Kaj je Floating Castle Festival in ali se ga sploh splača obiskati?

Floating Castle festival 2023
Floating Castle festival 2023 Foto: Tadej Abram on floatingcastle

Če še nisi slišal za Floating Castle, naj te razsvetlimo: v Sloveniji imamo v poletnem času kar dva »grajska« festivala. Od tega se zgolj eden dejansko odvija na gradu, in sicer na gradu Snežnik sredi notranjskih gozdov. Gre za medvednarodni site-specific festival, ki odročen in včasih pozabljen del naše države spremeni v začasno multikulturno mrgolišče umetnosti in zabave.

Kaj je Plavajoči grad?

Plavajoči grad sestoji kar iz »220 koncertov, predstav in drugih nastopov na 17 vizualnih prizoriščih v osrčju snežniškega parka. Predstava, ki traja 4 dni in 3 noči«.

»Plavajoči grad

… je world na plavajočem odru, je jazz v jami, elektronika v gozdu, lutke v grajski kleti, cirkus nouveau ob potoku ali sodobni ples na skalah

… je leseni vrtiljak na grajskem dvorišču, procesije ogromnih lutk in potujoči vozovi s pleh musko, so viteške igre in prava kovačija

… je multimedijski spektakel s stočlanskim orkestrom ali performans za enega gledalca

Floating Castle Festival
Floating Castle Festival Foto: on floatingcastle

Festival odpira prostor za najrazličnejše glasbene in ostale performativne žanre. Če te komercialna glasba ne nagovarja več tako strastno kot te je konec osnovne šole in imaš interes za raziskovanje nepoznanega, je to popoln kraj zate. Morda odkriješ ravno svojo novo najljubšo vrvohodko, pevko ali pa morda celo obe v eni osebi.

Kaj dela Plavajoči grad posebnega in drugačnega od drugih festivalov?

Plavajoči grad ali Floating Castle v resnici pooseblja množičnost izbire. Simultano odvijanje več dogodkov na več odrih obiskovalcu ponuja možnost, da je lahko še tako izbirčen, kot se mu zljubi. Če smo navadno navajeni na tri ali pa morda štiri odre, jih imamo tukaj kar 17! Nekateri se nahajajo v samem gradu, drugi na prostranem travniku, tretji skriti sredi gozda in četrti ugnezdeni pod zvezdnato kupolo, ki se ponoči spremeni v divjo norijo.

Žonglerka, ki žonglira skozi okno avtomobila.
Foto: Nina

Ta pestrost ti dovoljuje, da se sprehajaš po velikem prizorišču in se ustaviš, kjer slišiš ali vidiš nekaj zanimivega. Na poti te spremljajo razne podobe, maske ali bitja, ki poustvarjajo domišljijsko deželo tvojega otroštva. Iz časa, ko si še verjel v vile ali pa gozdne škrate. Zdi se, da lahko znova za nekaj dni pobegneš v pravljični svet. Ali pa v romantično zibanje v dvoje pred odrom na vodi ali v bližnji visečki, pohajkovanje s prepletenimi prsti ali valjanje po nočni rosi. Ali pa v svet razvrata, polivanja z rakijo in evforičnega plesa – odvisno je seveda od tvoje družbe in preference.

Se splača na Floating Castle?

V zadnjih letih je slovenska poletna festivalska scena kar pokala po šivih, kar se je poznalo na neprijetni izkušnji kampiranja. Na popularnih festivalih se je večina ljudi zgražala nad slabo infrastrukturo za osebno higieno, pomanjkanjem vode in prenatrpanostjo v kampu. Šotor ob šotoru v vročinskem valu nikomur ne zveni kot dobra zabava in na srečo se s tem na notranjskem festivalu ne boste srečali.

Velika lutka iz papirja v obliki bradatega moža.
Foto: on floatingcastle

Čeprav je lokacija nekoliko odročna in je prihod na festival z javnim transportom malce neroden, lokalna klima in hladni gozdovi poskrbijo za prijeten pobeg od julijske vročine. Kljub temu izkušeni obiskovalci ponoči ne odsvetujejo nošenja dodatnih nogavic ali tople jope. Za kampiranje imaš na voljo prostrane travnike in senčno zavetje starih dreves, ki lahko tvoje vstajanje naredijo skoraj idilično. Lansko leto so se obiskovalci lahko odločili tudi za bivanje v tihem kampu, ki je bil bolj odmaknjen od glavnih prizorišč in mu je bil zato prihranjen hrup nočnega dogajanja. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj je Floating Castle prijazen festival za družine z otroki in obiskovalce, ki s seboj pripeljejo svoje štirinožne prijatelje.

Glasbeniki, ki se pripravljajo na nastop z glasbili v rokah, pod drevesom.
Foto: Nina on floatingcastle

Poleg tega je Plavajoči grad trajnostno naravnan festival. Tla prizorišč po dogodkih niso prekrita z goro pločevink in plastičnih kozarcev. Obiskovalci imajo spoštljiv odnos do snežniškega parka. Scenografske inštalacije so v veliki večini narejene iz naravnih materialov. Prav tako odri, ki se jih gradi tudi iz odpadnega materiala bližnjih lokalnih podjetij.

Kaj pa cena? Do konca maja se vstopnice prodajajo po 50 evrov, kar je glede na število izvajalcev precej ugodna cena, vanjo pa je vključeno tudi kampiranje. Vsako leto je organizirana tudi tržnica hrane, ki deluje na principu odprte kuhinje. Na stojnicah lahko poizkusiš hrano iz različnih držav, vedno je na voljo tudi vegetarijanska in veganska hrana.

Kako najbolje izkoristiti festival kot študent?

Kot nekdo, ki ima na razpolago precej časa in poseduje največ življenjske moči ter vero v obstoj pravičnosti v družbi, je povprečen študent kar dober prostovoljski material. Morda te prvo prepriča dejstvo, da ti ni treba odšteti denarcev za karto. A nato spoznaš, da festival lahko doživiš na popolnoma drugačen način, če pri njem tudi sodeluješ. Vzameš ga za svojega, saj si vanj vložil svoj čas in trud. S tem se poveča užitek, ko oddelaš nekaj ur, nato pa uživaš v koncertu pred odrom, ki si ga sam zgradil ali pa se družiš z zanimivimi obiskovalci, ki si jim prodal karte in jih sicer najbrž sploh ne bi spoznal. Celotno prizorišče dogodka postane domače in prijetno in večina obrazov poznanih.

Predstava pred občinstvom, v ozadju nastopajoči pred starim gasilskim kombijem.
Foto: Tadej Abram

Poleg osebnega angažmaja in vložka pa je volunterstvo tudi ena izmed izkušenj, ki ti omogoča pridobivanje novih izkušenj na različnih področjih dela s kulturo in umetnostjo. Lahko se preizkusiš v logističnih delih ali pa se izkažeš na kuharskem področju, pri programskem koordiniranju, tehnični podpori glasbenih nastopov in še na mnoge druge načine. Izkoristi priložnost in se prijavi še danes!

Floating Castle 2022 | official trailer

Prejšnji članekRevija Študent na Orto festu 2023
Naslednji članekNajbolj vplivni umetniki leta 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.