Zakaj molčiš, Hava? je hitro postalo nujno branje za Slovenijo (Knjiga Selme Skenderović)

Zakaj molčiš, Hava? je prvenec Selme Skenderović
Zakaj molčiš, Hava? je prvenec Selme Skenderović

Zakaj molčiš, Hava? je knjižni prvenec Selme Skenderović, ki je leta 2020 zmagala na Festivalu mlade literature Urška 2020. Družbenokritični mladinski roman je čtivo, ki ga je Slovenija potrebovala in lahko bi rekli, da je prišel ob pravem času.

Knjižni prvenec Selme Skenderović

Selma Skenderović nam predstavi petnajst kratkih zgodb skozi oči pripovedovalke, Have. Posredno spremljamo njeno odraščanje, vse od prihoda v Slovenijo in njenega odraščanja v državi, ki je ne sprejema take, kot je. Avtorica ne varčuje z ostrimi komentarji na račun odnosa Slovencev do priseljencev in obratno, tudi odnosa Slovenije kot države do vseh, ki niso »njeni«. Naj si bodo pogovori o pripadnosti družbi, veri, imenih ali preteklosti, zgodbe zahtevajo našo pozornost. No, vsaj zaslužijo si jo.

Kot nekdo, ki je obiskoval multikulturno šolo na Fužinah, sem lahko njene zgodbe bral z nekoliko drugačnega pogleda. Spoznavanje drugih kultur je lahko ali pa kar mora biti eden od temeljev odraščanja, ki lahko marsikomu pripomore. Kar pove tudi knjiga sama, pa je vse odvisno od tega, kaj otrokom potem povejo še starejši pripadniki družbe oziroma družine. Kaj vse se prenaša iz roda v rod in kako vpliva na medsebojne odnose. Na srečo je bil v moji družini ta odnos vedno odprt, pri čemur je veliko vlogo igrala prav šola. Nikakor pa tu ne pravim, da sem lahko kadar koli razumel občutke in stanje tistih, ki niso »Slovenci«. Tega nikoli ne bom, čeprav se vseskozi trudim. K temu je pripomogla tudi ta knjiga, zato je pomembno branje za mlade bralce.

Selma Skenderović tu ne varčuje z ostrino in neposrednostjo, saj to zgodba in sporočilo od nje dobesedno zahtevata. Slovenija mora to slišati in še dobro, da bo to slišala preko takih zgodb. Zakaj molčiš, Hava? se razprostira na 151 straneh, a bi lahko bi jih bilo mnogo več. Razmerja med Slovenci in priseljenci so nekaj, od česar ne moremo zbežati, ampak se je s tem potrebno soočiti. Bizaren in še kako poznan primer odnosa Slovenije je ta zapis iz knjige: »Na vaši uri smo izpolnjevali prijavnice za srednjo šolo. Bile so svetlooranžne barve. Po katerem ključu ste se v zbornici zmenili, da boste večini Neslovencev svetovali, naj se vpišejo na srednjo trgovsko? Bedno.«

Zakaj molčiš, Hava? bi moral prebrati marsikdo

Zgodbe o pripadnosti, Havinem pogledu na stanje njene okolice in države v kateri živi. Doma ni tu in doma ni tam, kjer bi morala biti, ker se trudi biti doma nekje drugje. Začaran krog iz katerega je težko pobegniti. A znotraj vsega tega je dobra oseba, ki želi pomagati in se, navkljub prvemu vtisu, večkrat obrne k okolici in ji pomaga. Kljub temu, da si »želi, da je Slovenci ne bi nenehno opominjali, da je tujka.« In to jo, neprestano. O tem ni dvoma. Žal.

Mogoče bo knjiga Zakaj molčiš, Hava? pripomogla k razumevanju in Slovenijo postavila vsaj korak bližje pravi poti. Ampak za to bo potrebno prebrati to knjigo in še mnoge druge. Potem pa se vprašati “zakaj molčiš Hava?”

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj je Django Reinhardt morda najboljši kitarist vseh časov?
Naslednji članekRazkriti zadnji trenutki zvezde, ki jo pogoltne črna luknja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.