Po sledeh velikanov: Izvirna knjiga, ki oživi velikane zgodovine

Po sledeh velikanov, Maše P. Žmitek
Po sledeh velikanov, Maše P. Žmitek

Po sledeh velikanov je knjiga Maše P. Žmitek, ki nam predstavi velikane kenozoika. Kot pravi zadnja stran knjige, dinozavre pozna skoraj vsak otrok, le malokdo pa ve, kaj se je zgodilo po njihovem izumrtju. Katera bitja so vladala našemu planetu po eri dinozavrov? »Knjižica, ki jo držite v roki, ima izhodišče v izjemni svetovni paleontološki druščini,« je v spremni besedi zapisal paleontolog Matija Križnar.

Po sledeh velikanov: Kaj je sledilo dinozavrom?

Knjiga je začela nastajati postopno, avtorica pa je vseskozi želela predstaviti sesalce, ki so po izumrtju dinozavrov naseljevali naš planet. Tako imamo 19 sesalcev, ki so predstavljeni z ilustracijo, opisani z zanimivimi značilnostmi in osnovnimi podatki o tem bitju. Da je bralcu lažje predstavljena njihova velikost, nam na pomoč priskoči prikupen kužek – ker kdo ne obožuje psičkov, kajne? Velik adut knjige pa so ilustracije, saj ima vsako bitje na voljo dve ilustraciji. Prva je statična, druga pa uporablja vizualni učinek, ki so ga na začetku 19. stoletja uporabljajo pri ponazarjanju gibanja. Knjigo namreč spremlja mreža, ki jo uporabimo zato da velikani kenozoika oživijo in se premikajo po straneh.

Kdo so velikani iz naslova? Sesalci, ki so živeli v obdobju kenozoika. Knjiga je namreč poučna slikanica, ki pojasni in pokaže, kdo je tacal in lomastil po Zemlji po izumrtju dinozavrov, o katerih imamo na voljo dobesedno kupe knjig, medtem ko ostalih prazgodovinskih živali praktično ne poznamo. Prav zato to ni le knjiga za otroke, pač pa tudi za odrasle, ki se bodo tudi sami naučili marsičesa novega, za kar poskrbi tudi poljudno napisana spremna beseda paleontologa Matije Križnarja, ki nam predstavi obdobje kenozoika in razvoj velikih sesalcev. Spremno besedilo je prispevala tudi sama avtorica, ki bralcu pojasni, kje je dobila idejo za knjigo in kako je delo, ki je terjalo veliko raziskovanja, obiskovanja muzejev po celi Evropi in pogovorov s paleontologi, potekalo.

Knjiga je bila med nominirankami za naj knjigo leto 2022, ki so jo podelili na 38. Slovenskem knjižnem sejmu. Gre za velik uspeh knjige, ki bo za mnoge bralce najverjetneje prvi stik z obdobjem po dinozavrih, obenem pa bo slednje predstavljeno na inovativen način, ki ga slovenska literatura že dolgo ni videla. Zaradi svoje estetike bi knjigo nekoliko težje opredelili med otroške enciklopedije, saj je v njej ravno toliko strokovnosti kot otroške navdušenosti ob igranju z vizualnimi podobami velikanov. Kaj se zgodi, ko se z mrežo premikamo po največjem živečem kopenskem rastlinojedem sesalcu vseh časov? Verjetno se lahko rodi novo zanimanje v življenju bralca, saj gre le za kapljo v morju številčnosti bitij zgodovine. Ampak gre za izredno pomembno kapljo, predvsem v Sloveniji, saj smo tako knjigo preprosto potrebovali.

Po sledeh velikanov: Velikani kenozoika, Maša P. Žmitek, založba Miš, 52 strani.

Dinozavri, umaknite se, tukaj so velikani kenozoika

»O vzponu in razvoju orjaških sesalcev, ki so prav tako mogočno zavladali svetu po množičnem izumrtju dinozavrov, pa je malo zapisanega,« nam v uvodu pove Maša P. Žmitek. Kot pravi jev zadnjem času opazila, da trg preplavlja literatura s poudarkom na vsebini o dinozavrih, ki so že postali del popularne kulture. In še kako prav ima.

Pesti lahko držimo, da gre zgolj za prvo v seriji mnogih podobnih knjig, saj se lahko z njo navdušujemo nad mnogimi rečmi. Mnogim bosta dovolj že predgovora avtorice in paleontologa, drugi pa se bodo težko odločili ali so jim bolj pri srcu avtoričine ilustracije s svinčnikom ali vizualna rekonstrukcija gibanja teh velikanov. Verjetno bo navdušenje obveljalo kar nad vsakim elementom knjige, saj si ta to tudi zasluži. Brez kakršnega koli dvoma gre za eno bolj pomembnih in zanimivih knjig zadnjih let, sleherni bralec pa lahko upa, da ne bo zadnja s tako tematiko.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSplošna in tehniška gimnazija: Pregled dveh šolskih programov
Naslednji članekSelma Skenderović: “Moj namen ni bil vzgajanje in učenje bralcev”
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.