Drevo želja, raznolikosti in sprejemanja

Drevo želja je mladinska pripoved o drevesu želja in zgodbi, ki jo je preživelo. Avtorica Katherine Applegate vnese v prijetno zgodbo o življenju drevesa tudi aktualne teme, kot so sprejemanje drugih kultur, ras in jezikov. Knjige, namenjene mlajšim, ki jih lahko berejo starejši, so pravi zaklad literature.

Enakovrednost, drugačnost in sovraštvo

Zgodba se začne precej skrivnostno, saj se vse dogaja z zornega vidika drevesa po imenu Rdeči. Izvemo veliko o njegovem okolišu, njegovih poznanstvih s srakami in drugimi živalmi ter njegovem počutju ob padanju snega. Čeprav je že dolgo na svetu in ima na zalogi veliko zgodb in modrosti, s katerimi utruja svoje prijatelje, pa se vseeno zgodi nekaj novega. V hiš zraven njega se preseli nova družina. Nanj pa nek fant vreže napis: SPOKAJTE!

Rdeči je dvestoletni hrast, ki nudi domovanje številnim živalskim vrstam, prijetno senco in zatočišče pa tudi prebivalcem okoliških hiš. Enkrat letno k njemu pridejo ljudje z vseh koncev in krajev, da na njegove veje obesijo trakove s svojimi željami.
V dolgem življenju je videl že marsikaj, a ga današnji svet zna vedno znova presenetiti.
Ko se v soseščino priseli nova družina, v hrastovo deblo nekdo na skrivaj vreže napis: SPOKAJTE! Poleg tega se lastnica zemljišča odloči, da je čas, da tudi hrast požagajo. K sreči je v bližnji šoli veliko učencev in učiteljev, ki jim je mar za sočloveka in druga živa bitja.

Kljub preprostosti knjige, ki vsebuje kar nekaj ilustracij, pa lahko iz nje potegnemo veliko. No, pa saj je tudi Mali princ kratka zgodbica, polna ilustracij in velja za mojstrovino. Drevo želja je brez dvoma knjiga, namenjena otrokom in mlajšim bralcem. Če pa to pomeni, da jo boš kot starš, brat, sestra, teta ali stric bral otroku, boš videl, kako lepa in poučna zgodba je.

Drevo želja: Katherine Applegate, prevedla Veronika Rot Gabrovec, založba Ocean, 172 strani.

Skozi navihanost in humor nam pokaže precej aktualne teme begunstva, uničevanja okolja, sovraštva, sprejemanja drugačnosti, zaupanja in še česa. Je preprosta, a sila prisrčna knjiga o drevesu, družini in razmerjem v naravi. Vsi smo enakovredni in tu ne mislim le na ljudi. Se spomniš Grincha, ki si zada cilj, da bo njegovo srce čim manjše? Če bi prebral to knjigo, se njegovo srce ne bi nikoli več pomanjšalo. Taka knjiga je Drevo želja. Usede se v  srce in tam najde svoj dom.

Recenzijo nam je omogočila založba Ocean.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIzgorelost
Naslednji članekZačelo predčasno glasovanje za referendum: vsak glas šteje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.