7 najbolj čudnih in smešnih supermoči v svetu superjunakov

Verjetno ni človeka, ki ne bi sanjal o tem, da bi postal superjunak. Sam si predstavljam sebe kot nekoga, ki lahko bere misli in si zapomni popolnoma vse, kar sliši, vidi in prebere. Nekateri si predstavljajo, da lahko z mezincem dvigujejo tovornjake, so hitri kot svetloba ali lepši od najlepšega cveta. In prav zato so superjunaki tako popularni. Vsak se lahko poistoveti z njimi. Če pa ne, vsaj izgledajo fantastično.

Spodnje supermoči pa se ti najverjetneje niso pletle po glavi, ko si sanjaril o svojem namišljenem svetu. A obstajajo superjunaki, ki v stripih dejansko imajo te supermoči, za katere verjetno še nisi slišal.

Obvladovanje barv

Vsaj dva lika imata supermoč, povezano z obvladovanjem barv: Legija nadomestnih junakov DC Comic Color Kid in »Mavrično dekle«. »Color Kid«, s pravim imenom Ulu Vakk, je bil običajen fant, dokler ga ni zadel žarek svetlobe iz druge dimenzije, ki mu je dal edinstveno sposobnost, da po želji spremeni barvo kateregakoli predmeta. Čeprav to ni povsem neuporabna moč – nekoč je lahko spremenil barvo kriptonitnega oblaka, kar je Superboyu in Supergirl omogočilo vrnitev na Zemljo – ne gre zanikati, da verjetno ne bo prišla prevečkrat prav.

Color Kid Powers Scenes (Legion of Superheroes)

Mavrično dekle v teoriji ne obvladuje barv, ampak je njena moč povezana s čustvenim spektrom, kar ji omogoča, da za določene moči uporabi določene barve – na primer rdečo za jezo. V svojem prvem nastopu se je obdala s feromonskim poljem, ki spominja na mavrico, zaradi česar se ji vsi niso mogli upreti. Na žalost so moči mavričnega dekleta tudi vzrok za nepredvidljiva nihanja razpoloženja.

Uporaba kisline

Dva Marvelova mutanta v skupini X-Force imata sposobnost proizvajanja kisline.

»Anarhist«, znan tudi kot Tike Alicar, lahko znoji kislino, kar mu omogoča, da z njo tudi strelja sovražnike.

Drugi superjunak Zeitgeist proizvaja kislino s svojim bruhanjem. Rekel boš, da z bruhanjem prav vsi izločamo kislino, a njegova kislina je tako jedka, da lahko preluknja za celo steno debelo jeklo. Zaradi tega je tudi nosil nagobčnik, ki je druge ščitil pred njegovim bruhanjem. Enkrat pa mu je uspelo bruhati med poljubljanjem.

Za superjunakoma stojita Peter Milligan (pisatelj) in Mike Allred (umetnik).

Super-žretje

V ZDA so izjemno popularna tekmovanja o prenažiranju in ni čudnega, da super požrešni junaki v stripih niso redkost.

Dva junaka iz stripov DC sta oborožena z zmožnostjo uživanja katere koli snovi. Matter-Eater Lad in Calorie Queen prihajata s planeta Bismoll, katerega prebivalci so se razvili tako, da lahko pojejo čisto vse, kar jim pride pod usta. Toda za razliko od Matter-Eater Lada lahko Calorie Queen svojo kalorično energijo spremeni v super moč.

Maggot: The African X-Man With A Unique & Powerful Digestive System!

 

Tudi Marvel ima svojega lastnega jedca s supermočjo, in sicer mutanta Maggotta. Namesto običajnega človeškega prebavnega sistema ima dve polžem podobni bitji, ki lahko pojesta in prebavita karkoli, ko sta izven njegovega telesa. Po obilnem žretju vstopita nazaj v njegovo telo in s tem Maggot dobi nadnaravno supermoč.

Sposobnost spreminjanja telesa v naključni predmet

Veliko stripovskih junakov ima sposobnost, da svoje telo spremenijo v naključen in na videz neuporaben predmet. »Kamniti deček« iz stripa DC Comic je bil, zaradi svoje sposobnosti spreminjanja v kamenje, deležen številnih kritik. Večino svojega obdobja se je Stone Boy lahko spremenil le v neživo skalo, kar ni ravno odlična bojna strategija. Naposled se je le naučil premikati tudi v kamnitem stanju.

