Najboljše knjige za materinski dan

Cosmos flower on the open book
Foto: izzzy71 iz iStock

Materinski dan je odlična priložnost, da svoji mami pokažeš, kaj ti pomeni. Eno od najboljših daril za materinski dan in vse druge priložnosti je knjiga. Da ti olajšamo proces izbire knjige za mamo, smo sestavili seznam knjig za materinski dan, ki so odlično branje in darilo.

1Hčerka mami

Hčerka mami je prelepo darilo za materinski dan
Hčerka mami je prelepo darilo za materinski dan

Včasih so dovolj že besede, s katerimi je knjiga pospremljena v svet. To so besede dr. Lucije Čevnik:

Ta knjiga govori o mami, ki se je po svojih najboljših močeh trudila biti dobra mama. Govori o hčerki, ki do mame občuti obilo hvaležnosti. A četudi je mati od sebe dala vse, kar je zmogla in znala, je njena hči skozi njun odnos kdaj občutila tudi bolečino in nerazumljenost. Hči sedaj odkrito spregovori o tej bolečini, a mame ne obsoja, saj ve, da je takrat ravnala tako, ker je verjela, da je to za hčerko najboljša možna pot, ali pa preprosto ni znala drugače. Mama to »kritiko« sprejme. Razume hčer. In si ne očita. Takrat je ravnala, kot je ravnala. Danes bi v enaki situaciji nemara storila drugače. Bolje. Zrelejša je in bolj razumevajoča. A časa ni mogoče zavrteti nazaj.

2Hrepenenje po mami

Hrepenenje po mami je knjiga, primerna za materinski dan
Hrepenenje po mami je knjiga, primerna za materinski dan

»Za hčerke, ki so bile prikrajšane mamine ljubezni,« pove ameriška terapevtka in avtorica Kelly McDaniel.  Avtorica v knjigi poveže negativne vzorce obnašanja z različnimi oblikami pomanjkanja materinske ljubezni in ponudi pot do ozdravitve. S tem ko je identificirala hrepenenje po mami, je demistificirala iskanje ljubezni in zagotovila kompas, ki ga vsaka ženska potrebuje, da konča boj z bolečo, osamljeno praznino in se vrne k sebi.

3Iz pekla do življenja

Knjigi Damijana Janžekoviča o otroštvu
Knjigi Damijana Janžekoviča o otroštvu

Slovenski avtor Damijan Janžekovič je napisal prvi dve knjigi v trilogiji Izgubljeno otroštvo. »Vse preveč krutih zgodb ostaja skritih za štirimi stenami slovenskih domov. Jih poznamo? Jih razumemo? Ali jih raje ignoriramo, dokler nismo v njih vpleteni? Menim, da se dotikajo vsakogar izmed nas. Prišel je čas, da zrušimo te stene molčečnosti in skrivanja. Med nami je mnogo žrtev, ki morajo biti opažene in ki rabijo našo pomoč, prav tako kot sem jo potreboval jaz, žrtev agresivne mame in neštetih besed, ki jih otrok nikoli v življenju ne bi smel slišati,« je povedal o svoji knjigi.

Četudi sta Izgubljeno otroštvo in Bitka z depresijo težko branje, se je pametno držati besed, ki jih je bralcem namenil Damijan.

Preberi si naš intervju z Damijanom Janžekovičem.

4Ti, v moji krvi: Mama in sin, alkohol in bolezen

Ti, v moji krvi za materinski dan
Ti, v moji krvi za materinski dan

Ti, v moji krvi so spomini otroka, najstnika in odraslega sina matere, ki se je borila z rakom, odvisnostjo in depresijo. Knjiga je ljubezen matere in otroka, ne glede na situacijo v kateri sta se znašla skupaj ali vsak na svojem. V njej se lahko trenutki obupa in sreče berejo skozi nedolžne otroške oči in hkrati skozi oči nekoga, ki vse to razume drugače, a z isto osnovo. Avtor bralcu in sebi odgovarja na vprašanja o tem, kam otroke pripeljejo odločitve in težave staršev. Ali se lahko iz njih naučimo, ali smo sami nagnjeni k ponovitvi teh napak?

5Mamina knjiga

Mamina knjiga je knjiga, ki jo podariš in dobiš nazaj
Mamina knjiga je knjiga, ki jo podariš in dobiš nazaj

To je darilna knjiga, ki jo mora izpolniti tvoja mami. Knjiga vsebuje vprašanja, kot so:

  • Kaj si hotela postati, ko si bila majhna?
  • Si imela kdaj zlomljeno srce?
  • Kaj je zate nekaj najlepšega ali najbolj nepozabnega, kar si v življenju dosegla?
  • Kako te je materinstvo spremenilo?

Ko bo odgovorila na vsa vprašanja, ti bo knjigo vrnila.

6Rada te imam, mami

Rada te imam, mami
Rada te imam, mami

Slovensko uspešno podjetje Mali junaki ustvarja personalizirane slikanice, med katerimi je tudi Rada te imam, mami. Če želiš povsem personalizirano knjigo za svojo mamo, potem je to odlična odločitev.

7Belo se pere na devetdeset

Belo se pere na devetdeset je klasika
Belo se pere na devetdeset je klasika

Ko govorimo o seznamih najboljših knjig za materinski dan, ne gre mimo uspešnice Bronje Žakelj. Slovenska klasika je že dolgo zasidrana v zalivu najboljših slovenskih knjig vseh časov in zdi se, da ima vsako leto več pomena. Težko branje, a pomembno. Velika možnost pa je, da jo je tvoja mama že prebrala. Le kdo je ni.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUniverza na Primorskem išče nove mlade raziskovalce!
Naslednji članekKaj je Ura Zemlje in kako lahko sodeluješ!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.