Kam bomo šli pa letos?

Slovenija je znana po številnih poletnih festivalih, ki ponujajo večdnevni glasbeno-kulturni odklop od enoličnega vsakdanjika. Če vam uspe festival kombinirati s podaljšanim bivanjem v katerem izmed ponujenih krajev, pa imamo že prave počitnice. Organizatorji festivalov se trudijo tudi za bogato in vsestransko raznoliko dodatno aktivnost.

Maribor bo v znamenju Festivala Lent, 24. 6.-9. 7. 2011
Množično obiskana prireditev bo mariborsko dravsko nabrežje zopet spremenila v živahno kulturno in družabno središče. Festival Lent se uvršča med največje tovrstne prireditve v Evropi. Pred sedemnajstimi leti je izšel iz folklornega festivala Folkart. Ogledamo si lahko koncerte klasične, jazz, popularne in etno glasbe, kantavtorske večere in večere šansonov, gledališke in plesne predstave, dramske in lutkovne predstave ter ustvarjalne otroške delavnice, športne prireditve.
Podroben program in nastopajoče si oglejte na spletni strani www.lent.slovenija.net.

Festival Ljubljana, 3. 7.-7. 9. 2011
Tudi letošnje poletje bo Ljubljana v znamenju kulture in umetnosti. Otvoritveni koncert festivala bo največji koncert vseh časov v Ljubljani, saj bo na njem sodelovalo več kot tisoč umetnikov. Z Mahlerjevo osmo simfonijo, imenovano »Simfonija tisočev«, ki bo prevzela Kongresni trg in celotno ožje središče Ljubljane, bo festival sklenil praznovanje 100. obletnice smrti Gustava Mahlerja, ki je s svojim delovanjem zaznamoval naše kulturno okolje. Čez celo poletje si lahko v Ljubljani ogledamo številna vrhunska umetniška dela. Poleg bogatega glasbenega programa si bomo lahko ogledali baletne in plesne predstave, muzikale in razstave.
Več informacij o festivalu in podroben program si lahko ogledate na: www.ljubljanafestival.si.

Rock Otočec, 1. 7.-3. 7. 2011
Tudi letos bo festival potekal na idilični lokaciji ob reki Krki. Letos bo mogoče poslušati preko 30 glasbenih skupin na dveh prizoriščih v 3 dneh. Naj omenimo le Guano Apes, The Subways, S.A.R.S., The Toasters, Rated R, Zoopark in Senza Fissa Dimoira, torej glasbenike z vsega sveta. Ne bodo pa manjkali tudi številni slovenski glasbeni nastopi. Med pestrimi zaodrskimi aktivnostmi (impro gledališke predstave, športne aktivnosti, različne udobnosti – masaža, pogovori o prihodnosti, pranje perila, prostor za počivanje ob reki Krki in še) najbolj blestijo tradicionalne igre v blatu.
Več informacij in podroben program: www.rock-otocec.com.

Ljubljanski Trnfest, 27. 7.-29. 8. 2011
Tradicionalno se za Ljubljančane poletje konča s serijo glasbenih in gledaliških prireditev v prostorih KUD-a France Prešeren. Festival je še posebej priljubljen pri študentih. Ponuja kvaliteten, razgiban, žanrsko raznolik program z domačo in mednarodno udeležbo izvajalcev z različnih področij glasbe, gledališča, plesa, literature, filma, likovne in vizualne umetnosti ter izobraževalnih in ustvarjalnih delavnic. Prireditve so brez vstopnine in na prostem.
Več informacij in program: www.kud-fp.si.

Ostali poletni festivali po Sloveniji
– Njoki Šklabfest, Tolmin, 12. 8.-15. 8. 2011, http://njoki-sklabfest.com/,
– Ana Desetnica, Ljubljana: 30. 6.-3. 7. 2011, Maribor: 4. 7.-9. 7. 2011 in po ostalih mestih po Sloveniji, www.anadesetnica.org,
– Pomurski poletni festival, Velika Polana, 31. 7.-7. 8. 2011, www.strk.si,
– Metalcamp, Tolmin, 11. 7.-17. 7. 2011, http://www.metalcamp.com/
– in številni drugi festivali širom Slovenije.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.