Dora in Minotaver: Roman o ženski, ki ji je Picasso vzel vse

Dora in Minotaver je skorajda biografski roman o življenju in skritemu trpljenju umetnice Dore Maar in njenem razmerju s Pablom Picassom. Slavenka Drakulić se je ob pisanju romana naslonila na Dorine (oziroma Theodorine) avtobiografske zapiske, jih umetniško uredila in zbrala ter tako prikazala razburkano zgodbo Dore Maar in krutost življenja z enim največjih slikarjev 20. stoletja.

Portret Dore Maar, Pablo Picasso
Portret Dore Maar, Pablo Picasso

Roman razkriva globine Dorinega razmerja s Picassom, njegovo manipulativno naravo, njegov zaničevalen odnos do žensk in do drugih umetnosti. Picassa ne spoznamo le kot velikega slikarja in genija, temveč predvsem kot grdega ženskarja s prevelikim egom, perfekcionista, ki se boji smrti in bolezni ter vase zagledanega človeka. Dora Maar v svojih zapiskih Picassa označi kot Minotavra, ki požre vsako žensko, ki se z njim poda v razmerje. In takšna je bila tudi usoda Dore Maar – iz avantgardne umetnice in odlične fotografinje je postala zgolj Picassova ljubica, ki jo je nazadnje uničil, a ne le umetniško, temveč tudi psihično. Razmerje s Picassom za Doro ni pomenilo le konca njene umetniške kariere, ljubezni do fotografije in uveljavljanja na pariški nadrealistični sceni, temveč tudi konec nje same. Konec femme fatale, za kar si je tako zelo prizadevala. Konec avtonomne umetnice, ki ji ustvarjanje pomeni vse in ki se ne more ločiti od svojega tretjega očesa – fotoaparata. Tako, kot je včasih ona razgaljala ljudi pred fotografskim objektivom, jo je razgalil Picasso na svojih platnih. In ji hkrati vzel vse.

Dora in Minotaver je biografski roman o umetnici francosko-hrvaškega rodu. Slavenka Drakulić s spretnim navigiranjem skozi Dorine zapiske odpre vprašanja feminizma, ločevanja avtorja od njegovega ustvarjanja in glorifikacije velikih imen sveta umetnosti. V ospredje postavlja Dorin pogled na svet in umetnost, njeno življenje pa se nam skozi zapiske razgalja tako, kot je ona razgaljala svoje modele skozi fotografski objektiv.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Slavenka Drakulić: Dora in Minotaver. Prevedla Mateja Komel Snoj. 240 strani. Založba Beletrina.

Prejšnji članekOsebna asistentka, ki vas nikoli ne bo pustila na cedilu
Naslednji članekMožganski valovi paraliziranega moškega pretvorjeni v stavke na računalniku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.