženski lik, v tem primeru Elizabeth Swann. Skupaj se podajo v dolgo pustolovščino, ki obsega izničenje prekletstva Črnega bisera, spopad z Letečim Holandcem, pot na rob sveta in še mnogo več.
Pirati s Karibov je zagotovo film, ki ne skopari z dogajanjem, kot Jack Sparrow ne skopari s humorjem.
Depp se je brez dvoma odlično odrezal v tej vlogi, vprašanje pa je ali je zares to njegova najboljša vloga do sedaj?

Fear and loathing in Las Vegas
Tisti, ki poznajo manj njegovih filmov, ali pa so bili Pirati eden izmed prvih Deppovih filmov, ki so jih videli, bodo verjetno trdno prepričani v genialnost lika odštekanega pirata. Je pa daleč od tega, da bi Sparrow bil edina tako močno karikirana vloga, ki se je je lotil večno mladi igralec.
Še boljši primer je lik zadetega novinarja iz filma Fear and loathing in Las Vegas iz loeta 1998. Film sam po sebi ne da nobene posebne zgodbe, vtis ki ga da pa je morda le dobra predstava kaj se zgodi človeku če uživa preveč droge. Raoul Duke je povabljen na novinarsko konferenco v Las Vegasu, na poti ga spremlja njegov odvetnik, ki ga je upodobil slavni Benicio Del Toro. Tako imamo dve veliki imeni v popolnoma nenavadnem filmu, ki mu na prvi pogled ne bi mogli pripisati prav nobene kvalitete. Sama kvaliteta se pa najde, kje drugje kot pa v Johnnyevi igri.
Za upodobitev Raoula, kot nadvse zmedenega in smešnega lika, je Depp več kot primeren. Z obrito glavo, velikimi očali, kratkimi hlačami in nogavicami do kolen zbuja posmeh, ko pa odpre usta in začne mrmrati nesmisle skozi cigareto, je zagotovljen ‘zlati šus’ smeha.

Sweeney Todd
Kontrast prej omenjenima vlogama pa je zagotovo Sweeney Todd (in še marsikatera druga, kot je na primer Cry-baby). Istoimenski film, pod režijo Tima Burtona (s katerim je Depp že večkrat sodeloval) se od drugih razlikuje predvsem po tem, da je delno formiran kot muzikal in v njem je tako mogoče slišati tudi Deppove pevske sposobnosti. Igralec, ki obvlada tudi igranje kitare in je kot fant igral v rock-bendu, tako z vsako novo vlogo kaže svoje talente in navdušuje publiko. Sweeney Todd: The demon barber on Fleet Street je žanrsko uvrščen kot drama, grozljivka in muzikal hkrati. V njem Depp uprizarja brivca, ki se maščuje zlobnemu sodniku, ki ga je dal zapreti v zapor, da bi tako dobil njegovo ženo. Benjamin se tako po dolgih letih vrne domov in se zaobljubi v maščevanju. Nadene si ime Sweeney Todd in znova odpre brivnico. Pri maščevanju mu pomaga Mrs. Lovett, ki meso trupel vmesi v pite in jih postreže meščanom.
Temačna zgodba, temačna glasba in fina temačna slika dajejo filmu prav posebej značaj in ga tako umetniško še bolj povzdignejo. Depp pa znova dokaže, da ni njegova kvaliteta le uprizarjanje vlog, ki so smešne, ampak tudi takšne, ki v sebi skrivajo globoko zgodbo in rabijo za to, da zaživijo, mojstra v igralstvu. In Johnny je že zdavnaj dokazal da to je.

Edward Scissorhands
Skok v leto 1990 pomeni začetek sodelovanja med Deppom in Burtonom in začetek Deppovega dokazovanja svoje kvalitete, oziroma neizmernega občutka za upodobitev likov, ki so sami po sebi drugačni od večine. Pravljica o Edwardu Škarjerokemu govori o kontrastu med dobrim in slabim, med zavistjo in nedolžnostjo, naivnostjo in škodoželjnostjo. Peg je tipična prebivalka majhne soseske, ki po naključju najde Edwarda in ga odpelje k sebi domov. Edwarda je ustvaril znanstvenik, ki je iz svojega stroja za rezanje solate ustvaril človeka. A predenj mu je uspel narediti prave roke, je umrl in tako je Edward ostal sam in nedokončan. Boječ in naiven kot otrok začne živeti pri Peg doma in kaj kmalu postane žrtev nevoščljivih in nesramnih sosedov, ki ga obtožijo hudodelstva. Edward je pa kljub svojemu izgledu in brazgotinam na obrazu tisti lik v filmu, ki pooseblja dobro. Depp tako ustvari lik, ki ga vzljubiš in se ti zdi, kljub zunanjosti, prav prisrčen.

Don Juan DeMarco
V tem filmu Depp skupaj z Marlonom Brandom (s katerim igra tudi v filmu The brave) ustvari eno izmed najboljših igralskih dvojic, enega izmed najboljših dialogov nasploh. Don Juan DeMarco je seveda še en čudaški lik. Zase je prepričan, da je slavni Don Juan, osvajalec žensk. Zato pristane pri doktorju Micklerju, ki bi naj pozdravil to njegovo ‘bolezen’. Don Juan DeMarco tako zdravniku pove svojo ‘življenjsko zgodbo’, o svoji mladosti v Mehiki, očetovi smrti, o iskanju prave ljubezni. Micklerja pa pacient tako prevzame, da se zdi da sta se njuni vlogi obrnili. Tako postane Don Juan tisti, ki uči svojega zdravika.
Uči ga o ženskah in moških, o odnosu med žensko in moškim, o ljubezni, o lepoti in romantiki ter mu tako pomaga utrditi dolgoletni in zato plehki zakon z ženo. Don Juan DeMarco je čutna zgodba, ki skriva veliko več vsebine kot le pogovor med pacientom, ki bi naj imel moteno osebnost, in zdravnikom, ki bi naj upodabljal razumnega človeka. V resnici pa pacient daje in uči veliko več in vprašanje je ali nismo ljudje, ki izgubljamo v odnosih tisti, ki smo resnično bolani.
Don Juan DeMarco je tako, po mojem mnenju, Deppova najboljša vloga, saj se je loteva z izrazito čutnostjo in prefinjenostjo in jo povzdigne v pravo umetniško stvaritev, ki v sebi nosi več  kot piratski humor, nesrečnega brivca, nedolžnega dečka, celo otročjega lastnika tovarne čokolade, divjega agenta CIE…

Skratka, Johnny Depp je zagotovo tiste vrste igralec, katerega filme bomo vsi zmeraj nestrpno pričakovali da pridejo na filmska platna in jih bomo tudi z zanimanjem pogledali.

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.