Odposlanec Markusa Zusaka stopi še korak dlje

Avtor uspešnice Kradljivka knjig (The Book Thief) se zdaj predstavlja z mladinskim romanom Odposlanec. Zgodba čisto navadnega anti-junaka nas popelje v predmestje, ki je obstalo v rutini in ljudem predstavlja preprost vsakdan. Zapletena razmerja in prijatelji našega taksista Eda Kennedyja se še bolj zapletejo in obenem razkrijejo, ko ugotovi, da je Odposlanec. Mladinski roman, nagrajen z nič koliko nagradami, je toliko mladinski roman kot branje za čisto vse generacije, ki so mlade ali pa so to po duši.

Ed Kennedy je taksist, lokalni parazit in temeljni kamen povprečnosti. Brezupno je zaljubljen v najboljšo prijateljico Audrey in ne najde svojega mesta v družbi, družini in med prijatelji. Bere veliko preveč, naredi pa odločno premalo. Prašne predmestne ulice vanj vpisujejo sporočilo: življenje je enolično, ves svet je uperjen proti tebi … dokler nekega dne po naključju ne prepreči bančnega ropa. Takrat v Edov nabiralnik prispe prva igralna karta. As. Nanjo je vpisano skrivnostno šifrirano sporočilo. Ed se poda na nevarno pot. Z odrgnjenimi členki in posušeno krvjo na razvlečeni majici se odločno bori z mlini na veter. Bori se za osamljene in prezrte, ki jih skrivajo zanemarjene barake njegovega mesta. Ko usoda na mizo položi vse karte, ostane še zadnje vprašanje: kdo se skriva za Edovo misijo?

Glavni junak je lahko čisto vsak

Naš glavni »junak« je mladi taksist Ed Kennedy, ki prihaja iz majhnega predmestja in preproste družine. Oče mu je umrl nekaj mesecev pred dogodki v knjigi, ostala sta mu le mama in brat. Živi sam s psom v preprosti koči, ki mu je v življenju dovolj. Ima tri odlične prijatelje, med katerimi je tudi dekle, v katero je zaljubljen, a žal ne bosta nikoli skupaj. In zaradi vsega tega je Ed zelo zanimiv lik, ker se lahko vsaka oseba naveže nanj. Je preprost, prijazen in skromen fant, ki si želi normalnega življenja. Obenem pa je, kot že mnogi pred njim, zapadel v rutino malega mesta, ki njemu predstavlja dovolj, ostalim pač ne. Ko dobi v roke prvega Asa, ima na njem napisane tri naslove, ki jih tudi obišče. Kmalu sam pri sebi ugotovi, da bo moral glede teh situacij nekaj storiti in seveda to tudi stori.

Markus Zusak: Odposlanec, prevedla: Alenka Ropret, založba Sanje, 336 strani.

Odposlanec
Odposlanec. I am the Messenger

Od karte (Asa) do karte spoznavamo njegovo razmerje z materjo, ki ni rožnato. To najlažje opišejo prav njene besede: »Veliko ljubezni je treba, da te tako sovražim«. Spoznavamo tudi njegovo ljubezen do prijateljice in globoko prijateljstvo do prijateljev, ki vsak po svoje držijo nekaj v sebi. Karte minevajo, strani zmanjkuje in Zusak te na koncu pusti z željo po več. Hitro in napeto dogajanje pomenita, da teh tristo strani mine veliko hitreje, kot bi si želeli. Med vsem dogajanjem lahko čisto vsak najde nekaj naukov, odvisno, kako si jih razlaga. Ampak to je čisto pri vsaki knjigi, bi lahko rekli. Res je, a obenem ni. Pomagaj drugim in tako bo tvoje življenje lepše in boljše. Karkoli že nauk torej je, je Zusak še enkrat dokazal, da lahko napiše odlično zgodbo s super liki in stopnjevanjem napetosti. Kot vedno.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZačetek lige NBA morda že decembra
Naslednji članekŽenske še vedno premalo zastopane na višjih položajih v Sloveniji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.