Zabava!!! Brucovanja in spoznavni žuri

Oktober je mesec za žur!

Oktober pomeni študentom začetek novega študijskega leta. Novopečenim študentom, ki jim ljubkovalno pravimo tudi bruci, pa to hkrati pomeni tudi prehod v eno izmed najzanimivejših življenjskih obdobij.

O nekaj razlogih, zakaj je študentsko obdobje tako zanimivo, imajo priložnost izvedeti že v oktobru, saj je takrat na sporedu obilo takšnih in drugačnih študentskih zabav. Precej izmed njih je tudi tematsko obarvanih – tako se v mesecu oktobru odvijajo takšni in drugačni spoznavni žuri, ki so namenjeni predvsem temu, da se študentje, ki grizejo študijske klopi na isti fakulteti, povežejo tudi na najrazličnejše neformalne načine.
Zbrali smo nekaj mnenj o takšnih študentskih ‘odklopih’.

Andreja Rus, Pravna fakulteta
Študentski žuri so za mlajše študente prijetnejša stran novo pridobljenega statusa, za starejše pa pomoč pri ohranjanju svoje socialne mreže. Komunikativni in novih poznanstev željni lahko te pridobijo tudi na faksu, vendar so pogosto omejeni s časom in prekrivajočimi urniki. Tako pa se lahko v večernih urah dobimo na kupu mladi s podobnim načinom razmišljanja – tisti, ki si želimo zabave :). V zabavah vidim le pozitivne strani – vsi smo že odrasli in vsak zase ve, kje je meja primernega obnašanja. V zadnjem času se s prijatelji navdušujemo nad raznimi tematskimi zabavami. Če si v pravi družbi, ti vse, kar se dogaja okrog tebe, niti ni tako pomembno, saj si sam narediš pravo vzdušje.
Študentske zabave so nekaj, brez česar si ne bi mogla predstavljati študentskega življenja. So dobrodošla sprememba zabavam ob vikendih, ki smo jih obiskovali v srednji šoli. Rada jih obiščem zaradi prav posebne energije študentov, s katerimi delim usodo.

Aljaž Gaber, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Dobro pri spoznavnih žurih je, da lahko na tak način spoznavamo nove študente na fakulteti, vendar me moti, da je zaradi težnje po večjem zaslužku zabava odprta tudi za ostale študente. Menim, da bi lahko bile spoznavne zabave izključno za študente posamezne fakultete, saj drugače zgubijo svoj prvoten namen. Prav tako bi te zabave lahko bile tudi tematsko bolj bogate vsaj za kakšne zabavne igre, kar bi jih ločilo od ostalih zabav.
Drugače pa se mi zdi, da se vedno da najti prostor za sprostitev, ples in totalen odklop od študija. Prav tako je poskrbljeno za nekaj večjih prireditev med letom, ki še dodatno popestrijo študentsko dogajanje. Osebno mi je na zabavah najbolj pomembno sproščeno vzdušje, družba kolegov in kolegic ter glasba, ki gre v ušesa. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na primerne cene pijač za pregovorno prazne študentske denarnice.

Rok Lipec, Ekonomska fakulteta
Po mojem mnenju so taki žuri zelo dobra zadeva. Študentje se med seboj spoznajo, zažurajo ter predvsem uživajo. Všeč mi je, ker spoznaš predvsem svoje vrstnike, bodoče prijatelje, uspešne ljudi in lahko navežeš stike. Zelo pomembna zadeva za vsakega študenta oz. študentko je tudi ta, da spoznaš veliko zanimivih študentov oz. študentk nasprotnega spola, kar mislim, da je glavno gonilo tovrstnih žurov.
Poslušam raznovrstno glasbo in mi je veliko bolje, če se taka tudi “vrti”, dobri komadi seveda naredijo žur toliko bolj zanimiv. Stanujem v študentskem domu in smo tudi sami imeli nekaj dobrih domskih žurov, tako da iz izkušenj vem, da je to dobra stvar in jo je treba ohraniti.

Anže Božič, Pravna fakulteta
Bistvo študentskih zabav je za moj okus druženje sedanjih in spoznavanje novih prijateljev ter zabava v sproščenem okolju. Osebno se najbolj razveselim druženja in pogovorov s prijatelji, vesel sem tudi ponovnega srečanja z ljudmi, s katerimi se nismo dogovorili za obisk dogodka, a se vseeno tam vidimo in izmenjamo nekaj besed.
Zamisli s tematiko se mi zdijo dobre. Res pa je, da velikokrat izvodenijo in niso opazne. Sicer pa ljudje v večini ne upoštevajo teme, ki jo predpiše organizator. Upoštevanje navodil pa je lahko za organizatorja velik izziv. Kakšen popust na ceno pijače ob upoštevanju teme bi se mogoče obnesel.
Pozdravljam razne animacije in igre, ki dodatno pripomorejo k dobremu vzdušju, če so le dobro izpeljane. Če prekinjajo zabavo z glasbo, je dobro, da niso predolge, ker obiskovalci počasi postanejo nervozni. Dobra zamisel se mi na letošnjih, vsaj pravniških žurih, zdi t. i. »party crew«, ki zapolni plesišče, če je to prazno in da vzgled ter vzpodbudo ostalim, da se jim pridružijo.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.