Zaključek 34. Liffa: Občinstvo navdušil sarajevski U2, Kinotripovce pa Sladki vzhod

Občinstvo Liffa najbolj navdušil U2 v Sarajevu
Občinstvo Liffa najbolj navdušil U2 v Sarajevu

Zaključil se je 34. Liffe, ki je tudi letos navdušil z izborom filmov. Predvajanih je bilo 88 celovečercev in 14 kratkih filmov, na sklepni prireditvi pa so bile podeljene tudi vse nagrade. Kateri filmi so prejemniki nagrad in kateri filmi so prejeli najvišje ocene občinstva?

Največ zanimanja za film Varuhi formule o »srbskem Černobilu«

Največ zanimanja na 34. Liffu je bilo za filme Varuhi formule, Nesrečna bitja, Srečno naključje, Daaaaaali!, Interesno območje, Okus strasti, Popolni dnevi, Rdeče nebo, Priscilla in Vsi mi tujci.

Na Liffu je bilo na ogled 88 celovečernih in 3 sklopi kratkih filmov iz 47 držav:
Alžirija, Argentina, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Brazilija, Butan, Češka republika, Čile, Črna gora, Danska, Finska, Francija, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Iran, Irska, Italija, Japonska, Kanada, Kitajska, Kolumbija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Španija, Srbija, Švedska, Švica, Tajvan, Turčija, Ukrajina, VB, ZDA.

 

Prikazani so bili na 296 projekcijah, od tega 24 v Mariboru, 8 v Celju in 10 v Novem mestu.

Mlade Kinotripovce najbolj navdušil film Sladki vzhod

Mladinska žirija Kinotrip bo tudi letos v ospredju našega poročila festivala Liffe, saj so sestavljajo mladi. Žirija v sestavi: Tjaša Hafner, Izak Kabir Khan, Anej Košorok, Lara Matos in Anais Vrtunski je nagradila film Sladki vzhod (The Sweet East) režiserja Seana Prica Williamsa.

Pri tem je žirija obrazložila: »Izmed petih nominiranih filmov za Kinotripovo nagrado mladinskega občinstva nas je najbolj prepričala odisejada družbenih ekstremov, ki nas je s svojim dinamičnim ritmom posrkala vase in zalučala v politični kaos Združenih držav Amerike. Film pa v opozarjanju na družbeno neenotnost, razdrobljenost in nevarnost ideologij obenem tudi presega geografske meje. Referenčno bogati film ceste pravljičnih razsežnosti nas je očaral s svojo sanjaško vizualno ravnjo, ki vodi v absurde, béga in preizprašuje pogled občinstva, skozenj pa družbo – nas same. Osupnili sta nas brezkompromisna satira in ironija, polna karikiranih likov. Film neizprosno kritizira vse, kar mu pride pod roke, in hkrati ničesar – niti samega sebe ne jemlje resno.«

Nagrada Vodomec odšla v roke filmu Tri tisoč oštevilčenih opek

Vodomec je nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije. Sestavljali so jo Agron Domi, Luis Fulvio Baglivi in Iza Strehar, ki se je podpisala tudi pod scenarij filma Poslednji heroj, ki se predvaja v slovenskih kinih.

Obrazložitev žirije: »Žirija nagrado poklanja črni komediji z razgibano filmsko pripovedjo in izvirnim scenarijem, ki bo v izziv gledalcem z različnimi predsodki.«

Tri tisoč oštevilčenih opek z glavno nagrado na 34. Liffu
Tri tisoč oštevilčenih opek z glavno nagrado na 34. Liffu

Nagrada za najboljši kratki film – Dežela gora

Žirija v sestavi Petja Labović, Jelena Maksimović in Milan Šimanek je nagrado za najboljši kratki film podelila filmu Dežela gora (The Land of Mountains) režiserke Olge Kosanović. Pri tem je svojo izbiro obrazložila takole: »Ker je s svojo preprostostjo in navzočnostjo v nas vzbudil empatijo. Z bližnjimi posnetki, ki so nas globoko pretresli, in igralci, ki so se zlili s svojo vlogo.«

Posebna omemba tudi za film Ostuden (Hideous) režiserja Yanna Gonzalesa

Nagrada FIPRESCI filmu Lola

FIPRESCI, nagrado mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejel film Lola režiserja Andrewa Leggeja. »Ambiciozen, inovativen in čustven prvenec, ki gledalca navduši s pogumnim in drznim vizualnim slogom, prevzemajočo pripovedjo in domiselno uporabo arhivskih posnetkov, ob nagovarjanju globokih etičnih dilem,« so zapisali v obrazložitvi.

Film Lola navdušil žirijo FIPRESCI
Film Lola navdušil žirijo FIPRESCI

Art kino mreža Slovenija nagradila Štiri male odrasle

Žirija Art kino mreže Slovenije v sestavi Kaje Čop, Gregorja Janežiča in Luke Vidica je nagradila film Štirje mali odrasli (Four Little Adults) režisersle Selme Vilhunen. »
Film Štirje mali odrasli nam s premišljenim prepletanjem med dramo in komedijo prikaže, kaj se zgodi, ko ljubezenski trikotnik postane kvadrat. Prevzame nas s pestro paleto likov, komičnimi zapleti in z dramatičnimi trenutki skorajšnjega razkroja odnosov, kljub vsemu pa spretno pripelje k varnemu, nekoliko idealističnemu koncu. Film, v katerem je glavno vodilo iskrena ljubezen in ruši koncept monogamnega partnerstva, odlikuje odlična glavna igralka, podprta z izjemnimi soigralci, osvetlitvijo, fotografijo in glasbo. Vsi elementi skupaj gradijo atmosfero filma in ga sestavijo v koherentno celoto, ki ostane v mislih gledalca še dolgo potem, ko ta zapusti kinodvorano,« so zapisali v obrazložitvi.

Kaj je o Liffe filmih povedalo občinstvo?

Med 26 filmi, ki jih je ocenjevalo občinstvo, je najvišjo povprečno oceno dobil film Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu režiserja Nenada Čičina-Šaina. Prejel je zavidanja visoko povprečno oceno 4,93.

Nagrada Zmaj na 34. Liffe
https://liffe.si/sl/o-liffu/nagrajenci Foto: on liffe

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 načinov, kako biti na zabavah bolj samozavesten
Naslednji članekZgodovinski posnetek Zemlje skozi miniaturno kamero slovenskega satelita
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.