Slovenska knjiga leta

26. novembra je predsednik nagrade Velika nagrada SKS – Knjiga leta 33. Slovenskega knjižnega sejma, Luka Novak, izmed petih nominiranih knjig, ki jih je predlagala strokovna žirija v sestavi: Stojan Pelko, predsednik in člani Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar, Vlasta Vičič, razglasil zmagovalko po mnenju občinstva.

Boris A. Novak: Vrata nepovrata (epos) (Založba Goga)

 

Vrata nepovrata je prvi slovenski ep, 2300 knjižnih strani in okrog 40.000 verzov, ki ga je pesniški klasik Boris A. Novak pisal več kot dvajset let. Prva knjiga nosi naslov Zemljevidi domotožja, druga Čas očetov, tretja, ki je izšla v letu 2017, pa Bivališča duš. Ta je sinteza celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh, z elegičnimi toni, ki prehajajo v apokaliptično videnje sveta, v katerem živimo. Kot je zapisala komisija za podelitev letošnje Veronikine nagrade, je avtor z epom ustvaril »dantejevsko sintezo« pekla in nebes modernega časa.

Vrata nepovrata so nedvomno edinstvena v moderni slovenski književnosti in pesnikov mojstrski opus.

Sliko na naslovnici je, enako kot za prvi dve knjigi, prispevala Prešernova nagrajenka, slikarka Metka Krašovec, tokrat delo z naslovom Semiramidini vrtovi.

 

 

Komisija je podelila tudi posebno priznanje za dosežke na področju elektronskega založništva in/ali popularizacije knjige. Prejemnica posebnega priznanja je

 

LUD LITERATURA

Spletna stran LUD Literatura je vse prej kot le spletna oblika tiskane revije. Odlikuje jo dnevna ažurnost esejističnih prispevkov, izjemno širok krog sodelavk in sodelavcev, predvsem pa prepoznavno kritičen slog knjižnih recenzij, ki očitno predanost literaturi nikoli ne žrtvuje poceni promocijskim tekstom. Tako se skozi čas oblikujeta kritiški aparat in prizadevna ekipa, ki si ju zlahka predstavljamo združena tudi v spoprijemu s kakšnim novim izzivom tako v elektronskem založništvu kot v popularizaciji knjige. Ravno kolikor LUD Literatura uspešno spaja oboje, si zasluži letošnje priznanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.