Ognjeni trije, začetek knjižne serije Izgon Igorja Karlovška

Ognjeni trije, začetek knjižne serije Izgon, ki jo je napisal Igor Karlovšek
Ognjeni trije, začetek knjižne serije Izgon, ki jo je napisal Igor Karlovšek

Izgon je prva knjiga v zgodovinski knjižni zbirki Ognjeni trije Igorja Karlovška. Eden najboljših slovenskih avtorjev ta hip, ki bi ga po raznolikosti zlahka opisali za švicarski nož slovenske literature, se vrača v zgodovino. Po zbirki Ognjeno pleme so tu Ognjeni trije, ki nas ponese v čas pred nastankom Karantanije in Samove plemenske zveze. Prva v zbirki je Izgon.

Ognjeni trije, nova zbirka slovanske zgodovine

Ljubitelji Igorja Karlovška, le kaj reči? Izgon je še nekoliko bolj tekoča, bolj ostra in hitrejša knjiga, kot so bile njegove v zbirki Ognjeno pleme. Začetek nove zbirke je nekaj, kar v svoji osnovi spominja na glavni zaplet Romea in Julije, a postavljen v svet, znan bralcem predhodne serije. Ni več Ajde in Mile, zdaj so tu mlajši bratje, ki smo jih že spoznali, le da se vračajo nekoliko starejši. Prinašajo svoje težave, misli in dogodivščine, ki se jim avtor ne boji dodati odraslih tematik.

»Živa, vrni se z nami domov, pa ti ne bomo storili ničesar. Če boš šla z izobčenci, boš deležna enake kazni kot ti trije, ko jih ujamejo,« sliši Živa v knjigi in odvrne Borižitu naj se vrne tja, od koder prihaja. Tako imenovana najstniška ostrina je še kako prisotna, in knjigo bi lahko brez težav priporočili prav najstniškim bralcem, a ob tem zajeli tudi starejše. Kot smo vajeni iz predhodnih knjig, nam avtor prinese malo morje zanimivosti in informacij o slovanskih plemenih in Sloveniji v času in okolju, ki ga je izbral.

Prav zaradi tega je enako pomembno prebrati tudi spremno besedo Mihe Poharja, ki nam razkrije nekaj ozadja slovanske zgodovine in ponudi nekaj odgovorov na vprašanja o zgodovinski točnosti zapisanega.

Slovanska plemena pod vodstvom Ognjena, poveljnika slovanske vojske, so se po dolgem potovanju z vzhoda končno ustalila ob sotočju obeh Sav. Družine so znova združene, zemljanke postavljene, proso posejano. Kupalo prinese novo ljubezen. Zaljubita se Ognjenov sin Plamen in Živa, hči poveljnikovega namestnika. A njuna ljubezen ni po volji Živinega očeta. V mlado ljubezen zarežejo pesti, smrt in izgon.

V Izgonu spoznamo Milino mlajšo sestro Živo, hčerko Ognjenovega namestnika Vladimirja. »Težava je bila tam, kjer je Plamen ni pričakoval. Njegov oče Ognjen je bil poveljnik slovanske vojske, Živinega očeta Vladimirja pa je Ognjen postavil za svojega namestnika zgolj zato, da bi pomiril stare razprtije med Ognjenovim in Vladimirjevim plemenom,« nam glavni zaplet, spominjajoč na Shakespearovo ljubezensko dramo, predstavi avtor že v uvodnih straneh. V gozdu se z Živo namreč na skrivaj sreča Plamen, ki se izogne svojima bratoma, Vuku in Vladu. Vstopimo v svet prepovedane ljubezni, ki načne trenja med plemenoma.

Kot je čudovito pri branju drugih knjig, tudi tu ni pravično izdajati vsebine, da se lahko bralec sam navduši nad napisanim. Ker se bo, iz več razlogov. Prvič, avtor je Igor Karlovšek, kar že pred branjem priča o kvaliteti. To ni iz trte zvito dejstvo. Drugič, predhodnica te zbirke je z zlatimi hruškami nagrajena zbirka Ognjeno pleme, kar bo navdušilo njene bralce. In tretjič, večplastno in prepričljivo spisani liki so postavljeni v napeto, zanimivo in odraslo zgodbo, ki je svoje mesto našla v prekrasni in bogati zgodovini slovenske dežele.

 Igor Karlovšek: Ognjeni trije: Izgon, založba Miš, 288 strani.

Založba Miš in Igor Karlovšek sta recept za odlično knjigo

Založba Miš ima s knjižno zbirko Igorja Karlovška dirkaškega asa, ki drvi k cilju kakovostnega branja v slovenskem prostoru. Izgon je odličen uvod v novo zbirko Ognjeni trije, ki ne bo navdušila le bralcev predhodne zbirke Ognjeno pleme, temveč brez težav v svet slovanskih plemen, povabila tudi nove. Tudi dejstvo, da lahko zbirko začne tudi nekdo, ki prejšnje ni prebral, je odličen povod za to, da prebere obe. Ker si dobro branje zasluži pozornost.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrednosti akustičnih panelov za zvočno izolacijo
Naslednji članekKrvodajalske akcije v oktobru 2023
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.