Year of the Rookie: Spominja nas, naj se ne nehamo truditi

Če se kdorkoli od vas sprašuje kaj bo s slovenskimi bendi, ko se zaključijo zgodbe Siddharte, Big foot mame in ostalih vam lahko povem, da ostanite mirni. Vsako leto pride nov val zelo kakovostnih mladih skupin, ki iščejo svoj prostor. Svoj košček v Sloveniji pa so odlično začeli jemati fantje iz benda Year of the Rookie. Nejc Božič, Žiga Čuk, Patrik Kobal, Tine Krkoč, Urban Repič in David Škrlj so člani zasedbe, ki jo bomo slišali še velikokrat.

Dotaknimo se kar takoj imena. Zakaj tako ime in kako je prišlo do njega?

Ime je nastalo sočasno z bendom, torej konec leta 2016. Takrat smo se prijavljali na natečaj za Volkswagen Rocks in potrebovali smo ime. Na vajah smo nekako prišli do imena Rookie of the Year. Bili smo v nastajanju in smo bili vsi še začetniki (rookie), poleg tega pa je bil začetek leta in rekli smo si, da bo to naše leto. Leto začetnika. Besede smo samo še malo obrnili in nastal je Year of the Rookie. Od takrat je ostalo ime nespremenjeno, saj ima za nas pozitiven pomen in nas vsakič spominja, naj se trudimo še naprej.

Ste se fantje poznali že pred natečajem leta 2016?

Ja. Urban in Tine sta me kontaktirala (Nejc) kakšno leto prej, da sestavljata band in potrebujeta vokal. Nato se nam je pridružil še Žiga. Potem David in kot zadnji član še Patrik. To je tudi trenutna zasedba in zdi se nam, da smo zdaj dokončno sestavljeni.

Člani benda in prijatelji

Pesem My soul je popevka tedna na Valu 202? Vaši občutki?

Ha. Dejansko se občutkov ne da opisati. Ko se pelješ v avtu in slišiš po radiu svoj komad je noro. »Wow to sm js, to smo mi.« Počutiš se, da si nekaj dosegel v življenju. Smešno se nam zdi, ker smo se pred kakšnimi tremi tedni pogovarjali o svojih ciljih in eden izmed njih je bil postati popevka tedna. Če bi nam nekdo rekel, da se bo to zgodilo, bi se mu verjetno smejali. Vseeno pa je bil to cilj, ki smo ga uresničili in naprej gremo z upanjem in uresničevanju višjih ciljev.

Pesem My soul je res čudovita pesem in z razlogom popevka tedna. Nam lahko poveste od kod navdih zanjo in kdo vse jo lahko začuti in se najde v njej?

Hvala lepa. V pesmi se lahko najde čisto vsak in si jo tudi vsak po svoje razlaga. Nam pa pesem govori o neprizanesljivosti do drugih oseb, ko pa moramo držati sebe odgovorne pa velikokrat pademo na izpitu. Pesem spomni na to, da smo na trenutke vsi taki do sebe in se moramo sprejeti. Se včlaniti v klub nepopolnih in tako najti svobodo in svoje mesto v tem svetu.

Year of the Rookie - My Soul (Official Music Video)

Pojete v angleščini. Zakaj je temu tako? 

Ker že večino življenja poslušamo bende, izvajalce, ki pojejo v angleščini. Seveda poslušamo tudi slovensko glasbo, ampak imamo angleščino tudi že v podzavesti. Posledično je lažje pisati v angleščini, slovenščina pa je veliko bolj intimna in se nas Slovence bolj dotakne. Tako nam je težje spisati besedilo v slovenščini. Nočemo in ne bomo omejeni z angleščino in bomo ustvarjali tudi v domačem jeziku.

V prihodnje petje v domačem jeziku?

Za zdaj se ne osredotočamo preveč na jezik, ampak bolj na druge stvari. Če najdemo navdih v angleščini bo pesem v angleščini in obratno. Bomo videli, kam nas bo pot ponesla, je pa želja pisati več pesmi v slovenščini.

Kako bi opisali svoj slog izvajanja?

Indie pop rock. Mešanica skupin kot so Kings Of Leon, Coldplay, Mumford & Sons, Catfish & the Bottlemen in drugih, a vseeno unikatni. Čeprav se v slogu še vedno nekako iščemo, imajo naše pesmi tisto nit, zaradi katere lahko te pesmi povežete med sabo in z nami.

Year od the Rookie

Kmalu bo Novo leto. S kakšnimi željami in cilji bo band vstopil v naslednje leto?

V naslednjem letu je za zdaj cilj, imeti čim več špilov skozi celo leto. Kratkoročni cilj posneti in izdati nov komad Svet Brez Besed, ki bo v slovenščini. Potem pa ustvarjati nove komade, izpopolnjevati stare in snemati naprej. Želja pa je imeti tudi promocijski merch.

Kaj pa so malo bolj dolgoročne želje in cilji v prihodnosti banda?

Billboard top 50, zaslužiti milijone, prejeti Grammy ali dva (smeh). Če damo šalo na stran pa je cilj izdati svoj prvi album. Poleg tega pa biti prepoznaven po Sloveniji, in se uveljaviti kot kakovosten bend s svojo glasbo.

Kje vas lahko vidimo na nastopu naslednje dni?

Vidite nas lahko na dobrodelnem nastopu v Ljubljani. Bar Prulček, 16. 12. ob 20. uri. In Izola v parku Pietro Coppo, 19. 12. Se vidimo tam!

 

 

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj je pri telefonu najpomembnejše: barva, tehnologija ali dizajn?
Naslednji članekKljub invalidskim vozičkom osvajata Himalajo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.