Vredno ogleda: Will Smith

Igralec, ki se ga vsi spomnimo iz nanizanke Prince of Bel Air, je zaigral že v nešteto filmih. In večina filmov je tako dobrih, da bi si zaslužili svoje mesto v tem članku. Izbrala sem nekaj le teh, o ostalih pa kdaj kasneje.
Bad boys
Film, ki smo ga zagotovo vsi gledali, ko smo bili še mlajši, si zagotovo zaradi svoje popularnosti, kot tudi popularnega ‘soundtracka’ zasluži prvo mesto na seznamu Smithovih filmov, ki so vredni ogleda. Z Martinom Lawrencem je dal življenje dvema trdnima in zabavnima likoma, ki sta si zaslužila ponovno vrnitev leta 2003 v filmu Bad boys 2. Zgodba se, kot tipična akcija,vrti okrog dveh sodelujočih detektivov in primera preprodaje drog, ki ga morata partnerja rešiti in pri tem uporabiti vse svoje znanje vihtenja orožja, kot tudi spretnega načrtovanja dogajanja tako, da sta vedno korak naprej pred nasprotniki.

Wild wild west
Mešanici vseh mogočih žanrov (western, akcija, komedija z dodatkom znanstvene fantastike) z velikimi imeni (Salma Hayek, Kenneth Branagh in seveda Will Smith je bil usojen uspeh. Sam izdelek, ki bazira na istoimenski seriji, je razmeroma mlad, iz leta 1999, zato ni dvoma, da najde mesto tudi na ekranih mlade generacije, že zato ker je izredno dinamičen. Lahko bi ga celo razumeli kot parodijo, saj se v njem zvrsti mehaničnih stvorov in zato, ker med drugim vsebuje tudi nekaj neprimernih prizorov, si je film v času izida prislužil kar nekaj negativnih kritik. Zgodba se, kot v večini filmov z Willom Smithom, vrti okrog dvojice, tokrat agenta Jamesa Westa (Will Smith) in agenta ter izumitelja Artemusa Gordona (Kevin Kline), ki morata izslediti doktorja Lovelessa. V njuno delo se pa vmeša Rita Escobar, ki poskrbi za potrebno mero romantike v filmu.
Wild wild west je torej film z veliko širino, se pravi za skoraj vsak okus.

Men in black
Le kdo se ne spomni slavne dvojice agenta J-ja in K-ja, ki sta svojo podobo dobila v stripu, risanki in na koncu še v filmu? Men in black je zgodba, ki je obsojena na večnost. To dokazuje tudi dejstvo, da pride leta 2012 že tretji del filma, v katerem bosta seveda spet zaigrala Tommy Lee Jones in seveda Will Smith. Kot večina vlog, ki jih odigra Will Smith je tudi agent J lik poln humorja in ti takoj priraste k srcu. Prvi del iz leta 1997 in drugi iz 2002 sta požela velik uspeh in zgodbo o tajni organizaciji, ki se bori proti vesoljcem, predstavila celotnemu svetu. Film je namenjen publiki, ki ni preveč zahtevna, ki se ob gledanju filma želi predvsem zabavati in navduševati nad znanstveno fantastiko in nad nizom komičnih prizorov. V primerjavi s tehniko, ki je prisotna danes, se stara dela Možje v črnem ne morata primerjati z novimi znanstveno fantastičnimi filmi, zato pa je skoraj zagotovljeno, da bo tretji del presežek na področju slike in efektov. Film bazira predvsem na karikiranih in raznolikih likih, od agentov, vesoljcev kot so Črvi, prodajalec Jeebs in v mopsa zakrinkani Frank, ki gledalca navdušijo zaradi svoje edinstvene pojave in osebnosti.

