MMS 2024 – kdo so letošnji nastopajoči?

MMS 2024
Foto: on Avditorij Portorož

Konec tedna se bo glavna portoroška dvorana Avditorija ponovno odela v najlepše poletne melodije. Prihaja že 43. edicija festivala Melodije morja in sonca. Tudi tokrat se bo v rednem, tekmovalnem programu predstavilo 14 skladb.

Podelili bodo tri nove nagrade: nagrada MMS Avtor bo podeljena tekstopiscu in pisatelju Feri Lainščku, legendarna skupina Prizma bo prejela nagrado MMS Legenda, nagrado MMS Bodočnost pa bo za svoje dosežke in preboj v preteklem letu prejel kantavtor Balladero. Vsi izvajalci pa se bodo borili za ostali dve nagradi, veliko nagrado MMS 2024 in nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca oziroma avtorja.

Pester izbor glasbenih izvajalcev – prihajajo sveži obrazi in izkušene glasbene legende

Preveri seznam vseh nastopajočih!

142B

2B sta slovenski bratski dvojec Gašperja in Primoža Miheliča, ki ustvarja unikatno električno-organsko glasbo (#electricorganic). Ta je mešanica rocka in elektro popa, s primesmi indie elektronike in deep housa. Svojemu občinstvu ponujata edinstveno glasbeno izkušnjo in izlet v novo dimenzijo. Njun avtentični stil in energična izvedba vedno znova dokazujeta, da imata svoje mesto na slovenski glasbeni sceni. 2B pesmi se redno predvajajo na nacionalnih radijskih postajah, kot so Val 202, Radio Koper, Radio Maribor, Radio SI in mnogih drugih. Lansko leto sta izdala nov album Eksplozija emocij, njuna pesem Do 5. dimenzije, je bila izbrana med najboljših 10 pesmi leta 2023.

Pravita, da je oder njun dom, glasba pa trans, in to je tisto, kar ju drži in nosi naprej. Nastopata na koncertnih prizoriščih po vsej Sloveniji in izven nje, z energično izvedbo in avtentičnim stilom. Trudita se, da publiki zmeraj ponudita nekaj svežega in novega. Zmeraj iščeta inovativnost, ki ju skozi eksperimentiranje, vedno znova pripelje do novih dimenzij.

2B - PUSTOLOVSKO SRCE (Official video)

13Aljaž Ramot

Aljaž Ramot je pevec, avtor besedil in glasbe ter kitarist, ki prihaja s Ptuja. Prve pevske korake je naredil v ptujski glasbeni šoli Allegro in jih nadaljeval v KUD Dolina Miru v Mariboru pod mentorstvom priznane slovenske vokalistke Karin Zemljič.

Najraje ustvarja pop glasbo, v kateri je čutiti pridih country in blues žanrov. V svojih avtorskih delih se spogleduje s tematikami ljubezni in medosebnih odnosov. V preteklosti je v sklopu skupine Smooth Taste že nastopal na številnih festivalih po Sloveniji, med drugim na festivalu Lent, bil pa je tudi gost televizijske oddaje V petek zvečer. Trenutno svojo glasbeno energijo posveča ustvarjanju svojega prvega studijskega albuma.

KRISTIJAN CRNICA IN ALJAŽ RAMOT - TAKO LEPO SI ZLOMILA MI SRCE (V PETEK ZVEČER)

12Anabel

Ana Teržan je glasbeno kariero začela pod psevdonimom Anabel že v srednji šoli, ko je pri rosnih 17. letih, s pesmijo Ob kavi zmagala na festivalu POPROCK, ki je potekal v okviru Dnevov slovenske zabavne glasbe 2017. Z zmago je pritegnila pozornost širše javnosti in tako postala najbolj predvajana »nova izvajalka« leta 2017. Pesem Ob kavi je več tednov preživela na lestvici SloTop50, bila pa je nominirana tudi za skladbo leta, slovenske nagrade za medijske dosežke in dosežke v popularni kulturi Žarometi 2017. Anabel je leta 2018 s pesmijo Pozitiva nastopila na predizboru za pesem evrovizije – EMA, prav tako je na EMI nastopila tudi štiri leta kasneje s pesmijo Tendency in prišla v finale.

