Apple Music vs. Spotify

Ko pomislimo na aplikacije, ki ponujajo širok izbor glasbenih vsebin, nam verjetno takoj na pamet prideta Apple Music in Spotify. To pa ni presenetljivo, saj sta glede na število plačljivih naročnikov velika konkurenca drugim aplikacijam. Katero aplikacijo boš izbral, je odvisno od tega, katere funkcije ti bolj ležijo. Zato bomo primerjali dva glasbena velikana med aplikacijami in se ti pomagali odločiti.

Kvaliteta predvajanja zvoka

Vsebina Apple Music aplikacije se pretaka s pomočjo zapisa AAC (Advanced Audio Coding), ki naj bi bil po mnenju mnogih boljši format za predvajanje zvoka kot MP3. To pomeni, da je kakovost zvoka pri naloženih glasbah najvišja možna.

Spotify pa ima kakovost predvajanja zvoka nastavljeno na samodejno in se prilagaja na moč povezave, ne glede na to, ali uporabljaš Wi-Fi ali mobilne podatke. Spotify za format uporablja Ogg Vorbis, alternativo AAC-ja in MP3-ja.

Kakovost predvajanja je pri obeh aplikacijah zadovoljiva, vendar če živiš nekje, kjer nimaš zanesljive internetne povezave, boš bolj cenil Spotifyjeve spremenljive možnosti za kakovostno poslušanje glasbe.

Vsebina in priporočila

Ko gre za glasbene vsebine, je zmagovalec Apple Music, saj nudi več kot 60 milijonov skladb in je znan po ekskluzivnih pogodbah z boljšimi umetniki, kot sta Drake in Taylor Swift za zgodnjo izdajo novih albumov. Ta ekskluziva je posledica plačljivosti aplikacije. Po trimesečnem brezplačnem preskusu aplikacije morajo uporabniki nadaljnjo uporabo plačati.

Medtem ko ima Apple Music več vsebine, ga Spotify dohiteva z več kot 50 milijoni skladb in ponuja tudi podcaste, ki jih je trenutno na platformi več kot 700 tisoč. Prav tako je uporaba Spotifyja brezplačna, razen če želiš dostopati do več vsebin in poslušati glasbo v boljši kvaliteti.

Če želiš odkrivati novo glasbo, je Spotify odlična izbira, saj ti vsak teden priporoča nove skladbe glede na tvoj glasbeni okus in vzorce poslušanja. Medtem ko ima Apple Music namenski zavihek For You, vendar ta ne priporoča glasbe glede na tvoj okus, ampak glede na glasbeni okus svetovne populacije.

Primerjava predlaganja vsebin

Še nekaj razlik

Skupna raba in deljenje. Obe platformi omogočata deljenje glasbe s prijatelji in družino. Vendar je Spotify v tej kategoriji ponovno v prednosti, saj ponuja možnost ustvarjanja skupnih seznamov glasbe.

Cene so si zelo podobne. Izjema je le ta, da Apple Music ponuja 3 mesece brezplačnega poslušanja pred plačljivo uporabo, Spotify pa le en mesec. Oba ponujata tudi ugodno možnost za študente – 3 evre na mesec.

Možnost iskanja. Iskalnik je boljši pri Apple Music, saj lahko iščeš glasbo bo besedilu in ne le po naslovu in avtorju. Prav tako predstavlja možnost zaslonskih besedil v stilu karaok.

Kaj je torej bolje?

Platformo izberi glede na svoje želje in potrebe. Do Spotifyja lahko dostopaš brezplačno, vendar ta ne omogoča shranjevanja glasbe, kar pa lahko obdavči tvoje mobilne podatke. Apple Music pa na drugi strani ponuja podporo Siri in samodejno sinhronizacijo med napravami Apple.

Na koncu vse odvisno od tebe. Upam, da smo ti vsaj malo olajšali izbiro. Uživaj v predvajanju glasbe!

Moški, ki posluša glasbo

VIRsoundguys.com
Prejšnji članekVse o tekmovanju Ironman
Naslednji članekUmetna inteligenca našla obstoj 50 novih planetov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.