Končal se je Overjam, še zadnji letošnji festival v Tolminu

Končal se je Overjam 2023
Steel Pulse na glavnem Maver odru. Foto: Blaž Černič

Po dveh tednih grmenja bobnov in žganja kitar so Tolmin napolnili zvoki reaggeaja. Začel se je mednarodni festival Overjam. Na levem bregu Soče so se zbrali ljudje iz cele Evrope, da bi uživali v dobri glasbi, hladnem pivu in lepotah narave. Bila je odlična, že 11. izvedba in gotovo ne zadnja!

pevec
Foto: Blaž Černič

Od 16. do 20. avgusta se je na šestih odrih zvrstilo več kot 80 glasbenikov. Videli smo največja imena in novince, ki prav tako niso razočarali. Med pomembnejšimi so bili L’Entourloop, Mad Professor, Lila Iké, Dubioza Kolektiv, Anthony B, Stylo G. A to le na glavnem Maver odru.

koncert
Steel Pulse na glavnem Maver odru. Foto: Blaž Černič

Na Beach stage je zabava potekala vsak dan že dopoldne, komur je bilo vroče se je lahko ohladil v prijetni Soči, ali se sončil na plaži, za žejne je bil postavljen šank, glavna atrakcija pa se je dogajala na plesišču pred ogromnim setom zvočnikom, ki so nam stresli kosti. V zatemnjenem Dancehallu se je plesalo na bolj in manj divje elektronske ritme v večernih in zgodnjih jutranjih urah. Dub Ville je, kot pove že ime, imel najboljši izbor dub glasbe, Jammin’ oder je poskrbel za najboljše afterje, New Vibes Stage pa je dal prostor novincem.

koncert
Foto: Blaž Černič

Glasba in nočno življenje pa ni vse, s čimer se ima Overjam za pohvaliti. Delavnice, kino, trgovinice, ponudniki odlične hrane in prodajalci tradicionalnih tolminskih izdelkov so našli svoje mesto na festivalu.

stojnica
Lokalni prodajalec CBD izdelkov Ajtal. Foto: Janko Šali

Med najbolj zanimivimi dnevnimi dejavnostmi so bili zahodnoafriško bobnanje in plesi, bodypainting, ukulele, jutranja joga in delavnica svete geometrije.

ljudje
Še zadnja jutranja joga, preden se festival zaključi. Foto: Janko Šali

V kinu smo si lahko ogledali dokumentarec o Bobu Marleyu ali o zdravilnih učinkih marihuane. V Dancehallu so potekali tečaji plesa, ki sta jih vodila priznana jamajska učitelja Zidan Xqlusiv in Global Bob. Tudi otroci so prišli na svoje s posebnim Overjam Kids programom.

ljudje
Foto: Blaž Črnič

A vse to še ne naredi festivala. Nepozabljivo festivalsko izkušnjo ustvarijo ljudje. Večinoma so bili tujci vseh baž in starosti, tudi kar nekaj družin z otroci. Overjam je bil pravi talilni lonec kultur. Videli smo ljudi, ki so delili domače senegalske specialitete, doživeli spontan trebušni ples, Jamajčani pa so poskrbeli za pravo reaggae vzdušje.

človeka

Prejšnji članekLahko Slovenija postane svetovni košarkarski prvak?
Naslednji članekUL razpisala nova mesta za mlade raziskovalce!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.