Najboljše Disney pesmi: spada tvoja najljubša med klasike?

Zagotovo si kot otrok rad skočil pod odejo pred televizijo in počitnice ali deževen dan preživel v družbi Disney-jevih junakov. Spremljal njihove dogodivščine in še pod tušem prepeval pesmi njihovih stisk in junaštev. Tudi ko smo že malo večji otroci, včasih zaslišimo pesmi našega otroštva in se vzradostimo. Si kdaj poslušal pesmi starih Disney klasik? Tistih izpred leta 2000? Poznaš njihova besedila? Popelji se v legendarno zgodovino animiranega filma s sledečim seznamom najboljših uspešnic!

Circle of life, Levji kralj (Elton John)

Najbrž najbolj znana skladba, ki se začne z znamenitimi besedami »Nants ingonyama bagithi baba«, ki jih pojejo živali zbrane s cele dežele, da bi pričakale mladega Simbo. Govori o življenjskem krogu, o rojstvu, o novem začetku, kar se čudovito usklajuje s pričetkom zgodbe mladega leva. Besedilo je napisano v zulujščini, enem izmed Bantu jezikov. Si se kdaj vprašal, kaj pomeni? »Prihaja lev. O ja, lev je.« Seveda ne smemo pozabiti tudi na sledeči uspešnici iz istega filma.

Carmen Twillie, Lebo M. - Circle Of Life (Official Video from "The Lion King")

Hakuna Matata, Levji kralj (Elton John)

Pesem, ki ti polepša še tako žalosten in težak dan. Govori o sreči in preprostem življenju, ki je dovoljšen pogoj za brezskrbnost in zadovoljstvo. V film prinaša mladostno energijo in nove like: Timona in Pumbaa.

The Lion King - Hakuna Matata || 1080p || HD || English

Can you feel the love tonight, Levji kralj (Elton John)

Romantična balada, ki deli sporočilo o ljubezni, ki nas okroža. Te ne zamika, da bi nekoga objel in stisnil za roko, vsakič ko jo slišiš? Fun fact: si vedel, da je zanjo Elton John prejel Oskarja za najboljšo originalno pesem?

Cast of The Lion King - Can You Feel The Love Tonight (from "The Lion King")

A whole new world, Aladdin (Alan Menken)

Aladdin poje princesi Jasmini o novem svetu, ki ji ga bo pokazal. Pesem nosi sporočilo, ki ga lahko razumemo večplastno. Na dobesedni ravni ji razkazuje svet izven zidov palače, v kateri je živela zaprta in zaščitena celo življenje. Ko hodi po ulicah in tržnici, prvič srečuje ljudi iz vseh socialnih razredov. Druga perspektiva, ki jo navduši, je ptičja perspektiva – ko z letečo preprogo potujeta nad mestom in vidi njegovo veličino in lepoto. Na metaforični ravni pa z njo tudi on redefinira svoj svet, saj se zdi, da ga ona dela novega in drugačnega.

A Whole New World - Aladdin (1992) 1080p

Friend like me, Aladdin (Alan Menken)

Ta pesem morda ni najbolj spevna ali melodična na našem seznamu, vsekakor pa je polna humorističnih elementov. Glas je duhu iz svetilke, ki je v tem trenutku v filmu končno osvobojen, posodil nihče drug kot legendarni Robin Williams. S pačenjem in spreminjanjem tona glasu nam je ponudil popolno sinhronizacijo animirane različice iz leta 1992.

The bare necessities, Knjiga o džungli (Phil Harris, Bruce Reitherman)

Pesem je izjemno zabavna, če prisluhneš besedilu, saj medved Baloo (bear) uči Mowgljia o nujnih potrebščinah (bare necessities), ki jih bitje potrebuje, da je srečno. Besedno ujemanje oziroma pun je sicer smiselno le v angleščini, a popolnoma opiše bistvo skladbe. Nanjo lahko gledamo kot na manifesto hedonista ali sestrico Hakune Matate.

The Bare Necessities (from The Jungle Book)

Under the sea, Mala morska deklica (Alan Menken)

Povabi se na zabavo rdečega rakca, medtem ko pripravljaš čokolino pred spanjem in zapleši po kuhinji!

The Little Mermaid - Under the Sea (from The Little Mermaid) (Official Video)

Heigh-Ho, Sneguljčica in sedem palčkov (Frank Churchill)

»Hej ho, hej ho, na delo zdaj gremo!« – ti pade na pamet še kaj boljšega, da te spravi v delovno voljo in te motivira za učenje?

Heigh Ho - Snow White and the Seven Dwarfs

Make a man out of you, Mulan (Donny Osmond)

Že sama po sebi je Mulan zgodba, ki obravnava spolne stereotipe. Mlado dekle se odloči, da bo odšlo v vojsko zato, da bi rešilo očeta pred smrtjo v vojni. Vse skozi se spopada s fizično zahtevnimi nalogami in mentalnimi izzivi, ki jim ni kos. Vse pa se spremeni v trenutku, ko jo pošljejo domov in spozna, da preprosto noče obupati. Ta pesem spremlja njeno duhovno rast in še tako nerodnemu malčku morda vbrizga malo samozavesti.

Mulan | I'll Make A Man Out Of You | Disney Sing-Along

Reflections, Mulan (Donny Osmond)

Reflections nam predstavi osnovni konflikt Mulan. Počuti se ujeto, saj ne odgovarja sliki popolne hčerke, ki jo zapoveduje družba. Ne zmeni se za lepoto, ličenje in lepo vedenje, temveč uživa v jahanju ter urjenju v borilnih veščinah. Zopet se srečamo z njeno željo oziroma potrebo, da stopi izven začrtanih okvirjev in poišče alternativen način, da se dokaže – čeprav ne s svojim imenom in svojo identiteto. Zanimivost, ki je morda še ne veš je, da je to pesem v različici iz leta 1998 pela Christina Aguilera in ravno tu pritegnila pozornost glasbene industrije ter začela svojo uspešno kariero.

Mulan - Reflections [HQ]

Prejšnji članekUniverzi v Mariboru in na Primorskem objavili razpis za vpis v podiplomske študijske programe 2022/2023
Naslednji članekEpidemije bi se morali lotiti drugače

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.