Dinozavri v Sloveniji, so ali niso?

Dinozavri v Sloveniji
Dinozavri v Sloveniji

Ostanke dinozavrov najdemo po celem svetu, tudi državah širom Evrope. Ljubitelji velikanov zgodovine pa se pogosto sprašujejo, če smo nanje naleteli tudi pri nas?

Čeprav največ takih novic prihaja z drugih koncev sveta, predvsem ZDA, Kitajske, Afrike in Kanade, se vsake toliko kaj najde tudi v Evropi. Okolica Slovenije je precej bogata z najdbami dinozavrskih fosilov, predvsem sta to Italija in Avstrija, pa tudi na Hrvaškem. Prav Istra naših sosedov je izredno bogata z ostanki, še kako dobro od rok pa jim gre tudi promocija, saj to fantastično oglašuje z Dino Park Funtana. Ker pa je Slovenija le Slovenija, je vredno pokukati tudi k nam.

Najdbe dinozavrov v Sloveniji so redke, a so

Za vse tiste, ki se sprašujejo o najdbah dinozavrov v Sloveniji, je tu dobra novica. Že leta 1999 je bilo najdišče dinozavrov odkrito pri Kozini. Če pri nas kaj obožujemo, so to arheološke najdbe med gradbenimi projekti, kar je bila takrat gradnja avtocestnega odseka. Takrat se je našlo ostanke, kosti in zobe, ki so pripadali hadrozavrom in dromeozavrom. Ni pa to prva najdba na slovenskih tleh, saj številne primerke hranijo na Dunaju, še iz časa Avstro-Ogrske. Tako je paleontolog, mag. Matija Križnar v pogovoru za STA pred leti dejal, da »se to nekaterim zdi sporno, a je za paleontologe morda celo dobro, saj se je tako ohranilo veliko več, kot če bi ostalo tukaj, saj smo včasih z naravno dediščino kar malce mačehovski.«

Med dinozavrske najdbe v Sloveniji spadajo hadrozavri in dromeozavri
Med dinozavrske najdbe v Sloveniji spadajo hadrozavri in dromeozavri Foto: CoreyFord iz iStock

Za razliko od zahodnih sosedov, kjer so v preteklosti našli najbolje ohranjena primerka hadrozavrov na svetu, pri nas nimamo take sreče. Vsakih nekaj let v javnost pricurlja informacija o najdbi ostankov, kot so tiste iz kamnoloma pri Slovenskih Konjicah, Godoviča in nenazadnje Uršlje gore, ki je sprožila kratki dokumentarni film Dinozavrova dežela.

Dinozavri pri nas, vpogled v zgodovino in sedanjost

Prirodoslovni muzej Slovenije hrani fosilne najdbe
Prirodoslovni muzej Slovenije hrani fosilne najdbe Foto: on pms-lj

Večino najdb hrani Prirodoslovni muzej Slovenije, sledita pa mu Paleontološki inštitur Ivana Rakovca in Oddelek za geologijo Univerze v Ljubljani. Pri tem ne smemo spregledati morebitnih zasebnih zbirk ter najdišč, ki niso nujno dinozavri. Ali si vedel za nahajališče fosilov (miocenskega polža Pereiraeia gervaisi) v okolici Šentjerneja pod Gorjanci? Verjetno ne. Slovenija ima takih krajev kar nekaj in vsak ponuja nov vpogled v zgodovino našega planeta.

O najdbah dinozavrov pri nas nekaj zapiše tudi v spremni besedi sveže izdane knjige Dežela dinozavrov. Več o knjigi najdete na spletni strani Dežela dinozavrov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSlovenske mamice so izbrale najboljše tolažilne dude!
Naslednji članek7 zgodovinskih osebnosti, ki jih pozna malo ljudi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.