Glasba in tehnologija z roko v roki

V sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, Glasbenim konservatorijem Giuseppe Tartini iz Trsta in drugimi so v Sloveniji premierno omogočili izvedbo koncerta, ki se bo istočasno dogajal na dveh različnih lokacijah. V živo so prenašali Vivaldijevo sonato, ki jo bodo s pomočjo tehnologije LOLA hkrati odigrali izvajalci iz Trsta in Ljubljane. Skupaj soo zaigrali Uršula Ivanuš Iwaki (čelo) in Erazem Grafenauer (lutnja) v Ljubljani ter Mario Brunello (čelo) v Trstu.

 

LOLA je avdiovizualni sistem za pretočni video, ki omogoča hkratno izvajanje glasbe na dveh oddaljenih lokacijah brez zakasnitev pri prenosu. Razvili so ga v Glasbenem konservatoriju Giuseppe Tartini iz Trsta v sodelovanju z Garr – italijansko nacionalno akademsko mrežo.

Poleg možnosti hkratnega izvajanja glasbenih koncertov na različnih lokacijah je sistem LOLA zelo primeren tudi za vadbo in poučevanje glasbe na daljavo.

Vse to ne bi bilo možno izvesti brez uporabe zelo zmogljivega omrežja. Omrežje GÉANT, katerega del je tudi omrežje ARNES, z uporabo tehnologije svetlobnih poti takšno povezavo omogoča.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.