Elif Shafak spet razbije srce na prafaktorje s knjigo 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Slovenci smo s prevodom Maje Ropret dobili še eno čudovito zgodbo avtorice Elif Shafak. 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu je najnovejši prevod dela avtorice, ki prikazuje svet enako surov, kot je lep. Tokrat se zgodba večinoma odvija v Istanbulu, kjer sledimo življenju prostitutke Leile Tekile. Si si kdaj zamišljal, ali se ti pred smrtjo res odvrti celotno življenje?

Elif Shafak ostaja pri vrhu

Kot v svojih ostalih knjigah tudi v tej avtorica prikaže razlike zahoda in vzhoda, moških in žensk ter povezavo civilizacije, zgodovine, vere in kulture. Lik Leile Tekile je prostitutka, ki podleže načinu življenja in koncu, kakršnega bi ji zapisali mnogi. V njenem življenju pa se skriva veliko več kot le besedi kurba in cipa. Kar je na prvi pogled skritega, izvemo z branjem vsako sleherno minuto te knjige. Um, duša in telo omenjene osebe, ženske, ki se bori za svoj košček pod soncem. Kako v časih in kulturi, ki ženski ne dopušča veliko, pokazati, da je vredna spodobnega in morda celo srečnega življenja, kot se sama izrazi? Čudovit slog pisanja, ki težke dogodke in tematiko nariše tako osupljivo, da komaj verjamemo zgodbi, ki jo beremo. Hkrati pa nam udarja vedno bliže srcu in našim čustvom, ker se nam osebno zdi tako blizu.

Elif Shafak: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu, prevedla Maja Ropret, založba Sanje, 296 strani.

Preko Leiline zgodbe vidimo razlike tako v času in prepričanjih. Pa naj si bo to vera ali kultura, oboje se zdi v tem primeru nekaj, kar se nam ne zdi normalno. Rojstvo otroka, ki ga mož da drugi ženi, ki nikoli ni mogla imeti otrok. Rojstna mati pa bo preprosto imenovana tetica, ker ima lahko vedno še kaj otrok kljub petim splavom. Hči se bo dobro poročila, sin pa bo župan ali odvetnik. Mila prepoved igranja s Hula Hoopom se ne zdi pretirana, je pa vsekakor kaplja čez rob. Ko celo otroštvo živi v lažeh, počasi sama ugotavlja, da se bo vsega tega lahko znebila le, če bo pobegnila. Tako iz »objema« doma pobegne v Istanbul, kjer jo že kaj hitro s pomočjo nove laži prodajo naprej.

In od tu naprej stori Elif Shafak korak v še boljšo smer. Prijateljico noči obkroži s prijatelji, ki so vsak po svoje odpadniki družbe in z njimi skupaj sestavi peterico, ki jim je vseeno, kakšen si na zunaj. Ponudi nam nekaj strani življenja vsakega izmed peterice, a njihovo osebnost spoznamo skozi pogovore z Leilo.

Ko se naš čas izteče ostanejo le spomini

Ko se njenih 10 minut in 38 sekund dokončno izteče, pa so nekaj časa glavni prav oni. Želijo ji ponuditi dostojen pogreb, ki ne bo pomenil le tega, da jo nekdo odvrže v luknjo sredi ničesar. Želijo si spominov na prijateljico in trenutke skupnega veselja in žalosti. Obenem pa ona živi samo še v njihovih spominih. Točno v tem pa je Shafakove mojstrica. Narisati vsakdanje življenje, ki zna biti zelo kruto in kritično do drugačnih, kot življenje presežkov in malih ciljev. Naj si bo to smeh ob rojstvu bratca, prekratka tančica med poroko ali karkoli drugega. Elif Shafak kaže željo po »normalnemu« življenju v kulturi, veri in času, ki jih mnogi zaničujejo. Iz teh zgodb pa lahko pride le eno, empatija do vseh ljudi in posledična pomoč tistega, ki je pravi človek.

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu je knjiga, ki jo prebereš in je kakovostna. Če ti bo všeč, pa je drugo vprašanje, na katerega lahko odgovoriš samo ti. Elif Shafak je v svojem enajstem romanu še vedno prodorna, kot so le redki. Fantastično branje, ki s spomini na stare čase v drugi kulturi spominja na današnje čase v vseh kulturah.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekStrokovnjak za varnost vdrl v Trumpov Twitter, uganil naj bi geslo
Naslednji članekBig Navi je razkrit: AMD Radeon 6000 serija računalniških grafičnih kartic izenači Nvidio, a je še vedno ne boš kupil
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.