Svojo glasbeno pot je začela v sodelovanju z glasbenikom in producentom Ninom Ošlakom, ki je sodeloval pri produkciji njenih prvih pesmi (Ob kavi, Pozitiva, Klic stran in Mama). Leta 2021 je začela sodelovati s pevcem in producentom Žanom Serčičem, ki je produciral pesmi Moj si in Tendency, skupaj pa sta izdala pesem Rada. Po enoletnem glasbenem premoru pa je Anabel leta 2023 izdala pesmi To je to in Milano v navezi s producentom Maticem Mlakarjem.

Anabel je med letoma 2020 in 2023 delala kot voditeljica na Hitradiu Center, kjer je od jeseni 2020 vodila jutranji program z Alenom Podlesnikom in nato še z Maticem Meškom.

ANABEL - Ob kavi (official music video)

11Balladero

Balladero je umetniško ime Dominika Bagole, »vodilnega domačega klavirskega kantavtorja«, kakor ga je za oddajo Izštekani leta 2021 napovedal legendarni radijski voditelj Jure Longyka. Balladero z unikatnim avtorskim stilom že desetletje uspešno združuje navdihujoči klavirski indie-pop, udarne rokovske rife in prefinjene klavirske balade. Njegove skladbe odlikujejo tudi odlična besedila, ki se dotikajo tako osebno-izpovednih kot tudi družbeno-kritičnih tematik. Je tudi prejemnik MTV Adria nagrade in polfinalist tekmovanja International Songwriting Competition.

Po dveh izvrstno sprejetih dolgometražnih albumih Club Deuce in Perfect You (izbran za album leta 2016 po izboru portal 24ur.com), je plodoviti in vsestranski ustvarjalec lani izdal svoj dolgo pričakovani tretji studijski album (Neon Srce), ki je bil izbran za 5. najboljši album lanskega leta po izboru portala 24ur.com. Napoved težko pričakovanega novega albuma je Balladero začel že z novo izdanimi singli (Drugačen svet, Najina, Potujem, Marelice, Toplo), po izdaji pa je v lanskem in letošnjem letu izdal še singla Verjet in svežega Glej me, sanjam v duetu s harfistko Bilko Peršič. Medtem iz radijskih postaj še vedno odmevajo tudi najbolj predvajana skladba leta 2016 na Valu 202 – Zlati časi ter druge Balladerove klasike, kot so Le bdi in Če bi ter Še živim v duetu z Jadranko Juras.

Balladero je tudi odrsko prekaljen ustvarjalec. V desetletju ustvarjanja je nastopil na številnih vidnejših festivalskih, klubskih in drugih odrih. Ob nastopih v Nemčiji in Švici je že leta 2012 nastopil s samostojnim koncertom na berlinski Alex tv. Kot osrednji gost slovenskega mladinskega orkestra je na 68. Festivalu Ljubljana predstavil presek svojega glasbenega ustvarjanja, še isto leto se je kot avtor in izvajalec s skladbo Marelice uvrstil tudi v finale slovenske popevke. Bil je tudi eden izmed nastopajočih na razprodanem koncertu Izštekanih10 v Kinu Šiška. Lani je slovensko predstavitveno turnejo Neon Srce s številnimi gosti odprl v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob koncertih v številnih slovenskih mestih pa je z bendom v živo nastopil tudi v okviru radijskih koncertov Radio SI Mainstage in Jutranji koncert na Valu 202 (Andrej Karoli). Letos je koncertno leto odprl z novo akustično zasedbo Balladero & Specialisti, s katero je nastopil v živo na Radio Maribor in tudi s »specialko« v polnem ambientu novega Jazz kluba 300 v Ljubljani.

