Najboljše knjige o dinozavrih

Najboljše knjige o dinozavrih
Najboljše knjige o dinozavrih

Knjige o dinozavrih so nekaj, kar berejo mladi in stari. Slikanice, enciklopedije in romani – dinozavrom je namenjeno prav vse. Kljub temu je pametno vedeti, katere so najboljše knjige o dinozavrih v Sloveniji in po svetu. Sestavili smo seznam knjig o dinozavrih, ki jih mora imeti doma prav vsak bralec, ne glede na starost.

Izgubljeni svet iz leta 1912 in Jules Verne pred tem

Sir Arthur Conan Doyle je pred več kot sto leti napisal Izgubljeni svet oziroma The Lost World. Kaj, če dinozavri niso povsem izumrli, in so na nekem odročnem kotičku sveta obstali? Knjiga je najprej izhajala po delčkih v seviji Strand Magazine, nato pa je bila izdana kot knjiga. V knjigi lahko najdemo dinozavre, kot so Igvanodon, Alozaver, Stegozaver, Megalozaver in druge leteče plazilce ter zgodovinska bitja.

Ob tej knjigi je nujno omeniti še Potovanje v sredino Zemlje, ki jo je Jules Verne napisal leta 1864 in bil s tem pionir ideje o zgodovinskih bitjih v današnjem svetu. Podobna knjiga nosi naslov Plutonia, ki jo je leta 1915 napisal ruski pisatelj Vladimir Obruchev. Leto zatem je Edgar Rice Burroughs napisal knjigo The Land that Time Forgot. Vse predstavljajo idejo o votli Zemlji, kjer so dinozavri in ostala bitja preživela. Zaradi dotrajanosti opisov bitij oziroma bolje rečeno napredka paleontologije, so dinozavriv teh knjigah drugačni, kot sicer.

Jurski park je povzročil pravo norijo nad dinozavri

Nadaljujmo s klasiko, ki je več kot zaslužna za norijo nad dinozavri. Michael Crichton je leta 1990 izdal knjigo z naslovom Jurski park in vse ostalo je zgodovina. Še danes velja za najbolj priljubljeno knjigo o dinozavrih, med zvezde pa jo je izstrelil še istoimenski film. Nadaljevanje z naslovom Izgubljeni svet je izšlo pet let kasneje, leta 1997 pa sta bila oba dela izdana skupaj z naslovom Jurski svet Michaela Crichtona.

Jurski park Michaela Crichtona velja za najbolj znano knjigo o dinozavrih
Jurski park Michaela Crichtona velja za najbolj znano knjigo o dinozavrih

 

Dežela dinozavrov: Začetek

Prva slovenska knjiga o dinozavrih, ki so se naselili tudi pri nas. 65 milijonov let kasneje se dinozavri vračajo na svoj vladarski prestol. Zbirka kratkih zgodb pripoveduje o soočanjih z zgodovinskimi bitji v novem kaotičnem svetu. Dinozavri pa niso edina stvar, ki je človeštvo pahnila na rob preživetja. Več o knjigi izveš na profilu knjige Dežela dinozavrov: Začetek.

Dežela dinozavrov: Začetek
Dežela dinozavrov: Začetek

5 strokovnih knjig o dinozavrih

Ker brez strokovnosti pri dinozavrih pač ne gre, so na seznamu tudi strokovne knjige. Otroška enciklopedija o dinozavrih in prazgodovinskih živalih je najboljša v slovenščino prevedena knjiga o dinozavrih, ko govorimo o mlajši publiki. Čudovita predstavitev 350 najbolj osupljivih živali, ki so nekoč naseljevale Zemljo. Predzgodovinski svet oživi več kot 1000 barvnih ilustracij, kar naredi knjigo enako zanimivo tudi za najmlajše. Enciklopedija zajema vse od dinozavrov do celotnega pregleda predzgodovinskih živali. Podobna, a drugačna naslova sta tudi Otroška enciklopedija dinozavrov in Enciklopedija dinozavrov.

Najboljše tuje strokovne knjige o dinozavrih

Tujih strokovnih knjig o dinozavrih pa je seveda mnogo več.

  • Locked in Time
  • The Rise and Fall of the Dinosaurs
  • Dinosaurs: A Concise Natural History
  • Encyclopedia of Dinosaurs: Theropods and Sauropods
  • Dinosaurs: New Visions of the Lost World
Najboljše tuje strokovne knjige o dinozavrih
Najboljše tuje strokovne knjige o dinozavrih

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMleko vs. rastlinski napitki: katera izmed možnosti je najboljša izbira?
Naslednji članekLevica o izidu italijanskih volitev: »Fašizem nikoli ni bil in nikoli ne bo odgovor!«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.