I, robot
Ostanimo pri znanstveni fantastiki in omenimo enega izmed najbolj izjemnih filmov v katerem je Will Smith upodobil glavnega junaka. I, robot je film posnet po seriji zgodb Isaaca Asimova, ki te zadovolji v zgodbi, v efektih, v igralski zasedbi, skratka v vsem. Za leto 2004, ko je film prišel na platna kinodvoran, je bil eden izmed tehnično najbolj dodelanih filmov in najbolj grafično izpiljen. Film tako ponuja enkraten in izjemen lik robota Sonnya, ki je eden izmed najbolje dodelanih računalniško ustvarjenih likov. Zgodba je postavljena v leto 2035, ko se družba spopada s tehnološko krizo in seveda uporom robotov. V centru dogajanja se pa pravzaprav znajde Will Smith, ki upodablja tehnofobičnega policista, ki se mora soočiti s svojimi dvomi o vedenju robotov. Zaupati robotu ali ne? Ravno zaradi takšnih in drugačnih vprašanj se znajde v konfliktu s samim sabo in z robotom Sonnyem. I, robot je znanstvena fantastika in akcija, v kateri pa je od igralcev zahtevano obvladovanje in sposobnosti igre. Zato ni čudno, da je glavno vlogo dobil prav Will Smith. Kot Možje v črnem je tudi filmu I, robot obljubljeno in načrtovano nadaljevanje, pravtako leta 2012.

Hancock
So junaki, potem so super junaki… in potem je Hancock. Smithov relativno mlad film (iz leta 2008), znanstvena fantastika o prav posebnem in netipičnem superjunaku sicer obeta veliko, izkaže pa se, da je le prva polovica filma zares vredna ogleda. V tej prvi polovici spoznamo Hancocka kot superjunaka, ki se ne zaveda popolnoma svoje odgovornosti kot jo ima superjunak. Prav nasprotno, Hancock je na videz povsem povprečen, če ne celo podpovprečen človek, poln nejevolje in sarkazma, je pa dober človek. A s svojimi herojskimi podvigi, kljub temu da reši ljudi, ustvari več škode kot koristi. Tako je prva polovica filma zabavna in polna akcije, humorja, medtem ko druga polovica povsem nepotrebno zaide v Hancockovo preteklost, v zgodbo se zaplete ženska, s pomočjo katere ustvarjalci zgodbe gledalcem pokažejo Hancockovo romantično, ustaljeno in predvsem povprečno stran in s tem seveda popolnoma uničijo prvi vtis lika.
Film je dober, še zdaleč pa ne najboljši, vsaj ne znotraj svojega žanra.

I am legend
Že preveč je filmov s tematiko o okuženih ljudeh, ki se spreminjajo v krvoločne zombije in ubijajo cvelotno populacijo. Jaz legenda je film s točno tako vsebino, le da je ta še bolj poglobljena, človeško pretresljiva in zato seveda nosi večjo vrednost, kot jo od takih filmov pričakujemo. Robert je znanstvenik, domnevno edini preživeli, oziroma zdravi človek. Trudi se najti zdravilo proti virusu, ki je napadel človeštvo. Ostal je sam in s pomočjo svoje psičke se bori proti temu, da bi od odamljenosti zblaznel. Morda ima velik vpliv na kvaliteto zgodbe dejstvo, da je film posnet po romanu. Snovalci filma so si zadali težko nalogo, saj je zgodba osredotočena le na en lik in prav zato bi obstajala velika možnost, da film postane dolgočasen. Zato je bilo treba zasnovati izjemen lik, ki se bo mentalno in čustveno razvijal skozi celoten film, sprejemal težke odločitve… In za to je bil seveda spet potreben zrel in kvaliteten igralec in ko so ustvarjalci filma izvedeli, da se za vlogo zanima prav Will Smith je projekt stekel in od leta 2008 naprej je ta film na voljo širši javnosti. Je vsekakor vreden ogleda, torej tisti, ki si ga še niste pogledali, vas pozivam, da to storite in si ustvarite svoje lastno mnenje.

Slavnega temnopoltega igralca je možno videti še v filmih kot so: Seven Pounds, Hitch, Ali, Independance Day…

 

Maja Orešnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.