Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak

Knjiga o žalovanju in izgubi - Premlad, da bi umrl star: Žiga Kastelic
Knjiga o žalovanju in izgubi - Premlad, da bi umrl star: Žiga Kastelic Foto: tatyana_tomsickova on iStock

Ob soočanju z izgubo bližnjega smo prepogosto prepuščani samemu sebi. Kje najti pomoč, kako si pomagati in kdaj si upati na novo zaživeti? Na ta in še mnoga druga vprašanja odgovarja knjiga Premlad, da bi umrl star: Misli o izgubi, smrti, spominih in obžalovanju. Gre za tisto, ki naj se znajde na seznamu vsakogar, ki je v življenju že nekoga izgubil, in ima rad življenjske zgodbe.

Po biografiji Ti, v moji krvi se avtor vrača k tematikam, ki jih piše življenje

V svetu, kjer se žalost in izguba pogosto občutita kot osamljeni bitki, je treba najti načine, kako se spoprijeti z njima. Avtor Žiga Kastelic ponuja svetilnik upanja s svojo najnovejšo knjigo Premlad, da bi umrl star. Knjiga, ki brezhibno združuje pretresljivo pripovedovanje zgodb z globokimi vpogledi, bralce vodi skozi življenje izgube, izzive soočanja s smrtjo in predstavlja moč upanja.

Premlad, da bi umrl star je knjiga o izgubi, žalovanju, obžalovanju, smrti, spominih, zamujenih priložnostih, podpori, upanju in vsemu, kar nam življenje pripravi.

Po biografiji Ti, v moji krvi: Mama in sin, alkohol in bolezen, v kateri je opisal izgubo matere in zadnja leta z njenimi boleznimi in odvisnostmi, soočanje z njeno izgubo in ljubeznijo, so sledili pogovori in deljenje izkušenj z bralcev. Ti so bili povod za nastanek knjige, v kateri je opisal mladost, v kateri je bil v obdobju desetih let na več kot desetih pogrebih družinskih članov in bližnjih prijateljev.

Skozi intimne in težke spomine nežno raziskuje lastne izkušnje z izgubo in smrtjo, na podlagi tega pa ponuja tolažbo tistim, ki sami krmarijo po svoji poti skozi žalost. Z iskrenostjo in sočutjem avtor v knjigi deli osebne anekdote in osvetljuje pot iz hudih trenutkov.

Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak
Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak

 

Knjigo dopolnjuje spremna beseda psihologinje

»Brez olepševanj, brez ovinkarjenj, samo pripravljenost raziskovati in deliti svoje misli. Tudi takrat, ko je težko. To je tisto, kar se najbolj čuti pri Žigu, tako v njegovi osebnosti, kot tudi v njegovih delih. Pričujoče delo ima iz tega vidika prav poseben doprinos. Zakaj? Vsak od nas je že koga izgubil. Koliko izmed nas pa se je z izgubo dejansko soočilo? Si jo dovolili začutiti v njeni polnosti? Koliko se nas odkrito pogovarja s svojimi bližnjimi o izgubah, ki so nas zaznamovale? Ne samo tisti trenutek, ampak tudi leta kasneje,« beremo v spremni besedi, ki jo je dodala Anja Cesar, mag. psih, ki deluje v Centru za duševno zdravje Kočevje.

V knjigi prevladujejo glavna vprašanja in tematike:

  • Kako se soočiti z izgubo bližnjega?
  • Kako ohraniti spomin na preminule in kdaj jih smemo pozabiti?
  • Kako najti novo upanje, ko se zdi, da je vse izgubljeno?
  • Če bi jutri umrli, kaj bi povedali svojim bližnjim?
Žalovanje je pogosto tabu tematika, ki se je mnogi izogibajo
Žalovanje je pogosto tabu tematika, ki se je mnogi izogibajo Foto: gorodenkoff iz iStock

Pomoč skozi knjige in izkušnje drugih

V času sodelovanja na Mednarodnem tednu otrok alkoholikov in 40 dni brez alkohola je o njegovi knjigi pisal tudi 24ur. »Trenutno je tik pred izdajo svoje tretje knjige z naslovom ‘Premlad, da bi umrl star’, v kateri govori o izgubi, žalovanju, smrti in iskanju upanja. “Je plod premislekov in pogovorov, ki sem jih imel po izidu knjige ‘Ti, v moji krvi’, saj mnoge zanima, kje poiskati pomoč, kako živeti in žalovati. Če bo pomagalo eni osebi, bo odlična. Meni je že.”«

O prvi knjigi: »Knjiga je ljubezen matere in otroka, ne glede na situacijo v kateri sta se znašla skupaj ali vsak na svojem. V njej se lahko trenutki obupa in sreče berejo skozi nedolžne otroške oči in hkrati skozi oči nekoga, ki vse to razume drugače, a z isto osnovo. Bralcu in sebi odgovarjam na vprašanja o tem, kam otroke pripeljejo odločitve in težave staršev. Ali se lahko iz njih naučimo, ali smo sami nagnjeni k ponovitvi teh napak?«

Žiga Kastelic, avtor knjige Ti, v moji krvi in Premlad, da bi umrl star
Žiga Kastelic, avtor knjige Ti, v moji krvi in Premlad, da bi umrl star Foto: Vanessa Tivadar on osebni arhiv

»Ko sem izvedela, da prihaja ta knjiga sem takoj vedela, da jo bom kupila. Sicer dobro veste, da nisem pretirana ljubiteljica resničnih zgodb, ki vso težo dajejo težki izkušnji s katero se protagonist celostno identificira in ne vidi drugega kot lastno trpljenje, a pri Žigovi zgodbi sem slutila, da bo vsebina drugačna. In nisem se motila,« je zapisala knjižna blogerka Ajda Naklada (Ajda Lalič).

Naročilo knjige Premlad, da bi umrl star

Več informacij o knjigi in naročilih tukaj.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazvozlana Zemljina skrivnost na katero so ponosni znanstveniki
Naslednji članekDersu Uzala, Kurosawin prvi film po poskusu samomora

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.