Glasbene biografije, ki so dejansko dobre

Biografije glasbenih legend so zelo pogosta veja v filmski industriji. Ni pa jih veliko, ki bi bili poleg odlične glasbe tudi kakovostni filmi. Glasba sama je imela od začetka velik pomen v filmih in nič čudnega, da so se začeli snemati filmi o glasbi. Filmi o pevcih in pevkah, skupinah, žanru ali pa skladateljih. To so največkrat osebe, ki imajo nadvse zanimiva življenja.

Ray

Ena najboljših igralskih predstav Jamieja Foxxa v biografiji o Ray Charlesu. Ko pri sedmih letih oslepi, mladi Ray v življenju najde svojo pot. Za klavirjem najde svoj navdih, voljo in željo. Svet pa je dobil novo zvezdo rock ‘n’ rolla, gospela, jazza in countrya.

Ray (2004) Official Trailer - Jamie Foxx, Kerry Washington Movie HD

Hoja po robu

Najboljša vloga Joaquina Phoenixa ni Joker ampak zgodba o Johnnyu Cashu. V filmu vidimo njegovo mladost, ljubezensko življenje, uspeh in kaj vse je žrtvoval za uspeh. Skupaj s fantastično Reese Witherspoon sta nam predstavila eno najboljših biografij.

Walk the Line (2005) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Rocketman

V popolnoma spregledanem, a izjemno kakovostnem filmu o Eltonu Johnu blesti Taron Egerton. Družbo mu delajo še Jamie Bell, Richard Madden in Bryce Dallas Howard. Preko Eltonovih pesmi spoznavamo njegovo življenje in zgodbo o uspehu. Fantastičen film z odlično glasbo in igralskimi predstavami. Najboljša glasbena biografija zadnjih deset let.

Rocketman (2019) - Official Trailer - Paramount Pictures

Bohemian Rhapsody

Poletni »kokica« film o skupini Queen in frontmanu Freddiju Mercuryu. Čeprav fantastično odigran film s strani Ramija Maleka, je film povprečen in ne ponudi nič novega. Vseeno pa so tu neverjetne pesmi skupine Queen, zaradi katerih lahko odpustimo prav vse.

Bohemian Rhapsody | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Bob Dylan: Sedem obrazov

Delna ali pa sploh ne biografija o Bobu Dylanu. Zvezdniško zasedbo sestavljajo Christian Bale, Richard Gere, Cate Blanchett in Heath Ledger. Spremljamo zgodbe več ljudi na katere je tako ali drugače vplival Dylan. Režiser Todd Haynes je z zanimivo idejo in čudovito izpeljavo prikazal biografijo na drugačen način.

I'm Not There (2007) Trailer #1 - Todd Haynes, Heath Ledger Movie HD

8 milj

Spet film kjer lahko rečemo, da je in ni biografija. Vsekakor pa je vredna ogleda. Zgodba o Marshallu Mattersu in njegovi želji po izhodu iz revnega dela Detroita. Delno temelji na zgodbi in uspehu raperja Eminema.

8 Mile Official Trailer #1 - (2002) HD

Straight Outta Compton

Vzpon in padec ameriške gangster rap skupine N.W.A. Eden najboljših filmov leta 2015 in film, ki je vrnil N.W.A. na glasbene lestvice. V filmu zaigra tudi sin člana rap zasedbe, Ice Cuba.

Straight Outta Compton - Official Global Trailer (Universal Pictures) HD

Sid in Nancy

Zgodba o basistu Sex Pistolsov, Sidu Viciousu in njegovi punci Nancy Spungen. Film iz leta 1986 je kljub slabi »finančni predstavi« postal kultna klasika za oboževalce Sida in Sex Pistols.

Sid & Nancy - Trailer

Amadeus

Delno izmišljena biografija skladatelja Wolfganga Amaduesa Mozarta. Najbolj priznan biografski film s kar enajstimi nominacijami za nagrado Oskar. Poleg tega pa eden najboljših filmov vseh časov.

Amadeus (1984) Official Trailer - F. Murray Abraham, Mozart Drama Movie HD

Kaj ima ljubezen s tem

Angela Bassett in Laurence Fishburne igrata Tino Turner in Ika Turnerja. Film ogromno stvari predstavi čisto drugače kot se je zgodilo v resnici, a je vseeno dovolj dober film, da si ga ogledaš.

Pianist

Wladyslaw Szpilman je bil poljski pianist, ki je preživel holokavst. Film posnet po njegovi avtobiografiji je režiral Roman Polanski in ustvaril mojstrovino vojnega časa.

The Pianist (2002) Official Trailer - Adrien Brody Movie

La Vie en Rose

Marion Cottilard je v tej vlogi prvič dokazala, da ni le lep obraz, ampak tudi fenomenalna igralka. Biografija francoske legende Edith Piaf je francoski film, ki je dosegel svetovni uspeh.

La Vie en Rose (2007) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Selena

Film o Seleni Quintanilli Perez, ki pove zgodbo prekmalu preminule pevke Selene. Pri 23-ih letih je bila umorjena s strani predsednice svojega fan cluba, Yolande Saldivar. Če ne drugega pa nam je dal film Jennifer Lopez v svoji prvi vlogi.

Selena (1997) Official Trailer - Jennifer Lopez, Edward James Olmos Movie HD

Get on up

Kar močno spregledan film o Jamesu Brownu v katerem ga odlično zaigra Chadwick Boseman. Nastal je ravno pred časom, ko so postali popularni filmi o glasbenih legendah.

Get On Up - Trailer

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekEno samo drevo, veliko za cel gozd
Naslednji članekFotograf posnel najjasnejšo fotografijo Lune do sedaj

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.