Mesec brezplačnih koncertov

Bežigradfest od 1. do 30. 6. 2013, ob 21.00, novo poletno prizorišče v Cvetličarni, Ljubljana.

V prenovljenem ljubljanskem klubu Cvetličarna od 1. junija 2013 več kot uspešno poteka na poletnem prizorišču in v klubu mesec dni trajajoči festival Bežigradfest, kjer lahko obiskovalci vsak večer uživate na brezplačnih koncertih. Odličen obisk in večkrat zaradi tega odprta dvorana v Cvetličarni govorijo v prid novega festivala za Bežigradom v Ljubljani. Že več kot 4.600 obiskovalcev je videlo številne koncerte, med njimi otvoritveni koncert Urban & 4, nato Noctiferio, Elemental, Kataleno in Janeza Bončino – Benča. Program se nadaljuje v petek, 14.6. z 20. obletnico skupine The Drinkers, v naslednji teden pa vas bodo popeljali s Tide, stand up nastop Jonasa Ž., nato Zmelkoow, do konca meseca pa boste na odru Cvetličarne videli še Zlatka, Res Nullius in Žanamari & J’animals, Demolition Group, Zmelkoow, Tinkaro Kovač, Neisho in mnoge druge.

 

STAND UP

Ponedeljek, 17. junij 2013 

Nocoj boste priča nastopu Jonasa Žnidaršiča in Simona Zajca. Le kdo ne pozna legendarnega Jonasa, ki smo ga sprva spremljali na Radiu Študent, nato v oddajah Videošpon, Brez zapor, Lepo je biti milijonar, Trenutek resnice in številnih predstavah ter filmih.

 

Jonas Žnidaršič je vsem dobro poznan kot TV voditelj, igralec, pisec bloga, ljubitelj računalnikov in digitalne tehnologije na splošno, celo odličen šahist, igralec pokra in biljarda, predvsem pa je znan po tem, da česar se loti, se loti na polno. Pred lanskim PANČEm se je na odru preizkusil tudi kot stand-up komik in se odrezal odlično. Publiko je zabaval kot lik “pater Janez Žnidaršič”. Sedaj se predstavlja kot vsem dobro znani Jonas Ž in mnoge zagotovo zanima, kakšen je njegov pogled na svet. Trenutno Jonas nastopa v svoji avtorski predstavi “Moja dežela”, nazadnje smo ga videli v vlogi strogega žiranta TV oddaje Misija Evrovizija, spremljamo pa ga lahko tudi kot voditelja prireditve »Stand-up komik leta« v Kinu Komuna.
Jonas je med Slovenci dobitnik največ nagrad Viktor, v dolgoletni karieri je dobil kar 13 kipcev, prvega v letu 1982 kot voditelj Radia Študent, zaenkrat zadnjega pa v letu 2007 za popularizacijo blogov. Svoj prosti in neprosti čas najraje preživlja v hiši na obali, kjer greje svoje kosti na sončku in razmišlja o prihodnosti slovenske scene. Tudi ta večer bo povezoval Andrej Težak – Tešky.

 

ZMELKOOW

Torek, 18. junij 2013 

Zmelkoow je slovenska rock/pop skupina iz Primorske. Znani so po svojih nenavadnih besedilih, ki segajo od samo »odštekanih« do naravnost morbidnih. Njihov prvi večji hit je bila pesem »Čau slonček!« z albuma »Kdo se je zbral?«, širša slovenska javnost pa jih je spoznala leta 1999 z uspešnico »Bit« z albuma »Dej, nosorog, pazi kam stopaš!«.

 

HEAVENIX

Sreda, 19. junij 2013 

Boštjan Andrejc – Buši (vokal, kitara), David Morgan (bobni), Rok Golob (klaviature, kitara), Patrick Vlačič (bas, vokal) so HeaveniX. S priredbami vas bodo popeljali od popa (Sting, Zucchero, Jamiroquai), do starega in novejšega rocka (Doors, ZZ Top, Allmans Brothers, Led Zeppelin, AC/DC, Nirvana, Kings of Leon) in vmes bodo zaigrali še kako svojo kompozicijo. 

https://www.youtube.com/watch?v=wc39aXFtbO4

 

KING FOO

Četrtek, 20. junij 2013
King Foo je slovenska glasbena skupina, katere nenavadno sinergijo tvorijo že prekaljeni glasbeniki, znani po svojem bogatem predhodnem glasbenem delovanju. Igrajo akustiko na nekonvencionalen način. Njihova glasba je inteligentna, nora, ustvarjalna in obsega širok čustveni specter, ter je predvsem – zabavna!