Stone Boy Powers Scenes (Legion of Superheroes)

Bouncing Boy, še en junak iz DC dimenzije, ima sposobnost napihovanja v trdno kroglasto obliko podobno žogi.

Obstaja tudi Milsonov Fatman, človeški leteči krožnik, ki se lahko spremeni v leteči krožnik, kar mu omogoča, da leti hitreje od zvoka in odbija krogle.

V svet junakov s neuporabnim spreminjanjem v predmete pa so vstopili tudi zlobneži. Zlobni Marvelov mutant z imenom Eye-Scream je imel edinstveno sposobnost, da se je lahko raztopil v katerikoli okus tekočega sladoleda, kar mu je prišlo prav pri hitrih pobegih. Uh, dobro za njega.

Nadzorovanje (samo enega) predmeta

Presenetljivo pogosta in nadvse čudna supermoč je sposobnost nadzora le enega predmeta ali ene vrste predmetov. Marvelov mutant El Guapo, ki je bil kratek čas del skupine X-Statix, je na primer za svojo supermoč uporabljal rolko. Podobno je Razorback mutant, ki ima prirojeno sposobnost vožnje katerega koli vozila.

Najbolj nenavaden superjunak z močjo nad neuporabnim predmetom je verjetno Marvelov »Vsemogočni dolar«. Njegovo pravo ime je J. Pennington Pennypacker. Nekoč je bil povprečen računovodja – dokler se ni udeležil tabora, ki ga je vodil poblazneli znanstvenik, in dobil moč, da iz rok izstreljuje potoke drobiža.

»Takega superjunaka bi imel tudi jaz.«

Za najbolj neuporabno supermoč pa je kriv Mister Midnight. Ta lahko ustavi vse ure in časomere na dosegu sluha. Pri tem ne more ustaviti dejanskega časa, ampak le uro kot tako.

Transformacija dela telesa v katerokoli stvar

Nenavadno pri tej moči je, da lahko z njo spremeniš le del telesa.

Na primer, Marvelova Ruby Thursday lahko spremeni samo obliko svoje glave. Zlobnica je svojo človeško glavo zamenjala z organskim računalnikom iz plastike (ne, nisi prebral narobe), ki ji je dal moč spreminjanja oblike.

Forgotten Super Villains: Ruby Thursday

Iz njene glave so zrasle tudi roke, šape in drugi priveski. Njena glava lahko eksplodira ali pa lebdi nad telesom. »Ampak, zakaj?« je v tem primeru edino smiselno vprašanje.

Odstranjevanje lastnih okončin, ki nato služijo kot orožje

Najbolj znan junak, ki lahko svoje okončine »meče« (mimogrede, mečeš z roko, kaj je potem glagol, če vržeš roko samo?), ki ga je DC Comics poimenoval Arm-Fall-Off Boy, je sposoben odstraniti svoje okončine in jih uporabiti kot orožje. Na splošno velja za enega najbolj smešnih likov, kar jih je bilo kdaj ustvarjenih, in je prvi zavrnjenec Legije, potem ko njegovo telo med preizkusom dobesedno razpade.

DC Comics Most Impressive Superhero: Arm Fall Off Boy

Vendar ni edini lik z odstranljivimi deli telesa. Tudi gospod Jigsaw podjetja Redbud Studio ima sposobnost ločevanja delov telesa, čeprav je njegova sposobnost precej bolj impresivna, saj lahko ločene dele samostojno nadzoruje.

Marvelova mutantka Marrow sicer ne more odstraniti pravih okončin, lahko pa ji zrastejo kosti, ki jih lahko nato odstrani in uporabi kot orožje.

Stripi so dimenzija zase

Prav neverjetno je, koliko nenavadnih in za lase privlečenih supermoči obstaja. Nekaj izmed teh je dejansko zelo uporabnih, druge pa so tam le, ker so nenavadne in smešne. Zdi se, da imata DC in Marvel tako veliko knjižnico različnih junakov, da jim kdaj preprosto zmanjka dobrih idej. Res je, da je veliko teh popolnoma brezveznih, a kaj, ko se med njimi najdejo tudi zanimivi in sčasoma zelo popularni liki.

Prejšnji članekPomagaj družinam otrok z rakom!
Naslednji članekPotopljena rimska ladja razkrila svoje skrivnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.