Tretji večer 15. edicije festivala Jeff 2017

Klub študentov občine Koper in Zavod JEFF sta v sredo, 26.7.2017,  nadaljevala s tretjim večerom 15. edicije Festivala JEFF! Koncert je tako kot prva dva večera potekal v idiličnih vrtovih Pokrajinskega muzeja Koper.


Festival JEFF je tradicionalni poletni cikel koncertov. Posebna dodana vrednost festivala je ambient vrta Pokrajinskega muzeja v Kopru, ki predstavlja intimen in zaključen ozelenjen prostor, ki ima moč zbliževanja med obiskovalci in skrbno izbrano glasbo. Festival je programsko osredotočen na predstavitev glasbenih skupin, ki črpajo material iz jazz, etno in funky repertoarjev ter z ekskurzi v številne druge žanre. Letos je program obarvan predvsem v ritmih glasbenih tradicij različnih dežel, od Vzhodne Evrope do Južne Amerike.

V sredo, 26.7., sta na odru muzejskih vrtov nastopili:


–          DROM PALE LUMA – zasedba, ki je nastala v bližnjem Trstu, najprej kot trio, ki je igral romsko glasbo, nato pa sta se jima pridružili še italijanska plesalka in slovenska pevka. Skupaj ustvarijo razgibano glasbeno izkušnjo pri kateri je temelj romska glasba obogatena z vplivi jazza, flamenka, klezmerja, fada in drugih glasbenih tradicij sveta..

–          TZIGAN GYPSY TANGO TRIO – argentinska tričlanska zasedba, ki predstavlja kontinuiteto bolj znanega tria Zingaros, saj je zaradi zamenjave enega izmed članov prišlo tudi do zamenjave imena ter osvežitev glasbenih vplivov. Skupina, ki je sicer znana po svojem virtuoznem preigravanju romske glasbe, je začela tokrat vključevati v svoj repertoar še prvine argentinskega tanga.

Na zgornjem delu vrtu si je bilo možno ogledati tudi razstavo mlade Obalne umetnice – Zarje Ražman. Tradicionalni – istrski kulinarični kotiček pa Vrtove Pokrajinskega muzeja so ponovno razživeli glasbeni in umetniški navdušenci, ki so s svojo energijo prispevali k čudovitem vzdušju.

Po treh uspešnih glasbenih večerih pa se JEFF zgodba nadaljuje v četrti, zadnji glasbeni večer, ki bo letos oživel vrtove Pokrajinskega muzeja Koper. Torej, 2. avgusta ob 20.30, ponovič in zadnjič odpiramo vrata v svet etno glasbe.

 

 

Zasebi, ki bosta ta večer nastopili sta:

–          ARITMIJA FT. SABIHA KHAN & VINAYAK NETKE
Šemsudin Dino Džopa in Tilen Stepišnik sta kitarista in ustanovitelja skupine Aritmija, ki izvaja energično zmes balkanske, rock, jazz in flamenko glasbe. Repertoar skupine bazira predvsem na njunih avtorskih skladbah v world-music stilu ter predelavah balkanskih ljudskih pesmi. Na festivalu JEFF bo nastopila razširjena zasedba s tolkalistom Žigo Šercerjem in violinistom Vasilijem Centrihom. Zasedbi se pridružujeta še dva indijska glasbenika, pevka Sabiha Khan in tolkalist Vinayak Netke, ki s svojo virtuoznostjo dajeta samemu nastopu dodatno energijo. 

–          ANTARA – štiričlanska izraelska zasedba se Sloveniji prvič predstavlja na Festivalu JEFF 2017. Skupina črpa svoj glasbeni navdih predvsem iz glasbenih tradicij Bližnjega vzhoda, Male Azije, Perzije in Balkana, ki jih prepleta z jazzom v edinstven skupek toplih in očarljivih zvokov.

Na razstavne prostore pa bosta svoja dela predstavila mlada umetnika: Valentina Agostini Pregelj in Tim Bratuša.

Festival nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Mestne občine Koper, Skupnosti italijanov Koper »Santorio Santorio«, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, Izraelskega veleposlaništva. Tudi letos smo k sodelovanju povabili uspešna podjetja, ki podpirajo lokalno okolje predvsem pa vrjamejo v kakovostne projekte kot je Festival JEFF. Z nami so sponzorji: Luka Koper, Adriatic Slovenica, Titus, Intesa Sanpaolo Bank in Inspira komunikacije. Zahvale gredo vsem, ki so nam omogoči izpeljati bogat program, poleg omenjenih še Pokrajinski muzej Koper, Radio Koper, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, deSign – Kreativne rešitve, Butik tiskovin in Marjetica Koper.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.