Štirje glasbeniki spontano združujejo tudi glasbeno ustvarjanje skladb, kar je razlog za raznolikost in pestro ‘glasbeno shizofrenijo’. Igrajo reciklirane – prenovljene in na novo raziskane priredbe predvsem iz zakladnice rock legend, začinjeno z nekaj aktualnimi uspešnicami, narejenimi na FOO način.

King Foo so: Urška Majdič – vocal, Peter Hudnik – kitara, Matej Sušnik – bas, Rok Golob – bobni.

 

RES NULLIUS, ŽANAMARI & J’ANIMALS

Petek, 21. junij 2013 

Začetki velenjske rock`n`roll skupine Res Nullius segajo v daljno leto 1991. Takrat odigrajo v domačem mestu svoj prvi koncert. Naslednje leto že nastopijo na največji rockerski manifestaciji v Sloveniji, na Novem Rocku, kjer je med drugimi gost legendarni Nick Cave & The Bad Seeds.

Leta 1993 izide njihov prvenec z naslovom “No One Can Like The Drummer Man”, ki ga kritiki na področju bivše Jugoslavije ocenijo kot enega boljših rock’n’roll izdelkov zadnjih nekaj let. Sledijo redni koncerti po Sloveniji in Hrvaški, kjer Res Nullius nastopijo z zvenečimi imeni kot so Majke, Nova Mob in Partibrejkers.

Leta 1994 v Zagrebu podpišejo pogodbo z založbo Croatia Records in se odpravijo na snemanje druge plošče z imenom “Dead Town Dogs”. Za pesem “Straight To The Hell” posnamejo tudi svoj prvi videospot. Sledijo koncerti po Sloveniji in tujini, ki se zaključijo s koncertom z Bad Brains v Ljubljani in koncertom na festivalu Novi Rock, kjer so Res Nullius glavni gostje večera. Za nameček jih Ameriška revija Flipside proglasi za enega najboljših punk-rock bendov za bivšo železno zaveso.

Kmalu podpišejo pogodbo z založbo Statera in se odpravijo na snemanje tretje plošče “Zdravo je biti divji”. Tokrat so Res Nullius zadeli v polno. Po petih letih ustvarjanja so dojeli, da so lahko prepričljivo izpovedni, vokalno ekspresivni in zvočno pristni tudi v slovenskem jeziku.

Končno se leta 2002 skupini pridružita basist Boštjan Časl in bobnar Janez Marin in Res Nullius ponovno zaživijo kot še nikoli prej. Kmalu se odpravijo v studio, kjer posnamejo deset novih avtorskih pesmi za album “Revolver ljubezni”.

Njihov peti studijski izdelek “Prekletih bazar” je nastal v sodelovanju z Žaretom Pakom in je bil v celoti posnet v Glasbenem centru Pavarotti v Mostarju v jeseni 2010.

 

ŽANAMARI & J’ANIMALS je zagrebška rock skupina, ki jo je ustanovila Žanamari v času snemanja prvega avtorskega albuma »Druga vrsta«, ki so ga izdali konec leta 2011. Že po prvih idejah, ki so jih pretopili v singla »Nije napola« in »Kreten pomalo«, so sledile pozitivne reakcije občinstva in usmerile veter v hrbet novemu bendu, katerega skupna avtorska kemija je bila več kot slišna na singlu »Krugovi«, nato pa še na »Dijagnoza«, ki so ga predstavili v živo na CMC festivalu. Zadnji single z aktualnega albuma, z naslovom »Gentleman«, so objavili v live izvedbi. Leta 2013 so nastopili kot podporna skupina pred nastopom velikega Joeja Satrianija v Zagrebu in v Ljubljani v sklopu njegove Unstoppable Momentum svetovne turneje. Ravno na teh nastopih so premierno odigrali najnovejši single »Kao da nema sutra«, s katerim odpirajo vrata občinstvu v svoj povsem novi opus.

 

ZLATKO

Sobota, 22. junij 2013 

Zlatko se nahaja v vrhu slovenske hiphop scene, s svojo glasbo in podobo pa je postal tudi del javne zavesti, saj so dosedanji singli: »Prhajam«, »Zamuvi ga z mano«, »Moja pesem«, »Svet je lep«, »Motš se«, »Kokrkol obrneš«, »Poznaš ta zvok«, »Mi je žal«, … videospoti in koncerti dosegli množično predvajanje in tudi prisotnost v medijih. S svojim udejstvovanjem na sceni vztrajno ter uspešno postavlja glasbo mladih in njihov način življenja v ospredje družbene arene.