Kot pravi avtor seveda ne počiva preveč. Med snovanjem, izdajo in promocijo tretjega albuma se je nabralo še za en album novih skladb, s katerimi se Balladero v kratkem podaja v studio in tudi na odre.

Balladero - Verjet (Official music video)

10BEPOP

BEPOP so Alenka Husić, Ana Praznik in Tinkara Fortuna.

Prvič so na slovensko glasbeno sceno stopila leta 2002, ko jih je žirija televizijskega šova Popstars izbrala v takrat petčlansko zasedbo. Dekleta in dva fanta so v dobrih treh letih delovanja zaznamovali in spremenili potek slovenskega popa ter s svojimi nastopi obnoreli vso Slovenijo. V tem obdobju so izdali kar tri studijske albume in en božični CD. Vse do danes je ostala ena najbolj prepoznavnih zasedb, od leta 2019 kot ženski trio. Tudi v tej zasedbi so dekleta z novimi pesmimi požela velike uspehe (Daj se nasmej, Ženska, Verjamem v dobre ljudi, Brez kril, Dlan v dlan).

Poleg glasbe jih združuje tudi materinstvo – skupaj imajo kar šest hčerk ter seveda enake življenjske vrednote. Njihovo poslanstvo je širiti pozitivo, s svojim izrednim čutom za ljudi, prizemljenostjo ter preprostostjo pa biti zgled in navdih.

Bepop - Daj se nasmej (Official Music Video) 2020

9Folk Idoli

Zasedba FOLK IDOLI na slovensko glasbeno sceno pride s koncem leta 2008. Člani zasedbe so: Tadej Prosenc, Rok Podakar, Simon Jurečič in Sašo Marn. Prvi avtorski posnetki nastanejo v narodno zabavnem žanru. Že leta 2012 pa želja, ki tli, postane meso in po združitvi moči z legendarnim slovenskim kitaristom Borom Zuljanom izdajo prvenec, ki zasedbo prekvalificira v pop rock skupino.

V letu 2014 se zasedba prav tako v sodelovanju z Borom Zuljanom, kot aranžerjem in producentom pojavi na kultnem slovenskem festivalu Melodije Morja in Sonca in osvoji zlato plaketo za aranžma. Z Borom zasedba izda še dva singla (Trik, Rada živim), kasneje pa z ustvarjanjem avtorskih del preneha.

V letu 2020 se skupini močno poveča apetit po ustvarjanju in se poveže z enim najbolj uspešnih in dejavnih avtorjev in producentov, Denisom Horvatom, sicer donedavnega članom zasedbe Hamo&Tribute 2Love. V tem obdobju je posnetih 23 avtorskih skladb, trenutno pa je v obliki prvega samostojnega albuma »Moje Srce« objavljenih deset.

FOLK IDOLI – PUSTI NAJ GOVORIJO ( official video )

8Manu

Manu je umetnica, pevka, avtorica in tekstopiska, ki ima s svojimi besedili in melodijami edinstven način tkanja glasbe, ki poslušalcu omogoči, da se spusti globlje vase. Celo svoje življenje brezkompromisno sledi svojemu notranjemu glasu, v popolnem zaupanju, da lahko živi in ustvarja tisto, za kar je rojena. Manu je Slovenijo v letu 2016 predstavljala na Pesmi Evrovizije v Stockholmu (ManuElla, Blue and Red) in se nato zaradi glasbenega ustvarjanja v Stockholm še istega leta preselila.

V decembru 2022 je izdala svoj debitantski album »Sunrise«, ki ga je soustvarila z enim najuspešnejših avtorjev vseh časov, z Američanom Ericom Bazilianom. Trenutno Manu ustvarja svoj drugi glasbeni album, v katerega svoje dosedanje življenjske izkušnje ter vero v boljši svet izraža skozi New Age/Indie glasbeni stil.

