Knjiga za nebralce

Pred časom sem brskal po netu za neko zadevo in ‘by the way’ odkril svojo naslednjo stvar, katero sem na vsak način hotel imeti. Nato sem na to zadevo malo pozabil, a ko sem bil pred kratkim spet v tujini, sem jo zagledal in seveda posledično kupil. Na vsakem potovanju v tujini imam navado, da prebrskam tudi malo lokalne knjigarne – še najrajši second hand zadeve. Seveda zmeraj pomaga, če govorim jezik države, v kateri sem, saj so tudi knjige posledično sploh berljive; no in tokrat sem bil v Dublinu in v eni izmed knjigarni sem zagledal in takoj kupil – biografijo Slasha, kitarista legendarnih Guns n’ Roses.

Knjige sem se lotil že takoj isti večer v hostlu (glede na to, da smo bili še malo ‘prepiti’ od pretekle noči), se mi je zdela idealna priložnost za branje. Ko smo se vračali, sem bil na letalu že čez polovico, doma pa sem jo dokončal v dveh nočeh.

Zadeva sicer ni nova, ampak to še ne pomeni da ni še vedno precej aktualna in predstavlja zelo zanimivo branje. Dodal bi, da gre za obvezno branje za vse prave fane Gunsov in Slasha, saj ponuja unikaten in precej intimen pogled v življenje enega največjih (še živečih) kitaristov rock glasbe.

Knjiga je sicer napisana v angleščini, a lahko takoj potolažim, da bralcu s povprečnim znanjem angleščine ne bo povzročala težav.
Opisano je Slashovo življenje od njegovih prvih spominov pa vse do poletja 2007, ko ji bila knjiga izdana. Velik del knjige je posvečen obodbju Gunsov, kar pomeni, da smo si končno lahko pridobili zelo podroben pogled od znotraj enega največjih rock bandov na svetu. Knjiga je sicer polna klišejev, a verjamem, da se je vse zgodilo, čeprav se zdi, da so določene zadeve malo napihnjene. Tako lahko preberemo vse o dobrih in slabih straneh rock’n’roll načina življenja. Slash je imel vse – slavo, ženske, veliko drog in alkohola, notranjih demonov, vzponov in padcev, uspehov in neuspehov in še bi se dalo naštevati. Knjiga dosti podrobno opiše tudi kako in zakaj so Gunsi razpadli ter kaj je Slash delal (in dela) za tem.

Osebno sem dobil občutek, katerega na koncu potrdi tudi Slash, da je večina ljudi, ki so bili blizu oz. okoli Guns n’Roses postala odvisna od (vsaj ene vrste) drog. Vsi se seveda niso izvlekli…

Kje dobiti knjigo?
Lahko jo naročite preko spletnih knjigarn ali speltnih trgovin (ebay, Amazon in ostlai), ali pa si jo lahko izposodite tudi v nekaterih slovenskih knjižnicah.

Tako da res priporočam dobrih 450 strani dolgo branje, ki se bere kot vlak smrti, saj gre gor in dol, a na koncu spet pristanemo na trdnih tleh. Zanimivo tudi za tiste, ki so običajno nebralci.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.