Letošnji festival Pivo in cvetje ponuja bogato dogajanje!

Laško, Ljubljana, 22. maj – Letošnji festival Pivo in cvetje Laško, največji glasbeni in turistični dogodek v Sloveniji, bo od četrtka, 12., do nedelje, 15. julija. Štirinpetdeseti festival vsako leto pritisne pečat vrhuncu poletnega zabavno-glasbenega in družabnega dogajanja v Sloveniji. Obiskovalcem ponuja raznoliko glasbeno doživetje za vse generacije in vse glasbene okuse. Gre za žanrsko najbolj odprt glasbeni dogodek v Sloveniji s tremi tradicionalnimi odri, Zlatorog, Jubilejnik in Malt, na občinskem dvorišču pa bodo obiskovalce zabavali glasbeniki z odra, ki po novem nosi ime Laščan. Veličastna sobotna multimedijska predstava Narava – vir čudovitih zgodb.

Festival Pivo in cvetje Laško je edini festival, ki več kot pol stoletja uspešno prepleta etnografsko in kulturno dediščino ter raznovrstno domačo in svetovno glasbo.

Zgodovinskih zgodb nikoli ne zmanjka

Kulturni in etnografski program ustvarjajo prizadevni člani različnih kulturnih, hortikulturnih, športnih in drugih društev v Laškem in okolici, ob koordinaciji STIK-a, Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško. Festivala brez cvetja seveda ni in tudi letos si lahko obiskovalci obetajo vrsto cvetličnih razstav. Prav tako pa mu zgodovinsko vrednost vsako leto vtisnejo ustvarjalci zgodb, ki so jih našli v starodavnih lokalnih zapisih in jih oživili na odrih Laškega. Program za otroke in družine je bil že lansko leto združen v Mavrično deželo, ki je postala stičišče generacij, ki jih povezujejo igre, zabava, kreativnost in šport, letos pa bo še obogatena z novostmi.

Tudi letos bo festivalsko dogajanje še posebej bogato na zaključni dan, v nedeljo, ko bodo gostje priča tradicionalni paradi s sprevodom starodobnikov ter prikazu nekdanjega življenja v kraju.

Na novo poimenovanem odru Laščan na občinskem dvorišču bodo v popoldanskem in zgodnjem večernem času člani kulturnih društev Možnar uprizarjali etnografske razglednice Laškega in okolice iz polpretekle zgodovine kraja. Večerni glasbeni program na Laščanu bo tudi zato zvenel v tonih tradicionalne  in vedno priljubljene domače glasbene veselice in zabave. V četrtek bodo tako igrali Euro kvintet, v petek kvintet Dori in v soboto ansambel Mira Klinca. V nedeljo bo na odru Laščan tradicionalna revija pihalnih godb, za zaključno zabavo pa bo poskrbela skupina Orion.

Glasbeni program tudi sicer praviloma privabi največ ljubiteljev različnih glasbenih zvrsti iz Slovenije in iz tujine.

Na največjem odru Zlatorog še naprej kraljuje rock glasba. Program prinaša vrsto priljubljenih domačih in gostujočih glasbenih skupin.

Četrtek: Jackson/SLO, Dobermann/ITA, Izziv – snemanje TV spota, Šank Rock/SLO

Petek: MRFY/SLO, King Foo/SLO, Phil Campbell & The Bastard Sons/UK, Mi2/SLO

Sobota: Stray Train/SLO, Hamo & Tribute To Love/SLO, The Dead Daisies/AUS, USA, UK; Veliko glasbeno presenečenje

Gostitelj odra bo znani radijski glasbeni urednik Tomaž Purkart.

Tri legende na odru Zlatorog

Organizator festivala Pivovarna Laško Union pripravlja v četrtek na odru Zlatorog glasbeno tekmovalni spektakel treh legendarnih glasbenih zvezd iz regije nekdanje skupne države, ki v tem času že zabavajo TV gledalce, Željka Joksimovića, Halida Bešlića in Nena Belana. Njihov pomladno – poletni troboj se bo končal prav na odru Zlatorog. Snemanje odrskega dogajanja bo do sedaj največje snemanje oglasnega spota pri nas, soustvarjali ga bodo tisoči obiskovalcev. Ti si lahko obetajo nadvse zanimivo presenečenje in razkritje kdo od treh »velikih« si bo lahko pripel prestižno značko priljubljenega slovenskega piva.

Na odru Jubilejnik bo po novem še nekaj več popularne glasbe, kot doslej.

Četrtek: Panda, otvoritev, Prifarski muzikanti z Andražem Hribarjem in Anjo Bukovec, Slavko Ivančič

Petek: Ina Shai, Isaac Palma, Petar Grašo, Balkan Boys

Sobota: Klara Jazbec, Victory, Marko Vozelj in Mojstri

Gostiteljica odra bo letos Jasna Kuljaj.

Oder Malt, do lani stisnjen ob breg Savinje, dobiva novo in večjo lokacijo na zunanjem košarkarskem igrišču. Ljubitelje elektronske plesne glasbe bodo razvneli Alen Herič, Dean Deen, Tim Urbanya, Jaxxsson, Alex Ranerro, Mike Vale, Dennis N-bakhaa, Ticko, Adoo in Tomy DeClerque.

Na letošnjem festivalu Pivo in cvetje se obeta preko 60 vrhunskih glasbenih dogodkov, tudi nastopov pihalnih skupin na zaključni dan. Eden vrhuncev festivalskega dogajanja ostaja sobotna veličastna multimedijska predstava, ki z naslovom Narava – vir čudovitih zgodb prinaša zgodbo boja ognja in vode ter večnega kroženja v naravi.

Kultura pitja piva

Pivo je nedvomno del slovenske starodavne kulture, podjetništva, turizma. Je plemenit naravni produkt slovenskih proizvajalcev, ki vsebuje alkohol, zato si organizatorji prizadevajo za večjo osveščenost obiskovalcev o njegovi vrednosti in učinkih. Organizatorji si prizadevajo za dvig kulture in odgovornega uživanja piva. Zagovarjajo zmerno uživanje in spodbujajo obiskovalce, da dajo prednost kvaliteti popitega piva. V dogovoru z občino Laško in ponudniki gostinskih storitev bo dosledno spoštovana tudi zakonodaja o točenju in strežbi alkoholnih pijač.

Organizatorji že danes vabijo obiskovalce, da se v čim večjem številu na festival pripeljejo z vlakom oziroma koristijo javna prevozna sredstva. Več o navodilih za prihod v Laško, parkiranju in drugih logističnih usmeritvah pa v naslednjih sporočilih.

Z današnjim dnem pa je odprta tudi posodobljena, uporabnikom prijazna spletna stran www.pivoincvetje.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.