Manu - Sunrise [Official Music Video]

7Martina

Martina Zerjal, tržaška pevka, slovenska zamejka iz Trsta, rojena 12. marca 1994, je svojo strast do glasbe odkrila že kot otrok. Pri dvanajstih letih začne študirati vokalno tehniko na šoli Adesso Musica v Trstu, pridobi certifikat EFP Estill Voice Training in se udeleži številnih mojstrskih tečajev in umetniških pripravništev. Že kot deklica začne peti v različnih glasbenih skupinah, s katerimi izvaja mednarodno uspešne priredbe, udeleži se tekmovanj, kot sta »Musica è« in »Tour music fest«, s katerimi obišče tudi tečaje na CET-u pri Mogolu.

Pri 19-ih letih je del skupine Dynamo, ki jo ustvari Cheryl Porter, s katero leta 2015 nastopi v Areni v Veroni. Sledi sodelovanje v novem projektu The GoGo Girls, kjer je glavna pevka, za uspešnico »Gimme Fantasy 20th«, ki je bila nekaj časa na vrhu glasbenih lestvic. V zadnjih letih izda različne single, predvsem plesne, s producenti, kot je Francesco Contadini, in je nenehno aktivna. Leta 2019 zmaga na tekmovanju Premio Casa della Musica v Cervignanu in za nagrado posname video za pesem Crazy Gnarlsa Barkleyja. Začne kariero pop pevke. Priredbe kmalu niso več dovolj in želi posredovati nekaj svojega. Zanjo je petje potreba, strast, zabava, način, kako navdušiti sebe in druge.

Crazy - acustic cover - Martina Zerjal

6Monika Avsenik

Monika Avsenik, rojena 3. septembra 1996, je slovenska pevka, ki jo je glasba spremljala že od otroštva. V osnovni šoli je bila članica otroškega pevskega zbora in skupine Pinocchio pod vodstvom Tomaža Kozlevčarja. Javnosti se je predstavila leta 2015 na festivalu Avsenik. Glasbeno pot je nadaljevala v sodelovanju z bratom Sašem, njegovim ansamblom in očetom Gregorjem, s katerimi je izdala več pesmi, med drugim Morda pa nekoč in Nesi me, nesi.

Leta 2017 se je pridružila vokalnemu orkestru Perpetuum Jazzile in z njimi nastopila doma in v tujini. S svojim partnerjem Anžetom Langusom (Dagijem) je izdala tri duete v country/pop slogu. Od leta 2021 je članica spremljevalnega zbora Jana Plestenjaka, hkrati pa načrtuje preusmeritev svoje kariere v solo pop smer.

MONIKA AVSENIK - NEDELJA

5Prizma

Primorsko skupino PRIZMA so leta 1974 ustanovili Igor Kos, Ladi Mljač in Franci Čelhar, kmalu pa se jim je pridružil še Danilo Kocjančič. Z avtorskim delom so začeli leta 1977, ko so pisali glasbo in nastopali v seriji mladinskih oddaj Pisani svet na RTV Slovenija in na ta način postali prepoznavni širši javnosti. Sledila so sodelovanja na številnih festivalih (Slovenska popevka, Pop delavnica, Vesela jesen, DSZG, Opatijski festival, Zagreb fest, MMS …), kjer so prejeli vrsto prvih in ostalih nagrad, sodelovali so na TV snemanjih raznih oddaj, polnili naslovnice tiskanih medijev, izdali dva albuma, eno kaseto in tri male plošče.

Skladbe sta prispevala Danilo in Franci, zvok in aranžma pa so oblikovali skupno. Pomemben je bil tudi prispevek zunanjega sodelavca Draga Misleja – Mefa, ki je prispeval večino besedil. V več kot trinajstih letih delovanja je imela Prizma približno 1300 živih nastopov. Kot glasbena skupina je leta 1987 dosegla vrhunec, zato so se člani sporazumno odločili za začasno prenehanje delovanja, ki je trajalo vse do februarja 2010, ko je Dragan Bulič v Hali Tivoli organiziral koncert vodilnih skupin iz 70. in 80. let. Nastopila je tudi Prizma.

