Kupovanje knjig

Večina se nas mogoče niti ne zaveda, ampak knjige so vir našega razvoja – v mladosti nam pomagajo razviti domišljijo in besedni zaklad, pozneje pa nam omogočajo umik pred kruto realnostjo in osvojitev novih svetov in zgodb. Posledično vedno trdim, da je knjiga lahko dobro darilo – če le osebo, za katero kupujete, poznate dovolj dobro. Ne glede na to, ali jih kupujete zase ali za koga drugega, obstaja danes kar nekaj dobrih idej, kako priti do knjig zelo ugodno.

E-knjiga ali klasična knjiga?

Vsi poznamo e-bralnike knjig – najbolj popularen primerek je seveda Amazonov Kindle. V primerjavi s klasičnimi tablicami od Appla in Samsunga so e-bralniki posebej prilagojeni za dolgotrajno branje, ne da bi pri tem utrujali oči. To naredijo tako, da Kindle nima lastne svetlobe oziroma luči, ki mu osvetljuje ekran, saj je ta prilagojen s posebno lučjo za nočno branje. Kindla ali njemu podobne izdelke, kot je Kobo, boste dobili za okoli 150 evrov – cenejši so seveda, če jih kupujete v tujini oziroma naročite na spletu. S tem, ko ste postali lastnik elektronske naprave, pa morate seveda zdaj dobiti knjige v e-obliki. Angleške verzije lahko za res majhen denar kupite na Amazonu (cena okoli tri evre) oziroma lahko dobite tudi slovenske variante, kot sta biblos.si in e-knjiga.si. Cene so enako smešne (od dva evra dalje, nekatere so celo brezplačne), ampak problem je v izbiri, saj je ta pri nas zaenkrat še zelo majhna. Sicer se vztrajno povečuje, a številke so še vedno zelo majhne. Obstajajo pa seveda tudi določene spletne strani s torrenti, kjer boste velike količine e-knjig dobili brezplačno. Za več o tem boste morali sami pobrskati.

Kupovanje na spletu

če ste tradicionalist in imate radi otip in vonj knjige, potem boste knjige kupovali. Osebno sem mnenja, da smo Slovenci precej poliglotski narod in pri vsem stiku oziroma posiljevanju z angleško in predvsem ameriško kulturo bi moral biti povprečen študent sposoben prebrati tudi kakšno knjigo v angleščini. Angleško se ne nazadnje učimo več kot pol osnovne šole, celotno srednjo šolo ter tudi na večini faksov. Če ste torej sposobni branja v angleščini, potem bo za vas verjetno dobra novica, da je kupovanje knjig v angleščini zelo ugodno v primerjavi s knjigami v slovenščini. K temu seveda pripomorejo na eni strani velike naklade in na drugi velik primarni in sekundarni trg. Kupovanje knjig na spletu je ena najenostavnejših stvari, ki jih lahko naredite. Osebno vedno pogledam naslednje spletne trgovine: Ebay, Amazon in pa osebno moji ljubši strani – obe z brezplačnimi stroški pošiljanja – Book depository (.com) in Wordery (.com). Pri kupovanju bodite vedno pozorni tudi, kakšen format knjige kupujete – paperback je mehek format in primerljiv z našimi žepnicami, medtem ko je hardcopy oziroma hardcover knjiga s trdimi platnicami in posledično tudi nekoliko dražja. Če veste, da boste knjigo prebrali le enkrat, potem je format paperback čisto dovolj dobra izbira za študentske žepe, če pa imate na voljo tudi verzijo hardcover po razumni ceni, potem vedno in povsod priporočam to ravno to. Knjige s trdimi platnicami so vedno obstojnejše. Bodite tudi pozorni, ali kupujete novo ali rabljeno knjigo in v kakšen stanju je – iz opisa bo vse to že razvidno. Dodatno še en nasvet – bodite pozorni, da ne kupujete knjige, ki obstaja v dveh verzijah – na primer ena verzija je celotna, medtem ko lahko obstaja še druga verzija v dveh ali več delih – vsi bralci Martinove sage Pesmi ledu in ognja boste vedeli, o čem govorim. Mogoče ravno zadnja za primerjavo cen – če ste oziroma boste naročili knjigo Ples z zmaji (peta knjiga Martinove sage – vsi poznamo serijo Igra prestolov na HBO-ju) na spletu v slovenščini, boste za knjigo odšteli slabih 20 evrov (+ poštnina), medtem ko boste za enak format knjige v angleščini lahko odšteli le slabih 10 evrov. Razlike so še veliko večje, ko govorimo o verzijah s trdimi platnicami.

Prve izdaje in najdražje knjige

Zanimiv je tudi trg zbirateljskih izdaj in še posebej prvih izdaj določenih knjig. Spodaj je nekaj zanimivih številk, da si boste lahko predstavljali, o čem govorim:

  • Če ste lastnik Tolkienovega Hobita, boste lahko za njegovo prvo angleško izdajo (izšla je leta 1937 in v nakladi je le 1.500 izvodov) iztržili okoli 8.000 evrov. Podpisan izvod prve izdaje je bil prodan pred leti za več kot 60.000 funtov.
  • Najdražja knjiga na svetu je od Leonarda da Vincija „Codex Leicester“, ki ga je za neverjetnih 30,8 milijona dolarjev kupil Bill Gates leta 1994.
  • Druga najdražja publikacija na svetu je Magna Carta – uradna kopija dokumenta iz leta 1297 – poznate jo iz zadnje verzije filma Robin Hood. Gre za spisek pravic, ki jih je takratni kralj John of England podaril upornim baronom. Cena za dokument na dražbi je 24,5 milijona dolarjev!
  • Najdražji strip na svetu je prva številka Supermana iz leta 1938, zanjo je nekdo na dražbi Ebaya odštel 3,8 milijona dolarjev.
  • Avtorica knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling je 2007 napisala knjigo The Tales of Beedle the Bard – knjiga sovpada s serijo knjig o zgoraj omenjenem junaku – in je bila v originalu izdana kot ročno napisana knjiga v sedmih izvodih. Od tega je šel eden na dražbo in za knjigo so iztržili 3,98 milijona dolarjev.

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.