Andrejev koncert za destigmatizacijo depresije

Dobrodelni koncert 9. oktobra
10. oktobra je svetovni dan duševnega zdravja, ob katerem pri nas že vrsto let poteka dogodek, posvečen destigmatizaciji depresije. Dobrodelni koncert bo potekal v petek, 9. oktobra, in je že drugo leto posvečen pokojnemu dr. Andreju Marušiču, ki je pred štirimi leti organiziral humanitarni koncert. Vsestranskost dr. Marušiča, ki se je zapisal med vodilne strokovnjake svetovne psihiatrije, se je kazala na številnih področjih javnega življenja, bil pa je tudi velik ljubitelj glasbe in glasbeni ustvarjalec.

Na Carpacciovem trgu v Kopru bodo tako v petek ob 20.30 nastopili Bakala Blues Band, Nude, Flirrt, Gappa & The Gangband iz Italije, Sin Story in Rudi & The Cool Vibes. Celotno prireditev, ki se bo v primeru slabega vremena preselila v Taverno, pa bo povezoval Andrej Karoli.

Zaradi depresije in drugih duševnih bolezni po vsem svetu trpi okoli 450 milijonov ljudi, približno milijon pa se jih vsako leto znajde v brezizhodni situaciji in svoje življenje konča s samomorom. Z motnjami v duševnem zdravju se vsaj enkrat v življenju sooči vsak sedmi odrasli, vsakdo pa kdaj doživi duševno krizo. Težava je, da se morajo osebe, ki se znajdejo v takšni stiski, še vedno soočati s stigmo oziroma predsodki okolice. To pa jim otežuje pot do pravočasne in optimalne pomoči ter ozdravitve. Strokovnjaki ocenjujejo tudi, da naj bi bila prav depresija leta 2020 eden glavnih problemov javnega zdravstva.

Katja Pišot, društvi Dam in Ozara, ki prireditev tudi organizirajo, želijo preko glasbe ljudi spodbuditi k razmišljanju o depresiji ter opuščanju neutemeljenih in nesmiselnih predsodkov do duševnih bolezni, saj je depresija namreč ozdravljiva bolezen.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.