sobota, 19 septembra, 2020
Doma Zabava Knjiga Kje prodati knjige? Antikvariati in druge možnosti

Kje prodati knjige? Antikvariati in druge možnosti

Prodaja knjig je včasih težka, spet drugič nekoliko lažja, če veš, kako in kje jih prodati. Če imaš doma veliko knjig, za katere ne veš, kam bi jih dal, smo pripravili vodič po prodaji knjig v Sloveniji. Seveda ni vse v prodaji, saj imaš tudi možnost knjige oddati v dobrodelne namene ali pa jih preprosto obdržati. Obenem pa moraš paziti na nekaj stvari, ki se ti lahko pripetijo pri zelo starih knjigah.

Hitri nasveti pri nabiranju knjig

Ko smo nabrali vse knjige na kup, jih je treba pregledati. Pozorni moramo biti na madeže, sledi svinčnikov in kulijev, strgane strani, zavihane robove in morda se vmes najde kak bankovec.

Takih knjig načeloma nihče ne želi kupiti, lahko pa vseeno poskusiš ali pa jih kar podariš.

Antikvariati

V Sloveniji imamo kar lepo število antikvariatov. Nekateri knjige sprejemajo brez plačila, spet drugi pa ti bodo za knjige plačali. Najlažji način, da antikvariat najdeš, je brskanje po spletu. Ko najdeš antikvariat v tvoji bližini, poišči njihov kontakt (telefonska številka ali mail) in jih preprosto kontaktiraj. Ko jih kontaktiraš preko maila, lahko kot prilogo preprosto vstaviš seznam svojih knjig. Tako bodo v antikvariatu že takoj pregledali seznam in ti odgovorili, katere knjige jih zanimajo.

Pa še namig: Malo prebrskaj po spletu (Bolha in druge podobne spletne strani), da slučajno tvoja knjiga nima ogromne vrednosti. Ne želimo, da te kdo pretenta.

Nekatere večje knjigarne imajo tudi svoje antikvariate ali pa preprosto odkupujejo stare knjige. Tudi na spletni strani knjigarne poišči kontaktne informacije ter stopi v stik z njimi.

Prodajanje starih knjig
Prodajanje starih knjig.

V dobrodelne namene

Če se tako odločiš, lahko knjige podariš. Tu pa imaš izbire neomejeno število. Lahko jih podariš šolam, vrtcem, domovom za starejše občane ali bolnišničnim oddelkom. V nekaterih mestih pa obstajajo tudi prodajalne, ki te knjige prodajo naprej, zaslužek pa namenijo v dobrodelne namene.

Facebookove strani

Nekaj skupin oziroma strani namenjenih za prodajo knjig najdeš tudi na Facebooku. Najbolj popularna je Rabljene knjige, kjer na dnevni ravni prodajo več deset knjig. Kot uporabnik se sam dogovoriš s kupcem glede plačila, prevzema in ostalih zadev. Pametno je, da prej kontaktiraš katerega od uporabnikov, ki je prodal že več knjig, saj ti ta lahko svetuje glede poštnine in podobnega. Velikokrat pa se tam pojavijo tudi zanimive debate, ki jih je vredno pogledati.

Knjižni sejmi

Vsa večja mesta v Sloveniji imajo vsaj enkrat na mesec organizirane knjižne sejme, kjer lahko obiskovalci prodajajo svoje knjige. Takoj ko se svet postavi nazaj na normalna tla, bodi pozoren na take sejme.

Imaš tudi ti kakšen nasvet za prodajanje knjig? Zapiši ga v komentar.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...

Dve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha

Ob naslovu prispevka si zagotovo najprej pomislil na Friendse. Prijatelji so seveda globoko zaznamovali devetdeseta leta, vendar smo za prispevek raziskali še dve seriji,...

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...