Žur brez nevšečnosti in slabe volje

Bistvo študentskega življenja so žuri, poleg opravljanja izpitov seveda. Do vročih poletnih študenstkih žurov na plaži in v tujini je še kar nekaj časa. Kako pa pripraviti študentski žur zdaj in kar v lastni sobi študentskega doma ali v stanovanju.
Prvo in najpomembnejše pravilo dobrega žura je: Na žur, ki ga pripravljaš, moraš nujno povabiti vse sosede, ki stanujejo blizu tvojega stanovanja. Povabi sosede, ki živijo nad tabo, sosede, ki živijo pod tabo, ravno tako pa tudi sosede, ki živijo poleg tebe oz. nasproti tebe. Ni hujšega kot, če sredi dobrega žura pride jezna soseda in zahteva tišino. To se ne bo zgodilo samo v primeru, če je ta jezna soseda povabljena na zabavo. Zagotovo ne bo kuhala zamere in pokvarila zabave, na katero je bila povabljena. Hrup pa sosedov ne bo motil, saj bodo vsi bližnji sosedje na tvoji zabavi. Ravno tako si ne želimo, da zabavo pokvari jezni, nepovabljeni cimer. Zato je cimer eden izmed prvih, ki mora biti na tvoj žur povabljen. Kako enostavno, kajne?

V primeru, da povabljeni sosed/soseda ne potrdi udeležbe na tvojem žuru, pojdi do njega in ga prijazno prosi za razumevanje hrupa med potekom žura. Zaradi tvoje prijaznosti in vljudnosti sosed/soseda zagotovo ne bo povzročal/a težav zaradi preglasne glasbe. Da pa imaš mir soseda/e sto procentno zagotovljen, moraš izvesti še naslednji ukrep. Za začetku žura potrkaj na sosedova ali sosedina vrata ter mu/ ji ponudi nekaj piškotov iz žura ter kozarček dobre vodke. Tako je potrpežljivost sodede/soseda zagotovljena.

Naslednja stvar, ki se ji moraš pri svojem žuri izogniti, je pomankanje zalog pijače in hrane. Gotovo poznaš kakšne prijateljeve starše, ki so lastniki gostilne ali trgovine, mogoče poznaš kakšen lokal, v katerem si stalna stranka in poznaš lastnika. Pred žurom pojdi v ta lokal in se poskušaj dogovoriti za zelo veliko količino pijače, ki ti jo ni potrebno plačati takoj. Pijačo, ki bo na žuru ostala, nesi nazaj v lokal, pijačo, ki je bila popita, pa plačaj. Tako pijače ni nikoli premalo in nikoli preveč. Tvoj strošek pa je minimalen.

Želiš imeti na zabavi tudi hrano? Nič lažjega. Gotovo imaš kar nekaj prijateljic. In večina žensk uživa v peki različnih peciv in pripravi mini obloženih sendvičkov. Poprosi nekaj različnih prijateljic, da ti spečejo sladice in naredijo nekaj sendvičkov. Z veseljem ti bodo ustregle. In ker ženske rade pretiravamo s količino, si lahko prepričan/a, da bo hrane in slaščic več kot preveč. Tako si zagotoviš optimalno količino hrane pa še privarčuješ, kar ti kot študentu veliko pomeni.

Število gostov je pomembno. Vedno ga prilagodi glede na velikost prostora, v katerem poteka žur. Povabi tiste goste, za katere veš, da ne povzročajo težav, in za katere si prepričan, da se med seboj razumejo. Sredi lastnega žura si seveda ne želiš pretepov, polomljenih stvari in slabe volje gostov.

Zelo pomembna je tudi glasba. Ker je želje več posameznikov težko uskladiti, je najbolje, da poskrbiš za dostop do interneta, kjer se da priti do vseh možnih zvrsti glasbe. Med žurom naj imajo vsi dostop do računalnika in naj si na listo predvajanj prilepijo svojo glasbeno željo. Tako bo poskrbljeno za zadovoljstvo vsakega posameznika in za raznolikost glasbe. Ker pa glasba vodi k plesu, moraš priskrbeti tudi plesišče. Eno sobo poskušaj čim bolj izprazniti. Ven odnesi male omare, mizo, stole in vse stvari, ki jih lahko prestaviš in zasedajo prostor. Tako dobiš nekaj prostora za ples. Poskrbi tudi za krhke predmete, ki se lahko poškodujejo med plesom. Za boljši ambient lahko sobo za ples zatemniš in si pri prijatelju sposodiš »disco luč«.

Poskrbi tudi za prijatelje, ki ne marajo plesa. Priskrbi karte, s katerimi se lahko družba igra veliko tako imenovanih »študentskih iger«, pri katerih, pravijo študentje, se veliko smeji in veliko pije. Priskrbi pravila različnih iger s kaznimi, pri katerih se družba prijateljsko, bolj za šalo in za smeh, norčuje iz tistega, ki igro izgubi, in ga čaka kazen, s katero se osramoti pred vsemi. Tako bo poskrbljeno za veliko mero smeha, kar je na žuru ključnega pomena.

In žur se lahko začne!

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.