Zgodba, ki se skriva za pesmijo House Of The Rising Sun

New Orleans, LA USA - June 30, 2015:  Sample of a New Orleans Shootgun House in the French Quarter.
Foto: GregJK iz iStock

House Of The Rising Sun je pesem, ki ima ogromno priredb, ki ne pripadajo zgolj različnim časovnim obdobjem, temveč tudi glasbenim zvrstem in stilom. Zagotovo si že slišal vsaj eno od njih. Najbolj jo je popularizirala skupina The Animals v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Toda ta znan napev ima daljšo in temnejšo zgodovino, kot izgleda na prvi pogled.

Glavna skrivnost, ki svetu še vedno ni znana se skriva v odgovoru na vprašanje: katera je pravzaprav hiša vzhajajočega sonca? V svojem bistvu je ta hiša metafora za temačen in zastrašujoč prostor. Prostor, ki razjeda posameznikovo dušo in mu ne pusti oditi. Ki uklešči njegovo zgodovino in briše njegovo prihodnost. Narativni glas pesmi ne pripada njenemu naseljencu ali prebivalcu, temveč nekomu, ki je tam ujet. Kljub njenemu simbolnemu pomenu, lahko v pesmi najdemo tudi določene reference na resnične kraje, ki so v zgodovini obstajali v tem glasbeno mozaičnem mestu.

Kje se je vse začelo?

Pesem je najbrž nastala v Apalačih in so jo po deželi ponesli in razširili potujoči glasbeniki. Njen folklorni značaj je botroval rojstvu mnogih variacij pesmi, zato je danes nemogoče določiti, katera je najstarejša med njimi, torej izvorna. Ne vemo, kdo je avtor melodije, niti njenega besedila.

leadbelly - house of the rising sun

O kom ali čem govori?

Njena najstarejša zapisana različica sega v leto 1925. Protagonistka pesmi je ženska, ki obžaluje, da jo je od doma speljal nek falot. Materi pravi, naj njeno sestro posvari, da ne bo sledila njenim korakom. Osem let pozneje je bila posneta najstarejša ohranjena zvočna verzija, ki je predstavljala v glavni vlogi moškega. Posnel jo je in potujoči glasbenik Clarence ‘Tom’ Ashley, ki naj bi vižo dobil od svojih starih staršev.

Nekateri zgodovinarji menijo, da ima pesem še starejše korenine in jo povezujejo z angleško balado The Unfortunate Rake iz 16. stoletja. Pesmi sta si vsebinsko podobni in obe govorita o obžalovanju storjenega greha. Etnomuzikolog Alan Lomax je menil, da ima več podobnosti z drugo pesmijo iz istega obdobja, Matty Groves.

The Unfortunate Rake

On je bil tudi tisti, ki je zaslužen, da je pesem dobila večjo prepoznavnost. Na terenu je zbiral zvočno gradivo in se osredotočal na glasbo afroameričanov, ki so živeli na jugu Združenih držav Amerike. Tako je ujel začetke ameriške folk in bluz glasbe, zvrsti, ki sta močno vplivali na glasbeni pečat te države. Leta 1937 je posnel žensko verzijo pesmi George Turner, ki je tokrat pripovedovala predvsem o dragemu, ki je pijanec.

Pivnica The Rising Sun

Več teorij predvideva, da je hiša vzhajajočega sonca v resnici pivnica. In to točno specifična. V New Orleansu je v šestdesetih letih devetnajstega stoletja obratovala ustanova pod imenom The Rising Sun. Bila je registrirana kot kavarna in restavracija, a je bilo normalno, da se v njej streže tudi alkohol. Verz to wear the ball and chain bi v tem primeru bila simbolična navezava na delo protagonistke kot točajke ali strežnice. Njen ljubi pa je bil najverjetneje ena izmed stalnih strank.

Ženski zapor

V sledečih letih so pesem preoblikovali in posneli različni folk izvajalci, med njimi tudi Lead Belly, Nina Simone in Joan Baez. Bob Dylan ji je leta 1962 dal obliko, po kateri jo prepoznamo še danes. Uporabil je legendarni postop akordov in aranžma, ki pa nista bila njegova. Pripadala sta njegovemu prijatelju Daveu Van Ronku, ki je imel tudi svojo teorijo o tem, kateri kraj v resnici pesem opisuje. Prepričan je bil, da je šlo za ženski zapor v New Orleansu, ki je imel nad vrati podobo vzhajajočega sonca. V tem primeru se je prej omenjeni citat nanašal na dobesedno nošenje okovov oziroma odvzetje prostosti.

Bob Dylan - House of the Risin' Sun (Official Audio)

Bordel

Davea so obtožili plagiatorstva, ko je nastopal z lastno verzijo pesmi. Ker je Dylanova kopija medtem že zaslovela, jo je moral Van Ronk prenehati izvajati. Nato so pesem prevzeli in jo »naredili za svojo« še The Animals, ko so nastopali kot predskupina za ameriškega začetnika rokenrola Chucka Berryja. Pesmi niso izvajali več akustično, prav tako so spremenili tudi ritem. Pevec Eric Burdon se je držal moške različice in jo povezoval s teorijo, da je hiša vzhajajočega sonca v resnici bordel. Sam je pesem navezoval na svojo izkušnjo mizernega življenja v Parizu, ko je tja pobegnil pri rosnih sedemnajstih letih.

The Animals - House of the Rising Sun (1964) HQ/Widescreen ♫ 60th YEAR 🎶⭐ ❤

Tudi v New Orleansu je morda delovala javna hiša v francoski četrti v hotelu Rising Sun, ki je pogorel leta 1822. To teorijo podpirajo tudi arheološke raziskave na danem ozemlju, ki so razkrila nahajališče nenavadno velikih količin posode, ki se je uporabljala za shranjevanje kozmetike in reklam, ki so namigovale na prostitucijo.

Poplava variacij pesmi

Čigavo verzijo danes poznaš ti? Poraja se nam vprašanje avtorskih pravic in avtentičnosti. Kdo lahko resnično trdi, da je njegova verzija »prava« ali pa res njegova? Gre za ljudsko vižo, ki se je prenašala in preoblikovala skozi čas in preko različnih družbenih skupin. Zato ne moremo trditi ali je bolj pravilna moška ali ženska verzija. Ali jo je bolj primerno igrati veselo in hitro ali zategnjeno, počasno in žalostno. Ali sme obstajati rock ali metal priredba.

Prejšnji članekNajboljše kulturne destinacije v Ljubljani za leto 2023
Naslednji članekNajbolj iskano na Pornhubu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.