Knjiga meseca: Če ubiješ oponašalca

Deček črne rase stoji pod napisom 'Colored'

Naslovnica knjige v zeleni barvi

Če ubiješ oponašalca je prvenec avtorice Harper Lee, ki je izšel leta 1960. Za knjigo je leta 1961 prejela Pulitzerjevo nagrado za književnost, leto kasneje je bil po njej posnet film.

Zgodba se odvija v Alabami v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Sistem rasnega ločevanja, ki je takrat že upadal, je še vedno močno prisoten v življenjih tamkajšnjih prebivalcev.

Mesto pretrese škandal, ko temnopoltega Toma Robinsona obtožijo posilstva mlade belke, Mayelle Evell. Njegov primer prevzame Atticus Finch, oče humorne osemletne Scout, ki preživlja na videz brezskrbna poletja z bratom Jemom in prijateljem Dillom.

Poleg Tomovega sodnega primera, Scout vznemirja tudi bližina njenega soseda, Arthurja »Boa« Radleya, ki se nikoli ne prikaže iz hiše.

Hiša sredi travnika

Knjiga je napisana na humoren in nekoliko zvedav način, saj jo spremljamo skozi oči nadobudne osemletnice. Atticus Finch, ki kljub nasprotovanju someščanov nesebično pomaga obtoženemu, v zgodbi predstavlja moralnega junaka.

Roman v ospredje postavlja enega ključnih ameriških problemov dvajsetega stoletja. Primeren je za vse, ki hrepenijo po ganljivih pripovedih in so vsaj malo kritični do sveta. Zgodba je aktualna tudi danes, saj demokratični sistemi še zdaleč niso popolni.

Ženska govori, da bo pravici zadoščeno

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 4,20)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.