Zlatko je leta 2007 nadgradil svojo dolgo pot prepletanja poezije in glasbe z izdajo zelo opaženega prvenca izpovednega naslova »Svet je lep« (založba Street13), ki je obveljal za najbolj pričakovan izid v svojem žanru. Leto 2008 je ovekovečil z izdajo dveh plošč, »Zlatko in prijatelji« (Street13) in »Svet je lepši« (Street13). Že naslovi plošč izražajo njegov neskončno pozitiven pristop in pogled na življenje, ki opozarja na lepe strani življenja kljub morebitnim težkim okoliščinam. Leta 2008 je bila njegova skladba »Gospod je prezaseden« vključena na album v okviru natečaja Vala202 »Hočemo dobro glasbo«, leta 2009 so skladbo »Poznaš ta zvok« vključili v izbor kompilacije »Beli album«, v letu pa 2009 pa je izšla tudi posebna izdaja posnetkov Zlatkovega nastopa v oddaji Izštekani na Val202, pod naslovom »Teorija 585« (ZKP).

Kar Zlatkovo glasbo ločuje od preostale hip hop scene je poudarek na melodičnih vložkih, ki skupaj s tekstovno ritmiko in dinamiko preprečijo ravnodušno poslušanje. Bistven presežek pa občutijo obiskovalci koncertov, saj Zlatko kot eden redkih izvajalcev svojega žanra, na koncertih nastopa z živim bendom Optimisti, odlično jazzovsko – funky orientirano zasedbo, ki jo sestavljajo priznani studijski glasbeniki. Njihove koncerte najbolje opiše izraz eksplozija energije.

 

TINKARA KOVAČ

Nedelja, 23. junij 2013 

Tinkara Kovač je glasbenica, pevka, diplomirana flavtistka, producentka in avtorica glasbe in besedil. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, »Veter z juga«, je najprej pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (»Ne odhaja poletje« in »Košček neba«), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (»Na robu kroga«, »O-range« in »aQa«) – eden od teh (»O-range«) je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji (EMI) in na Hrvaški (Dallas) – ter en single (»Spezzacuori«), en posebni projekt v štirih jezikih v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in eno Best Of kompilacijo. Leta 2012 je izdala (Dallas) posebni album priredb ex-jugoslovanskih skladb, v sodelovanju s producentom in glasbenikom Iztokom Turkom.

V petnajstih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade (prva nagrada na Festivalu MMS 1997, 8 zlatih petelinov leta 1998, zlata in platinasta odličja za vse albume, druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999, najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000, uvrstitev njene avtorske skladbe »Reason Why« med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003…).

S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je v teh letih odigrala preko 800 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša svetovna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza, Dana Laveryja, Massima Bubolo, Bungara in Paula Millnsa.

 

SCHATZI

Ponedeljek, 24. junij 2013 

Poznamo ga kot odličnega glasbenika in avtorja, aranžerja, multiinštrumentalista in producenta, ki bo nastopil s svojo zasedbo.

 

POSTOLAR TRIPPER

Torek, 25. junij 2013 

Skupina Postolar Tripper ima korenine še v letu 2003, ko so okupirali zadarski radijski eter s skladbo „Ošljačka saga“. Po drugem, gastronomskem singlu „Tužna priča o selu“ (bolje znan kot „Koga, čega, janjetine“), je hiphop dvojec izdal album „Sve što imam sam ukra“. Leta 2008 izdata album „Popravni“, v tem času pa je dvojec brez krmarja postal sedemčlanska ekipa. S promocijo omenjenega albuma so postali vedno večja koncertna atrakcija, njihovi koncerti pa so nabiti s pozitivnimi vibracijami in dobro energijo. Z albumom „Čujem ja netko šuti“ potrdijo svoj status ene najboljših hrvaških zasedb. Temu v prid govorijo tudi številni koncerti, ki so odličbno obiskani. Letos so obeležili 10-letnico obstoja v prepolnem zagrebškem klubu Tvornica.

 

HAMO & TRIBUTE TO LOVE

Sreda, 26. junij 2013 

Zasedba Hamo & Tribute 2 Love je nastala leta 2006; njeno članstvo ostaja od začetka nespremenjeno, leta 2013 pa se ji je pridružil še legendarni kitarist Matej Mršnik. Fantje igrajo blues, soul in klasični rock.

