Norci pomorci ti bojo spodbudili željo po morju

Avtor knjige je Goroslav Vukšić – Goro, ki je skoraj celo svoje življenje preživel na morju. Tako se je spodobilo, da napiše potopis/zgodbo prav o življenju tistih, ki so svoje življenje saki morju in valovom. Ker sam nisem neki oboževalec morja, sem z zanimanjem začel brati knjigo in čakal, ali me bo navdušila, da bi šel na izlet do obale. Kaj pa so drugega take knjige, kot da nam v telo in misel vstavijo silno slo po morju ali nečem, kar opisujejo.

Goroslav Vukšić – Gogo: Norci pomorci, založba Beletrina, 280 strani.

Ko je knjiga taka kot morje

Ko človek pomisli na morje, so prve misli vezane na počitnice, plavanje, sončenje in še kaj podobnega. Za nekatere ljudi pa je to vezano na delo, a ta misel zanje ne mine brez užitka in svobode. In slovenski bralci smo po dolgem času dobili knjigo, ki lahko mnoge navduši za izlet preko morja. Kaj to, lahko te navduši, da bi šel delat kar na čezoceanko. Fantastična knjiga, lahko povem kar takoj, da ne zapravljamo preveč časa s končno oceno. Marsikoga pa zanima zakaj in to je upravičeno. Ker nihče ne želi brati ocene knjige, v kateri se izda čisto vsaka malenkost, bo ta ocena zavita v tančico skrivnosti. Tako kot morje.

Odraščanje osebe skozi potovanja, rast osebnosti in poguma zaradi oddaljenosti od doma, poglabljanje odnosov med posadko in prijatelji … Lahko bi nadaljeval še dolgo, a redka je knjiga, ki želiš, da jo preberejo mnogi, obenem pa ne želiš o njej povedati čisto nič. Knjiga naj bo skrivnostna, tiha, komaj vidna in šele ko jo primeš v roke in začneš brati, postaja glasna, razburkana in ti razkriva svoje odgovore. Sploh obstaja lepše branje v času karantene kot branje knjige o oddaljenih krajih in avanturah? Verjetno ne in zato je Norci pomorci knjiga napisana točno za upanje na boljše čase in poletne dneve.

Norci pomorci
Norci pomorci

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKakšen računalnik rabim za grafični dizajn?
Naslednji članekEden izmed najboljših ljubljanskih klubov je zaprl svoja vrata

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.