Zakaj ženske ljubijo vampirje?

Tako imenovana vampirska literatura se je pojavila že v poeziji 18. stoletja, leta 1819 pa so vampirji z izdajo Polidorijevega The Vampyre postali stereotipni junaki gotske fikcije. Stokerjeva Dracula iz leta 1897 velja za mojstrovino, ki pa vampirje predstavlja kot grozovita bitja. Mnogi drugi avtorji so vampirje opisali kot bolj človeška bitja in ne kot pošasti, med drugimi tudi Anne Rice v knjigi Interview with the Vampire leta 1976, po katerem je bil posnet tudi film.

V devetdesetih je bila priljubljena Buffy, v tem tisočletju pa smo med drugim brali in gledali serije Twilight, Vampire Diaries in True Blood. Nad Edwardom Cullenom (Robert Pattison), Damonon Salvatorjem (Ian Somerhalder) in Ericom Northmanom (Alexander Skarsgård) ni bilo nič manj navdušenja kot nad Lestatom de Lioncourtom (Tom Cruise) in Louisom de Pointe du Lacom (Brad Pitt) v filmu Interview with the Vampire. V čem je skrivnost privlačnosti temačnih krvosesov?

True blood

Nesmrtnost

Dejstvo, da so vampirji nesmrtni, jim omogoča, da so kljub svojemu mladostnemu izgledu izkušeni, načitani in običajno tudi premožni. Vse to so kvalitete, ki jih ženske običajno iščejo v moških, za pridobitev le-teh pa imajo vampirji na voljo ogromno časa.

Mogočnost

Vampirji so nadnaravno močni in dominantni ter imajo moč, da žensko zaščitijo (če se ji seveda ne odločijo izpiti krvi).

Neodvisnost

Vampriji so običajno samotarji in dajejo vtis, da nikogar ne potrebujejo. So samozadostni in nimajo potrebe po tem, da bi kam spadali ali imeli skupino prijateljev. Smrtniki, ki to potrebo seveda imajo, jih posledično občudujejo.

Vampire Diaries

Minimalizem

V nasprotju z mnogimi drugimi junaki in čarobnimi bitji vampirji ne potrebujejo nikakršnih pripomočkov ali opreme. Njihovo orožje so zobje, hitrost in zapeljivost.

Skrivnostnost

Vampirji so bitja noči, ki se običajno nepredvidljivo pojavljajo in izginjajo iz življenj glavnih junakinj. V večini modernih vampirskih zgodb ni takoj jasno, kaj je njihov namen in kakšna je njihova preteklost.

Vampir = bad boy

Vampirji so definicija bad boya: privlačni, nevarni, skrivnostni in neodvisni, hkrati pa polni presenečenj. V moderni vampirski fikciji so seveda tudi izredno privlačni ter odlični ljubimci.

Eric Northman

Prejšnji članekSamoizolacijska playlista
Naslednji članekAmeriško podatkovno podjetje natančno napovedalo 14 žarišč virusa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.