Budimpeštanski romski simfonični orkester

Budapest Symphony Orchestra

V Ljubljano prihaja madžarski simfonični orkester in ena najbolj svojevrstnih vrhunskih klasičnih zasedb na svetu, Budimpeštanski romski simfonični orkester. Poznan je tudi pod imenom 100 romskih violin. Skupino sestavlja 60 violinistov, 9 violistov, 6 celistov, 10 kontrabasistov, 9 klarinetistov in 6 cimbalistov.
Orkester je bil ustanovljen leta 1985, ko je umrl Sandor Jaroka (znani madžarski operni pevec, romski solist). Na njegov pogreb so prišli vsi madžarski romski glasbeniki. Po pogrebu so začeli igrati njemu v čas, kar pomeni začetek orkestra. Do smrti leta 1997 je bil vodja orkestra Laszlo Berki, dirigent Madžarskega državnega orkestra. Orkester sestavlja »smetana« madžarskih romskih glasbenih dinastij. En najpomembnejših članov orkestra je virtuoz na cimbalah Oszkar Ökrös, najboljši igralec na cimbale na svetu.

Njihov repertoar vključuje madžarsko in mednarodno romsko glasbo ter klasična dela Brahmsa, Bizeta, Khatchatouriana, de Sarasateja in Straussa. Posebnost tega orkestra je, da glasbeniki igrajo brez not, melodija prihaja iz njihovih src. Prav mojstrstvo improvizacije daje koncertu poseben čar. So tudi pristno oblečeni v tradicionalna pisana oblačila.
Kjerkoli nastopajo, povsod po svetu navdušijo občinstvo in strokovne kritike. Posneli so več albumov za glasbeno založbo Sony Classical, ki izbira le najbolj kakovostne izvajalce.

12.2.2011, Športna dvorana Stožice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.