Top 5 trikov kako prebrati več knjig

»Ko sem bil mlajši sem prebral toliko knjig, danes pa nimam več časa!« Komu je to znano? Knjige širijo obzorja, skozi knjige se učimo in rasemo. Kako torej najti čas in prebrati več knjig?

Naredi si bralni seznam

Težko je začeti, če ne veš kje. Zagotovo ti je prijatelj kdaj priporočil kakšno knjigo in si mu obljubil, da jo boš prebral, nato pa nanjo pozabil. Kolikokrat si videl kakšno dobro knjigo na družbenih omrežjih, bil navdušen nad zgodbo in nato nikoli več odprl povezave do nakupa knjige? Potem je ta nasvet kot nalašč zate. Se še spomniš bralnih seznamov, ki smo jih delali v osnovni šoli? Učinkovalo je! Zakaj? Ker si (podobno kot pri to-do seznamu), ko si knjigo prebral, naredil kljukico in tako dobil občutek zadoščenja. knjige

Če želiš brati več in predvsem imeti vse knjige, ki jih želiš prebrati, na enem kupu, si naredi bralni seznam in vse bo lažje (in preglednejše!). Pomisli, kako dobro se boš počutil, ko boš odkljukal prvo knjigo s seznama! Veselo na delo.

Knjižnice so zakon

Ampak knjige so drage! Ja, res je. Pa tudi dosti prostora zavzamejo, še posebej če imaš majhno knjižno polico. Zato pa obstajajo knjižnice! Knjižnice so eden izmed boljših izumov človeštva. Knjigo si sposodiš, doma jo lahko obdržiš več kot dovolj časa, da jo prebereš in zanjo ne plačaš nič. No, razen tistih nekaj evrov članarine v knjižnici. Zato skoči v lokalno knjižnico in se včlani – pa ne pozabi preveriti, če nudijo popust za študente in dijake.

Večerna rutina

scrollanje

Imaš ustaljeno večerno rutino ali zvečer samo scrollaš po družbenih omrežjih in gledaš v telefon? Če je slednje tvoja rutina, pomisli: te to res bogati? Bi lahko s svojim časom opravil kaj bolj koristnega? Znano je, da ni priporočljivo gledati v ekran vsaj eno uro pred spanjem. Zato tisto uro, ki bi jo drugače porabil za scrollanje po TikToku ali Instagramu, porabi za branje. Branje uspava, umirja in bogati. No, razen če boš v roke vzel najnovejšo kriminalko, potem morda ne boš mirno spal. ?

Začni s krajšimi knjigami

Mogoče nisi bral že celo večnost in se ti zdi začeti z debelim romanom preveč zastrašujoče. In res je, debele knjige so strašne – dokler ne prideš čez polovico. ? Zato začni s krajšimi zgodbami. Morda si sposodi knjigo poezij, preberi zbirko kratkih zgodb ali krajši roman. Ni nujno, da je vsako kvalitetno branje špeh, včasih se z manj besedami lahko pove celo več.

smrkec ki beži pred knjigo

Beri o tem, kar te zanima

Zakaj bi se mučil s Tolstojem ali Dostojevskim, če te to res ne zanima! Dejstvo je, da ni vsaka knjiga za vsakogar. Določene knjige terjajo od bralca večji intelektualni napor, večjo zbranost in večjo razgledanost. To sicer še ne pomeni, da jih ne smeš brati – ravno nasprotno. Naj ti bo to v izziv. Ampak če ti ni cilj prebrati celotne Tolstojeve bibliografije, čemu bi se mučil? moški ki bere

Žanrov je ogromno, knjig pa še več. Morda te ne zanimajo ljubezenski romani, a obožuješ kriminalke. Če se zanimaš za fiziko, preberi knjigo Stephena Hawkinga ali biografijo Nikole Tesle. Si zagret pohodnik? Preberi Pot Nejca Zaplotnika. Obožuješ šport in znanost o športu? Začni se izobraževati v tej smeri in preberi Športni gen. Na voljo je toliko različnih knjig, da je absurdno reči, da ti nič ni všeč. Ko spoznaš, da branje ni samo žvečenje debelih špeh romanov, se ti odpre popolnoma novo obzorje. Če ne drugega ti pa vedno ostane na voljo dobri stari Harry Potter. ?

Prejšnji članekRazer predstavlja svojo masko z LED lučmi
Naslednji članek24-urni dan se krajša, ugotavljajo znanstveniki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.