Glede na topel sprejem občinstva sta originalna člana – pevec Ladi Mljač in pianist Franci Čelhar obudila zasedbo v obliki akustičnega tria. Dodatni član je kitarist Matjaž Švagelj, sicer poznan po sodelovanju s Slavkom Ivančićem in skupino Kalamari.

Prizma - Senca (V petek zvečer)

4Regina

Regina je nase opozorila leta 1988, ko je nastopila na takrat najpomembnejšem glasbenem festivalu Pop delavnica. Tega leta je izšla tudi njena prva samostojna plošča. Od takrat je postala stalnica na slovenskih festivalih.

Na izbor za Pesem Evrovizije se je prvič prijavila že leta 1990 za Jugovizijo, v samostojni Sloveniji pa leta 1993 s pesmijo Naj ljubezen združi vse ljudi. Leta 1996 je zmagala s skladbo Dan najlepših sanj in nas zastopala na Norveškem. Na izborih za Pesem Evrovizije je kot tekmovalka nastopila osemkrat, kar je rekord v Sloveniji, prva je na izboru za Pesem Evrovizije nastopila z domoljubno skladbo in prva je na tem izboru prepevala v narečju. Na Slovenski popevki je prvič nastopila leta 1998. Leto kasneje je prejela nagrado za najboljšo produkcijo. Leta 2000 je bila zelo uspešna na festivalu, saj je po mnenju žirije zmagala, prejela je tudi nagrado za najboljšo upodobitev videospota. Leta 2005 je izdala skladbo Gabriel, za katerega je posnela videospot, ki je bil premierno prikazan na MTV 2005. Na festivalu Vesela jesen je leta 2007 prejela nagrado strokovne komisije, skladba pa je prejela tudi nagrado za najboljše narečno besedilo.

Njena glasbena pot je zaznamovana z različnimi glasbenimi žanri in sodelovala je z mnogimi zvenečimi umetniškimi imeni. Sodelovala je v muzikalu Dundno Maroje, odpela uvodno skladbo glasbenega projekta Snežna pravljica Alda Kumarja, ter uprizorila mačka v glasbeni pravljici Pekarna Miš Maš, Svetlane Makarovič. Regina je tudi režiserka zvoka in sodeluje pri realizaciji in sinhronizaciji oglasov, risanih filmov in gledaliških predstav.

Skladba, s katero se vam tokrat predstavlja, se žanrsko spogleduje z bossa novo, jazzom in sambo. S tem slogom realizira dolgoletno željo po takšni zvrsti glasbe, ki ji je kot pevki zelo blizu. »Vedno sem iskala nove sloge v glasbi in ta je zame na posebnem mestu. Akustika je nekaj, s čimer sem začela in lahko rečem, da sem se vrnila k svoji prvi ljubezni.« Na odru festivala MMS se bo pojavila kot debitantka, zato se tega nastopa še posebej veseli.

Regina - Dan Najlepsih Sanj (Official Video)

3Toxine in Marko Vuksanović

Toxine od leta 2007 ustvarjajo avtorski material, ki se v besedilih pogosto ukvarja s socialnim in psihološkim komentarjem družbe. Glasba se spogleduje z vsem od alter in progressive rocka do funka in popa. Leta 2013 izdajo prvenec Ever Wordless ter uglasbijo poezijo Janez Novak za projekt Rokerji pojejo pesnike in obredejo nekatere najbolj znane festivale in klube po Sloveniji. Leta 2015 izide drugi album »Now O’Clock«. Ob svoji 10-letnici odidejo na turnejo po srednji Evropi, pri ZKP RTV pa izdajo single Zrcalije ter svoj repertoar spravijo v akustično obliko in ga tako marsikje spremenijo v lastno nasprotje. Trenutno pripravljajo skladbe za svoj tretji album, ki bo prvič večinsko spisan v slovenščini, na njem pa sodelujejo z Markom Vuksanovićem, Klemnom Klemnom, Enzom Hrovatinom in drugimi.

