Moj beg iz ruskega ujetništva je še en biser spominov tistega časa

Moj beg iz ruskega ujetništva je še ena v vrsti knjig, ki je del zapisov vojaka iz prve svetovne vojne. Prof. dr. Ivan Prinčič je ob stoletnici vojne prevedel spomine svojega dedka. Z željo po prikazu sposobnosti posameznikov v težkih časih nas je še bolje seznanil z dogodki tistega časa.

Knjiga Moj beg iz ruskega ujetništva je prva knjiga svoje vrste. Zapisana je po resničnih dogodkih, v njej pa glavnega junaka spremljamo na njegovi poti od začetka avstrijske mobilizacije do ujetništva s strani Rusov in pobega na svobodo.

Moj beg iz ruskega ujetništva: Ivan Prinčič, Založba Primus, 279 strani. 

Povezovanje z današnjo željo po svobodi

Iz dogodkov, ki so doleteli našega junaka, se lahko naučimo marsikaj. Prvi primer je vsekakor primerjava tistega časa in vojne krize z današnjimi časi ter poskušamo lahko nekako najti povezave med dogodki. Tehnologija se je spremenila in napredovala, države so malenkost bolj odprte ter poznamo jih bolje. Čeprav ne vlada svetovna vojna, se nam marsikdaj tudi danes zdi, da se borimo za prostor pod nebom. Morda ne kot država, ampak kot vsak posameznik. In cilj vsakega posameznika je svoboda. Prav ta pa je bila odvzeta marsikateremu vojaku v Veliki vojni. Ni imel vsak želje, volje ali možnosti tega potem tudi opisati, da bi njegovo zgodbo in življenje vsaj poskušali razumeti.

Težko ga razumemo, četudi se trudimo, a časi so drugačni, situacija pa obrnjena na glavo. Kljub temu pa spoznavamo njegovo krožno pot vse od fronte v Rusijo na Bližnji vzhod in nazaj. Če knjiga ne bi opisovala bega iz zapora, bi lahko rekel, da je to ena boljših potovalnih knjig, kar sem jih prebral. Beg iz zapora pa jemljimo s kančkom rezerve, saj je vojak, zaprt med vojno le redkokdaj storil kaj hujšega, največkrat je bil le na »napačni« strani.

V knjigi Moj beg iz ruskega ujetništva napačne strani ni. Na eni spoznamo našega junaka, na drugi njegovo zgodbo, na tretji njegove razloge in tako naprej. Vsekakor je to še en biser knjig, ki so nastale po spominih iz časa prve svetovne vojne.

Recenzijo nam je omogočila založba Primus.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekProjekt za Evropsko mladinsko nagrado Karla Velikega
Naslednji članekKako umirajo zvezde?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.