Pomen literarnih festivalov, ki ga pogosto spregledamo

Literarni festivali so izrednega pomena za bralno kulturo
Literarni festivali so izrednega pomena za bralno kulturo Foto: Svetlanais iz iStock

V Sloveniji in tujini že vrsto let potekajo razni literarni festivali. Obstaja jih malo morje, razlikujejo pa se predvsem po njihovih tematikah. Nekateri so namenjeni predvsem mladinski literaturi, nekateri se specificirajo glede na državo, spet drugi pa so mešano na žaru in zajemajo tako različne žanre kot različne države, narode, jezike …

Literarne festivale pogosto mečemo v isti koš s knjižnimi sejmi; pa veš, da si ta dva pojma v teoriji nista tako podobna, kot mnogi zmotno mislijo. V nadaljevanju si preberi kakšna je njuna razlika in kateri je glavni pomen literarnih festivalov.

Literarni festivali in knjižni sejmi, ni povsem isto

Glavno stičišče teh dogodkov oziroma prireditev je zagotovo literatura, a tu se njuna stičišča bolj kot ne končajo. Seveda pa ne moremo prezreti dejstva, da se zadnje čase njun namen vse bolj pogosto prekriva. V teoriji pa so literarni sejmi namenjeni predvsem bralcem in avtorjem, knjižni sejmi pa so prvotno namenjeni založbam; ti sejme obiskujejo predvsem z namenom odkupnine oziroma prodaje pravic za literarna dela.

Pogosto so prvi dnevi knjižnih sejmov zaprti za javnost in so dogodki, ki so v prvi vrsti namenjeni založbam, ne pa bralcem. Ostale dni, ko so ti sejmi odprti za javnost, pa se njihov namen v teoriji zelo približa sami definiciji literarnih festivalov. Organizirani so namreč mnogi literarni dogodki, predavanja avtorjev, možen pa je tudi nakup literarnih del.

books, book fair, fair
Foto: AhmadArdity iz Pixabay

Literarni festivali namenjeni bralcem in avtorjem

Literarni festivali so torej kot že omenjeno v prvi vrsti namenjeni bralcem in avtorjem. Nekaj ključnih sestavin, ki jih pogosto vsebujejo ti festivali so:

  • Priznanja in pohvale za literarne dosežke avtorjev
  • Branje literature
  • Pogovor z avtorji
  • Promocija novitet
oseba dviguje roko za vprašanje
Foto: Elissa Garcia on Unsplash

Literarni festival v Sloveniji

V Sloveniji bo tako letos med 4. in 9. septembrom potekal že 38. Mednarodni literarni festival Vilenica, ki je namenjen promociji slovenske literature v tujini. Vsako leto se na njem zvrsti predstavitev mnogih predvsem srednje evropskih avtorjev. Predstavljen pa je tudi prejemnik nagrade Vilenice.

Seveda je v Sloveniji še pravo malo morje literarnih festivalov, ki se vsak na svoj način trudijo, da bi privabili čim večje število obiskovalcev. Katerega najraje obiskuješ ti?

VILNIUS - FEBRUARY 26: Many people choose books at the indoor book market on February 26, 2016 in Vilnius, Lithuania. Vilnius is the capital of Lithuania and its largest city.
Foto: flavijus iz iStock

Druženje avtorjev in bralcev

Poklic pisatelja je pogosto bolj osamljene narave, njihovo naravno okolje pa je stereotipno sobica, v kateri ure in ure preždijo v samoti, zato so prav literarni festivali odlična priložnost, da se pisatelji med seboj družijo in stkejo nova prijateljstva. Mi kot bralci in udeleženci teh sejmov pa lahko pridobimo nova poznanstva v literarnem svetu z ljudmi, ki imajo podobna mišljenja in bralni okus kot mi.

Ko boš naslednjič zapazil, da se v tvoji bližini odvija kakšen literarni festival, se nikar ne obotavljaj in se ga udeleži, kajti zagotovo ti ne bo žal.

Junior novinar

Prejšnji članekŠtudija razkriva, da sta si človek in slon zelo podobna
Naslednji članekTo so naprave, ki jih nujno potrebujete

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.