Skladbe s slovenskimi besedili ob tem učinkujejo kot nadgradnja; so točke, na katerih je zasedba Hamo & Tribute 2 Love našla intenziven stik z aktualno slovensko publiko in njenim vsakdanom. Skladbi »Vija Vaja Ven« ter »Gremo se Igrat Boga«, ki sta bili predlani in lani radijski uspešnici, predstavljata družbenokritično ter (globalno) mirovniško noto. »Rožice« so zadnji, aktualni singel, nosilna skladba ob izidu plošče “2″ (april 2013).

Skladbe sta večinoma zasnovala Matevž Šalehar Hamo ter klaviaturist Jani Baš, kompozicijsko in aranžersko pa so bile dodelane s sodelovanjem vseh članov skupine Hamo & Tribute 2 Love.

Hamo & Tribute 2 Love koncertirajo na klubskih in festivalskih odrih; med odmevnejšimi nastopi so serija (razprodanih) koncertov v “matičnem” ljubljanskem rokenrol klubu Orto Bar ter nastopi na velikih odrih Rock Otočca, Lenta, Cankarjevega doma, Kina Šiška, Škisove tržnice, Majskih iger …; osvojili so tudi že publiko na največjem evropskem motorističnem festivalu (Harley Davidson) v Beljaku (Avstrija) ter v kultnem zagrebškem (Hrvaška) jazz in blues klubu Purgeraj.

 

SELL OUT

Četrtek, 27. junij 2013 

Začetki delovanja ska-punk-reggae skupine Sell Out iz Kočevja segajo v leto 2001. Nekaj časa so pred tem delovali pod imenom ”No Comment”, zatem pa je v skupini prišlo do nekaj kadrovskih sprememb, pridružila se jim je brass sekcija, klaviature ter tolkala in pričelo se je novo poglavje, imenovano Sell out, ki danes uspešno razgreva občinstva po Sloveniji in sosednji Hrvaški. So ska-punk-reggae glasbena skupina iz Kočevja. Poznani so po svojih energijsko nabitih in poskočnih nastopih v živo. Ob 10-letnici delovanja so izdali dolgo pričakovani dvojni album “The Best of Sell Out 2001-2011”. Sell out šteje kar devet članov, saj poleg basista, pevca, bobnarja in dveh kitaristov zažigajo še dva pihalca, klaviaturist, bobnar in tolkalec.

 

DEMOLITION GROUP

Petek, 28. junij 2013 

Demolition Group so ustanovljeni leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast’r’bajtr’s (ustanovljena 1983, najbrž prva skupina v vzhodni Evropi, ki je izdala LP album pri neodvisni založbi).

Osemdeseta so Demolition Group preživeli v nenehnem eksperimentiranju znotraj obstoječih in neobstoječih glasbenih zvrsti, leta 1987 pa so s samosvojo verzijo electro-jazza podpisali diskografsko pogodbo s tedaj najmočnejšo italijansko neodvisno založbo Cruisin’Hiara in zanjo izdali dve plošči. Nato so Demolition Group, kot rezignirana skupina tik pred razpadom dokončno vzeli stvari v svoje roke in ob desetletnici skupnega sodelovanja brez visokih ciljev izdali kar dva albuma (“Bad Gag 2” ter “ Demolition Group plays Gastrbajtrs”), ki pa sta nepričakovano povzročila vrnitev skupine na slovenski glasbeni zemljevid.

Naslednji album je pod naslovom »Deep True Love« (1995) zabeležil do takrat neobičajen gledališki angažma skupine.

Album »Neovangelij« (1998) zopet koketira z drugimi umetniškimi zvrstmi. Poleg sklicevanja na gledališče ta album v največji možni meri nosi pečat celovečernega filma »Temni angeli usode«: kot pri gledališču, so Demolition Group tudi pri filmski produkciji do sedaj tesno povezani z enim samim režiserjem – Sašom Podgorškom.

Pri albumu »Bič Luč+Upanje« (2001) so Demolition Group odstopili od marsikaterega principa, ki so ga uveljavili s pomočjo svojih prejšnjih dveh albumov:

namesto menjavanja studijev in iskanja vrhunske produkcije so tokrat album v celoti posneli doma. S tem so si privoščili veliko več miru pri snemanju in s tem hkrati bistveno prečistili svoj glasbeni izraz.

Petčlansko jedro skupine (Jože Pegam, Matjaž Pegam, Bojan Fifnja, Nikola Sekulović in Goran Šalamon) deluje v vsem tem času nespremenjeni zasedbi, zato pa se za vsaka dva albuma zamenjajo bobnarja (Uroš Srpčič, Ivo Rimc, Peter Cizelj).

