Ime mi je rdeča je branje za vse večne čase

Ime mi je rdeča nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka
Ime mi je rdeča nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka

Orhan Pamuk je nobelov nagrajenec, ki velja za enega največjih turških avtorjev vseh časov. Njegova dela so bila prevedena v več kot 60 jezikov, med katerimi je v slovenščini izšla tudi knjiga Ime mi je rdeča. Uradno gre za knjigo iz konca prejšnjega tisočletja, a bi se znala vpisati na sezname najboljših za obe tisočletji zaradi njenega izida v drugih jezikov v tem tisočletju. Zaradi česa je temu tako?

Nobelovski nagrajenec z romanom Ime mi je rdeča

Orhan Pamuk je turški pisatelj in nobelov nagrajenec za literaturo, ki jo je prejel leta 2006. Znan je predvsem po svojih delih z naslovi Rdečelaska, Istanbul, Črna knjiga in drugih. Z izjemo nekaj poskusov njegovih del pred mnogimi leti, ko je bilo v mojem življenju aktualno brati priznane avtorje, je Ime mi je rdeča moj dejanski uspeh branja njegovih del. Prejšnjih nisem uspel dokončati zaradi poteka izposoje v knjižnici in »življenja«. Zdaj je v letu 2022 napočil čas za tehtno prebiranje tega dela Orhana Pamuka. Ime mi je rdeča je knjiga, ki je izšla v založbi Sanje in navduši s svojo rdečo platnico.

Turčija, 16. stoletje. Gibljemo se v svetu sultanov, tipamo za neka posebno dragoceno knjigo, ki jo morajo izdelati slikarski mojstri, miniaturisti, in že na začetku se zgodi umor enega izmed njih. Zorni koti pogleda na dogajanje to tako številni kakor pripovedovalci; slednji spretno odstrinjajo zgodovinsko, umetnostno, ideološko in kriminalno plat dogajanja, krešejo se iskre med orientalsko in zahodno tradicijo, dogajanje se pne kvišku v iskanju morilca. Novo naj zamenja staro, staro naj se upošteva, ker je pač staro in vredno, novo noče starega, staro zavrača novo.

Ime mi je rdeča je zahtevno branje, ki ni za vsakogar

Brez kakršnega koli ovinkarjenja je Ime mi je rdeča zahtevno branje, ki ga bodo v vsej celoti razumeli le redki bralci. Nikakor pa to ne pomeni, da ne gre za enega najboljših literarnih del v mojem življenju, že po sami kakovosti pripovedovanja in pisanja. Dvomim, da se je s prevodom kaj izgubilo, a to je le moje ugibanje zaradi dosedanje kakovosti slovenskih prevajalcev takih del, te založbe in prevajalca Uroša Kavčiča samega. Ker pa gre za delo s substanco, vsebino in dejansko intrigo, je moje prepričanje verjetno pravo. Saj ne gre za kar eno pripoved ali kriminalko, ki roko na srce, neke rdeče niti globljega pomena življenja niti nima. Gre za zavidanja vredno delo, ki lahko navduši prav vsakega bralca in vsakega v drugem aspektu svoje pripovedi.

Orhan Pamuk: Ime mi je rdeča, prevedel Uroš Kalčič, založba Sanje, 496 strani.

Ime mi je rdeča je obenem lahko branje za vse

V svoji slečeni osnovi je Ime mi je rdeča pripoved o umoru, romanci in bivanju v Istanbulu sredi 16. stoletja. Zgodovinski navdušenci in poznavalci turških pripovedi bodo stalno čutili rahel hlad, ki ga ustvarja pihanje na dušo. Ena izmed mnogih čebulnih plasti knjige so ideje. O vlogi umetnosti v turški in svetovni družbi, vplivu zahoda na vzhod in vzhoda na zahod, o romantiki in marsičem drugemu. Orhan Pamuk je, kakopak, ustvaril intelektualno branje, ki bi znalo iti mnogim bralcem preko glave. S tem ni nič narobe, tudi pri meni je bilo najverjetneje tako.

Ime mi je rdeča je odšla na seznam knjig, ki si jih želim prebrati čez trideset let – z novim znanjem, novo miselnostjo in novim pogledom na svet. Mogoče je prav v tem biser te knjige nad mnogimi drugimi. Pogosto ne vemo, kaj je kljubovalo tem odločitvam v življenju, a skozi čas bodo te odločitve postale jasne kot beli dan. Želim in hočem, da bom nekoč razumel Ime mi je rdeča v vsej svoji celoti, ker skromno verjamem, da je trenutno ne.

S tem v mislih je Pamukova knjiga fantastično branje, ki se resda dogaja v šestnajstem stoletju, a se veliko bolj ukvarja z vseprisotnimi tematikami. Zavita v umor, romantiko in življenje, je oda turški kulturi, ki v sebi skriva malo morje neodkritih stvari, ki bodo vedno navduševale ljudi po celem svetu. Taka je tudi Ime mi je rdeča in vredno jo je znova in znova odkrivati.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOsvežilni kavni napitki za vroče poletne dni
Naslednji članekAntično naselje odkrito v Amazoniji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.