Marko Vuksanović je pevec in avtor vseh besedil legendarne skupine Avtomobili. Že več kot štiri desetletja je v kolektivni zavesti naroda prisoten z uspešnicami, kot so Sama, Hvala za pisma, Skozi leta in druge. Z zasedbo Toxine so združili moči v prelepi baladi z naslovom Slovenska pesem, ki je, kot Markov nezgrešljivi vokal, polna lepote in žalosti.

Toxine so:

  • Tomi Toth – vokal
  • Samo Turk – kitara, vokal
  • Žiga Fabbro – klaviature, saksofon
  • gost: Marko Vuksanović – vokal
TOXINE - Janez Novak

2Trio Vivere

TRIO VIVERE – Matjaž Robavs, Aljaž Farasin in Rok Ferenčak so priznani operni pevci s profesionalno izobrazbo in dolgoletnimi izkušnjami v svetu glasbe. Živijo svoje najbolj iskreno poslanstvo, skozi pesmi se dotikajo najlepših notranjih svetov in tako skupaj z vami raziskujejo glasbeno umetnost. Ne glede na to, kje in na kako velikem odru stojijo, jih usmerja le ena misel: pričarati iskrene občutke in splesti nove glasbene spomine pri poslušalcih.

S harmonijami profesionalno izobraženih moških glasov izvajajo lastne avtorske pesmi in priredbe domačih in svetovnih uspešnic. Pesmi različnih žanrov plemenitijo izkušnje in zrelost na eni strani ter mladost in igrivost na drugi. Vedno pa je v ospredju kakovost, ki zadovolji še tako zahtevno občinstvo. V čast jim je, da tudi priredbam znanih skladb (Dan Ljubezni, Ko mene več ne bo, Julija, Solinar, Lahko noč Piran, O sole mio, Granada, Nessun dorma, Vivo per lei …) vdahnejo nekaj nove magije. A najraje se predstavijo z avtorskimi skladbami: Vivere, Oprosti …

Trio Vivere - Oprosti (Official Video)

1Žan Videc

Žan Videc je odličen vokalist in multiinštrumentalist iz Maribora, ki s svojo glasbeno skupino izvaja žanrsko zelo raznoliko glasbo v stilu »pop – soul«, ob kateri s svojim očarljivim in močnim glasom pridobi prav vsakega poslušalca. Pred kratkim je izdal svojo prvo avtorsko skladbo Not with you.

Žan pridno piše svoje avtorske pesmi, saj si je zadal cilj, da do oktobra nastane njegov prvi album, kjer bomo lahko slišali tako slovenske kot angleške pesmi. Nastopil je tudi že na velikih koncertih in prireditvah, med drugim tudi na vsakoletnem kulinaričnem doživetju »Sočna vilica« na trgu v Murski Soboti, tradicionalni študentski zabavi »Bujta repa« v Festivalni dvorani v Ljubljani, med polčasom UEFA Champions League na Ljudskem vrtu v Mariboru, na velikem dobrodelnem koncertu »Podarimo srečo«, na afterju Festivala Lent na prizorišču Minoriti ter na prestižnih privatnih zabavah, med drugim v hotelu San Martin v Goriških brdih, restavraciji in baru DiVino v Ljubljani in drugod.

Na njegovem koncertu lahko slišite priredbe izvajalcev kot so Eric Clapton, Chris Stapleton, Prince, Aretha Franklin, James Brown, Alicia Keys, Paolo Nutini, Elvis Presley, Maroon 5, Stevie Wonder, Bill Withers, Ed Sheeran, CeeLo Green, Daft Punk in drugih svetovnih nepozabnih glasbenih velikanov.

Žan Videc - Med oblaki (Official Video)

Prejšnji članekNoro okusni recepti za milkshake!
Naslednji članekOdkrili prve sledi Downovega sindroma in razbili mit o naši zgodovini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.