Po albumu »Bič Luč+Upanje« sledi za skupino krizno obdobje.

Sledi ponovni zagon skupine v drugi polovici leta 2008 s ponovno in novo pridruženima Urošem Srpčičem in Tomijem Greglom.

 

NEISHA

Sobota, 29. junij 2013 

Neisha je javnosti bolj znana kot »mainstream« izvajalka, ki posega po lahkotnem popu in rada zahaja na področje soula, malokdo pa ve, da akademsko izobražena glasbenica (kompozicija in klavir) svoje pečate pušča tudi na področjih klasične glasbe, filmske glasbe in drugih scenskih umetnosti.

Kot samostojna izvajalka pop scene se je Neisha širši javnosti leta 2005 predstavila s klasično virtuozno klavirsko igro, odeto v plašč sodobnega popularnega zvoka. izšel kje njen prvi cd »Neisha-Neisha«.Ta je nemudoma osvojil vrhove slovenskih glasbenih lestvic. Skladbe »Planet za zadet«, »Malo tu, malo tam«, »’Maš še kje čas«, »Le kaj se skriva« in ostale uspešnice so navdušile publiko vseh starosti.

S producentom Dejanom Radičevićem na področju popularne glasbe brez predsodkov in s sposobnostjo prilagajanja esence popa & soula sledita ustvarjalni radovednosti. Lahko bi rekli, da z edinstvenimi potovanji, s katerimi zaideta globoko v bistvo sobivajočih glasbenih izrazov, bogatita lastno glasbeno govorico.

Ob številnih osvojenih nagradah in nominacijah, ji je bil vedno največjji izziv sodelovanje in ustvarjanje duetov in projektov z glasbeniki na ‘isti frekvenci’, kot so npr. Gibonni, Massimo Savić, Vlatko Stefanovski, Tokac-Dan D, Nermin Puškar, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Terrafolk …

Album “Nor je ta svet” je izšel 15. oktobra 2007 in ohranja Neishino razpoznavno klavirsko interpretacijo. Sprehod skozi številne žanre, od popa, soula, pop rocka do melodično izpovedne lirike, je poslušalce navdušil tudi zaradi uporabe instrumentalne igre široke palete pihal, trobil, barvite ritem sekcije in godal. Polna zvočna pokrajina še vedno ohranja jasen, lahkoten in razumljiv izraz, ki skupaj z Neishino interpretacijo in pozitivno energijo pričara občutek neke nove domačnosti.

Single “Tiste lepe dni” je napovedal ploščo “Krila”, ki jo je pevka izdala leta 2010.

Pred kratkim je izdala izjemno uspešen singel za trg Slovenije, Bosne ter Srbije pod naslovom »Na raskršću sna«, kjer se predstavlja z bosanskim pevcem Nerminom Puškarjem.Tudi za Hrvaški trg je leta 2009 izdala solo ploščo pod naslovom ‘Miles away’,iz katere je prosperiral zelo uspešen singel ‘Ljubav je domino’ v duetu z Vlatkom Stefanovskim.

Od leta 2005 pa do zdaj je uspešno koncertirala tudi v državah širom po Evropi ter bila glasbena predstavnica Slovenije začasa predsedovanja Evropski uniji.

 

FAKE ORCHESTRA

Nedelja, 30. junij 2013 

Fake Orchestra je od svojega nastanka leta 1998 eden od pionirjev predelav slovenske ljudske pesmi v bolj moderne glasbene oblike. Leta 2004 so na svoji drugi zgoščenki »Fake World« objavili nekaj takšnih predelav (»Nocoj, pa oh nocoj«, »Ružica sam bila«, »Po polju pa rožce cvetejo« …). Tej je sledil album s pomenljivim naslovom »Made in China« (2008), prav tako z nekaj slovenskimi ljudskimi pesmimi. Novi repertoar pa je skoraj v celoti sestavljen iz ljudskih napevov različnih slovenskih pokrajin. Fejki so ugotovili, da večina slovenskih ljudskih pesmi nima refrena, ampak samo kitice. To pa je idealno za funk, soul in afrobeat ter sorodne zvrsti.

 

V zadnjem obdobju se je pri nas pojavilo več izvajalcev, ki slovenske ljudske pesmi izvajajo v jazzovskih in rockovskih priredbah. Z novim projektom pa »Fejki« na to področje vnašajo tudi plesni element. Nekakšen Back to Roots … life before Polka and Valček. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.