Hitlerjev imperij: Ko so Nemci vladali svetu

Hitlerjev imperij je ena najbolj podrobnih strokovnih monografij o Tretjem rajhu
Hitlerjev imperij je ena najbolj podrobnih strokovnih monografij o Tretjem rajhu

Hitlerjev imperij je obsežno delo britanskega zgodovinarja Marka Mazowerja. Na 872 straneh je prikazana nemška okupacija Evrope. Nobenih olepšav, poveličanja in nobenih zavro ni uporabljenih s strani priznanega zgodovinarja, ki Hitlerjev imperij napiše tako kot je bil. Grob, surov, krut in resničen. Hitlerjev imperij: nacistična vladavina v okupirani Evropi je eno izmed temeljnih del novega časa in bo kot tako tudi ostalo.

Hitlerjev imperij Marka Mazowerja je temačno delo

Mark Mazower je britanski zgodovinar, ki predava na Univerzi Columbia v New Yorku. Obsežno je že pisal o drugi svetovni vojni in nemški invaziji Grčiji, nam pa se je veliko bolj približal s knjigo o balkanskem območju. Njegovo zanimanje in strokovno znanje je predvsem 20. stoletje z dodatnim pomenom na območju Evrope. V slovenščino so bile pred več kot desetimi leti že prevedeni knjigi Balkan: od konca Bizanca do danes in Temna celina: dvajseto stoletje v Evropi. Obe sta vredni branja, za angleščine vešče bralce pa priporočam tudi ostale. A nekaj je na Hitlerjevem imperiju, kar iz knjige naredi morda celo življenjsko delo priznanega zgodovinarja in avtorja.

Vodilni britanski zgodovinar Mark Mazower nam v knjigi Hitlerjev imperij na podlagi izjemnega obsega in raznolikosti prvotnih raziskav razkriva povsem nova spoznanja o tem, kako so nacisti načrtovali, vzdrževali in izgubili prevlado nad Evropo, ter ponuja srh vzbujajočo sliko o svetu, kakršen bi bil, če bi nacisti v vojni zmagali.

Mazower na 872 straneh ne olepšuje stvari. Nekaj pozornosti sicer da pogumu in upanju, a nikakor ne olepšuje povsem nepotrebne in nepravične vojne. Hitlerjev imperij: nacistična vladavina v okupirani Evropi je zahtevno in nadvse zanimivo branje. Tudi največji strokovnjaki bodo prebirali podrobne opise v knjigi, ki jih njena dolžina tudi dovoljuje. Cilj knjige je opis nemške okupacije po državah in krajih v Evropi. Premeteno in vestno se je izognil seznamskemu natolcevanju držav in dogodkov v njih v stilu Češka na eni, Hrvaška na drugi in Poljska na tretji strani. To omogoča lažje in tekoče branje, kar je še kako pomembno pri tako obsežni knjigi. Še vseeno se pri koncu zamislimo, če bi lahko bila še nekoliko daljša? Lahko bi bila, a bi bila prav tako hitro tudi krajša. Ker pa se je Mazower odločil za pisanje, primerno širši množici, je Hitlerjev imperij odlično delo.

Hitlerjev imperij: Mark Mazower, prevedel Matej Venie, 872 strani, založba Beletrina.

Čas je bil že, da smo dobili knjigo kot je Hitlerjev imperij

Hitlerjev imperij ima zanimiv delček vsebine, ki je v takih knjigah ne zasledimo pogosto. Slučajnost vzpona Tretjega rajha in njihovih dejanj. Neprepričljivost vodilnih v nacistični partiji in nenadejanje Evrope na pomoč delčkov narodov svojih držav, ki so jih Nemci okupirali. Svojih zaključkov Mazower kljub tem omembam ne vleče z razpravami ali novimi vprašanji. Zaključi jih z dejstvi, ki jih poznamo in to ustvari pravo sliko Hitlerjevega imperija kot knjige in kot zgodovinske sile. Ne pusti nam dihati, kar se za tako obsežno strokovno študijo sliši precej noro, a dejstvo je tako.

Slovenščina je s prevodom tega dela dobila fantastičen vpogled v obdobje zgodovine, ki se ne naslanja na neznane reči. Znana dejstva predstavi v vsej svoji krutosti in resničnosti. To je dovolj, da je Hitlerjev imperij ena najpomembnejših zgodovinskih knjig, ki je bila prevedena v slovenščino. Težko bo kateri koli opis knjige dosegel njeno raven in jo upravičil, a vsem željnim učenja, polagam na srce, naj preberejo Hitlerjev imperij.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVečina diplomantov zaposlitev najde še pred končanjem študija
Naslednji članekTrenirani psi lažje zaznajo covid kot testi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.