Preizkus Sylvaina Neuvela za razmislek in oddih

Preizkus je dokaj kratka knjiga kanadskega avtorja Sylvaina Neuvela, ki ga svet pozna predvsem po trilogiji The Themis Files. V prevodu Jakoba J. Kende in zaupanju založbe Proksima je Preizkus njegovo prvo delo v slovenskem jeziku. V osnovi enostavna zgodba, ki z vsako prebrano stranjo pridobiva na našem zanimanju in razmišljanju. Aktualno, sveže ter spodbujajoče za naše možgane in misli.

Preizkus za prebujanje miselnega procesa

Idir je dolgoletni prebivalec Otoka, ki mora ne preizkus za dodelitev britanskega državljanstva. Če nam opis knjige obljublja petindvajset vprašanj in odgovorov, pa nam knjiga ponudi veliko več. Med branjem prvih nekaj vprašanj sem razmišljal, da si od knjige sploh ne bi želel več kot le Idirjev razmislek in odgovor na vsako izmed vprašanj. Banalna in intrigantna vprašanja zmoti neželen dogodek, ki bo znal presenetiti bralca. Sledi poglobljen vpogled v Idirjeve misli in nekoliko antagonistične želje drugih likov v zgodbi. To naj odkrije vsak bralec zase. V tem je tudi skrivnost knjig, odkrivanje svetov, poteka zgodbe, zapletov in konca.

V ne tako oddaljeni prihodnosti Idir opravlja preizkus za pridobitev britanskega državljanstva. Želi si, da bi njegova družina našla nov dom. Petindvajset vprašanj bo odločalo o njihovi usodi. Petindvajset priložnosti, da se Idir izkaže. Vendar preizkus zaide v nenavadno, celo tragično smer in Idir dobi moč, da odloča o življenju in smrti. A kako ovrednotiš življenje, če imaš na voljo zgolj več možnih odgovorov?

Idir se zdi povsem povprečen človek. Ljubi svojo ženo, rad ima otroka in želi si opraviti test državljanstva. Kar se zgodi tekom zgodbe v širšem pomenu ni v njegovih rokah, a vseeno je. Njegova odločitev lahko pomeni uspeh ali propad. Neuvel se pametno poigrava z idejo misli, sanj in navidezne resničnosti. V kombinaciji s »problematiko« migrantov, predsodki in človekovimi pravicimi, je knjiga čudovito branje. Polno vzponov, padcev, vzdihov in izbuljenih oči. Pa čeprav govorimo o manj kot sto straneh, bo sleherni bralec posrkan v dogajanje.

Preizkus vpelje aktualne tematike in jih skupaj poveže v še nevideno celoto
Preizkus vpelje aktualne tematike in jih skupaj poveže v še nevideno celoto

Sylvain Neuvel: Preizkus, prevedel Jakob J.Kenda, založba Proksima, 92 strani.

Le v enourni vožnji vlaka sem požrl Neuvelov Preizkus, ki je kljub resnim tematikam (migranstvo, terorizem in smrt), zame ostal le lahko branje. Sliši se huje, a kaj naj, če si želim še. Želel bi si prebrati vseh petindvajset odgovorov, ki bi mi jih ponudil Idir in skok v njegov miselni proces. Želel bi si izvedeti več o stvareh, ki so se zgodile za rdečo zaveso. Kljub temu pa vem, da jih ne bom nikoli imel ali dosegel. Rajši imam knjigo, ki v meni zbudi željo po več, kot knjigo, ki jo stežka vzamem v roke. In Preizkus je knjiga prve vrste. Hotel boš še, a to se bo zgodilo le, če boš razmišljal o vsem, kar si prebral. Knjige se namreč ne končajo po zadnji prebrani strani, ampak najdejo dom v našem umu.

Preizkus Sylvaina Neuvela lahko najdeš na spletni strani založbe Proksima.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJe podaljšanje statusa študenta zaradi novega koronavirusa možno tudi v študijskem letu 2021/2022?
Naslednji članekHajdi Korošec je popolnoma prevzel …
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.